in ,

Microsoft, ABD’deki Activision Blizzard Davasını Kazandı: Dev Satın Alma Gerçekleşmeye Çok Yakın

Microsoft, ABD’deki Federal Ticaret Komisyonu’yla giriştiği davayı kazanarak Activision Blizzard satın alımındaki en büyük engeli aştı.

Microsoft, ABD Activision Blizzard Davası FTC
- Reklam -
- Reklam -

Microsoft, ABD’de devam eden Activision Blizzard davasından güzel haberle döndü. Federal Ticaret Komisyonu (FTC), 69 milyar dolarlık anlaşmanın engellenmesini isteyen tedbir talebini reddetti.

Microsoft, Ocak 2022 tarihinde yaklaşık 69 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard şirketini satın almak üzere devasa bir adım atmıştı. Call of Duty, Crash Bandicoot, Guitar Hero, Diablo, World of Warcraft, Overwatch, Hearthstone ve Candy Crush gibi popüler oyunların yapımcısı Activision Blizzard’ın el değiştirmesi ise rekabet açısından birçok ülkede ihtiyatla karşılandı.

Birleşik Krallık’ın düzenleyici kurumu CMA haksız rekabet nedeniyle satın almaya izin vermeyeceğini açıklarken Avrupa Komisyonu satın almayı onaylamıştı. Merakla beklenen davanın ABD ayağı ise Federal Ticaret Komisyonu ile sürdürülüyordu.

- Reklam -

Oyun tarihinin en büyük ticari anlaşmasında Microsoft; Sony ve FTC karşısında istediği sonucu almayı başardı.

Microsoft Activision Anlaşma CMA Engeli

Microsoft, Activision Blizzard Davasındaki En Büyük Engeli Aştı

Birçok Activision Blizzard oyununun Xbox Game Pass’e gelmesinin önünü açacak karar bugün açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmanın yöneticisi Yargıç Jacqueline Scott Corley, FTC’nin tedbir istediğini reddederken anlaşmanın rekabeti engellemeyeceği görüşünde olduklarını bildirdi.

Corley’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Microsoft’un Activision’ı satın alması teknoloji tarihindeki en büyük satın alım olarak tanımlanıyor. Bu durum incelenmeyi de hak ediyor. Şimdi ise bu inceleme sonuçlandı: Microsoft yazılı olarak, kamuoyu önünde ve mahkemede Call of Duty’yi PlayStation’da 10 yıl boyunca Xbox ile eşit seviyede tutmayı taahhüt etti. Call of Duty’yi Switch’e getirmek için Nintendo ile bir anlaşma yaptı. Activision’ın içeriğini ilk kez çeşitli bulut oyun hizmetlerine getirmek için çeşitli anlaşmalara imza attı.

“Bu davada Mahkeme’nin sorumluluğu kısıtlıdır. Mevcut koşullara rağmen, FTC’nin idari davası sonuçlanana kadar birleşmenin durdurulup durdurulmayacağına -belki de feshedilip feshedilmeyeceğine- karar vermek gerekir. Açıklanan nedenlerle Mahkeme, FTC’nin sektördeki bu dikey birleşmenin rekabeti önemli ölçüde azaltabileceği iddiasını kanıtlamada başarılı olamadığına karar vermiştir. Aksine, kayıtlarda yer alan kanıtlar tüketicilerin Call of Duty ve diğer Activision içeriklerine daha fazla erişebileceğine işaret etmektedir. Bu nedenle ihtiyati tedbir talebi REDDEDİLMİŞTİR.”

Microsoft, ABD Activision Blizzard Dava FTC

Microsoft ve Activision Blizzard Cephelerinden İlk Açıklamalar

Yargıç Corley’in kararının ardından bir açıklama yapan Microsoft Başkanı Brad Smith, “San Francisco’daki Mahkeme’ye bu hızlı ve kapsamlı karar için minnettar olduğunu ve diğer yargı bölgelerinin de zamanında bir çözüm için çalışmaya devam edeceğini umduğunu” dile getirdi.

Davada önemli bir tanık olan Xbox Başkanı Phil Spencer da bir Tweet atarak görüşlerini paylaştı:

- Reklam -

“Mahkemeye hızlı bir şekilde bizim lehimize karar verdiği için minnettarız. Kanıtlar, Activision Blizzard anlaşmasının sektör için iyi olduğunu ve FTC’nin konsol değiştirme, çoklu oyun abonelik hizmetleri ve bulut sistemi hakkındaki iddialarının oyun pazarının gerçeklerini yansıtmadığını gösterdi.”

Kararın ardından Activision Blizzard’ın CEO’su Bobby Kotick yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Birleşme anlaşmamız tüketicilere ve çalışanlara fayda sağlayacak. Yerleşik pazar liderlerinin hızla büyüyen sektörümüze hakim olmaya devam etmesine izin vermek yerine rekabeti mümkün kılacak.”

FTC’den Hayal Kırıklığı Açıklaması

FTC sözcüsü Douglas Farrar ise yaptığı açıklamada, Federal Ticaret Komisyonu’nun bir sonraki hamlesini planlamaya başladığını kaydetti.

“Bu birleşmenin bulut sistemindeki oyunlarında, abonelik hizmetlerinde ve konsollarda rekabete getirdiği açık tehdit göz önüne alındığında, bu sonuç bizi hayal kırıklığına uğrattı. Önümüzdeki günlerde rekabeti ve tüketicileri korumak için mücadelemizi sürdürmek üzere bir sonraki adımımızı açıklayacağız.”

Microsoft, Activision Blizzard Şirketini Satın Alıyor xbox

Yargıcın kararı Microsoft’un Activision Blizzard anlaşmasını 18 Temmuz’daki son tarihten önce tamamlamasına olanak tanıyor. Ancak bunun için şirketin Birleşik Krallık’ta reddedilen anlaşmayı tamamlamak istemesi ya da Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasa Kurumu’nun (CMA) bir tür çözüm için müzakere etmeye istekli olması gerekiyor. Microsoft şu anda 28 Temmuz’da başlayacak bir duruşma ile bu karara itiraz etmeyi planlıyor.

Siz bu dava sonucunun oyun dünyasını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wonka Fragmani Timothee Chalamet

Çikolata Fabrikası’na Dönüş: Timothée Chalamet’li “Wonka” Filminden İlk Fragman

Ispanya Anaerkil Topluluk Fildisi Leydisi

3.200 Yıl Önce İspanya’da Anaerkil Bir Toplum Yaşamış Olabilir: Erkek Olduğu ‘Varsayılan’ Yönetici Kadın Çıktı