in , ,

Warner Bros. Discovery ve Paramount Global, Devasa Bir Birleşmeye İmza Atabilir

Warner Bros. Discovery ve Paramount Global, olası bir birleşme fikrini değerlendiriyor. Hollywood’un köklü şirketleri, medya dünyasını derinden etkileyecek bir adımın eşiğinde olabilir.

Warner Bros. Discovery ve Paramount Global Birleşmesi
- Reklam -
- Reklam -

Warner Bros. Discovery ve Paramount Global, tek çatı şirket altında birleşebilir. İki medya devinin yöneticileri, New York’ta birkaç saat süren bir toplantıda bir araya geldi.

WarnerMedia 2011’de AT&T’den ayrılarak Disocvery Inc. ile birleşmiş ve şirketin başına Discovery’nin CEO’su David Zaslav geçmişti. Warner Bros. Discovery olarak yeniden markalanan medya şirketi, o tarihten beri hem dijital akış servisini hem de bünyesindeki bütün stüdyo ve kanalları tekrar programlamıştı.

Şimdi ise Warner Bros. Discovery CEO’su David Zaslav, olası bir birleşmeyi görüşmek üzere geçen salı günü New York’ta Paramount’un Times Meydanı’ndaki merkezinde Paramount Global CEO’su Bob Bakish ile bir araya geldi.

- Reklam -

Warner Bros. Discovery - Paramount Global Birleşmesi

Zaslav ayrıca Paramount’un ana şirketinin sahibi olan Shari Redstone ile de bir anlaşma hakkında konuştu. WBD’nin piyasa değeri şu sıralar 29 milyar dolar civarında. Paramount’unki ise 10 milyar doların biraz üzerinde.

İkili, şirketlerinin birbirlerini tamamlayabileceği yollar üzerinde konuştu. İhtimaller arasında her iki şirketin akış servisleri Max ile Paramount+’ın birleşmesinin; Netflix ve Disney+’a daha güçlü rakip olabileceğine dair fikirler de değerlendirildi.

Warner Bros. Discovery’nin Paramount Global’ı mı yoksa ana şirketi National Amusements Inc.’i mi satın alacağı ise şu an için belli değil. Ancak kaynaklar her iki seçeneğin de masada olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, WBD’nin anlaşmayı araştırmak üzere finans uzmanları işe aldığı da aktarılıyor.

Warner Bros. Discovery ve Paramount Global Birleşmesi Her İki Tarafa da Güç Kazandırabilir

WBD kendi uluslararası dağıtım gücünü Paramount’un ünlü markalarını güçlendirmek için kullanabilirken Paramount’un Nickelodeon gibi çocuk yayınları WBD’nin uzun vadeli yayıncılık hedefleri için kilit rol oynayabilir. Bu hamle aynı zamanda popüler çocuk kanalları Cartoon Network ve Nickelodeon’ın aynı şirket tarafından yönetilmesi anlamına gelecek.

Bir diğer iddialı büyüme ise haber cephesinde. Paramount’un CBS News’i, WBD’nin CNN’i ile birleştirilerek küresel bir haber merkezi yaratılabilir. Ayrıca içerik açısından da CBS’in NCIS ve Criminal Minds gibi suç dizileri Investigation Discovery ve TruTV gibi WBD kanalları sayesinde doğrudan hedef kitlelerine ulaşabilecekler.

Warner Bros. Discovery ve Paramount Global Birleşme

Ayrıca CBS Sports ile WBD’nin Turner Sports’u, şu sıralar March Madness’ın (Erkekler Kolej Basketbol Turnuvası) yayın haklarını paylaşır vaziyette. Dolayısıyla birleşme bu hakların kullanımı için de avantaj sağlayabilir.

Paramount Media Networks’ün altında MTV, Nickelodeon, Showtime, Comedy Central gibi kanallar yer alıyor. Ayrıca Paramount Pictures, Hollywood’un en köklü stüdyolarından birisi olarak tanınıyor.

Paramount Baskı Altında, WBD CEO’su ise Birleşme Operasyonlarıyla Ünlü

Paramount Global mevcut borç yükü nedeniyle stratejik bir ortak ya da alıcı bulma konusunda büyük bir baskı altında. Diğer taraftan WBD’nin başındaki Zaslav, bu tarz birleşme hamlelerinde oldukça deneyimli bir isim.

- Reklam -

discovery warnermedia birleşme netflix

David Zaslav, Discovery Inc.’in başındayken 2018’de Scripps ve 2022’de WarnerMedia ile birleşme operasyonlarını yürüten isim olmuştu. Zaslav bu hamlelerde çekirdek stratejik ekibini pozisyonlarında korurken, satın aldığı şirketlerden yeni yaratıcı yetenek liderlerini elinde tutmuştu. Paramount birleşmesinde de aynı adımların tekrarlanabileceği düşünülüyor.

Rekabet Yasasına Uygun Bir Adım Olabilir

Öte yandan yöneticiler, rekabeti engelleme ihtimalini de değerlendirdi. Büyük çoğunluk anlaşmanın antitröst yasalarına uygun olacağından emindi.

WarnerMedia ve Discovery’yi birleştirmek için kullanılan bir vergi hükmü önümüzdeki yıl sona eriyor. Bu da yasal olarak WBD’nin başka bir anlaşmayı araştırmasına izin verecek.

Zaslav geçen ay yatırımcılara yaptığı açıklamada şirketin maliyet düşürücü önlemleri ve borçları hafifletmeleri sayesinde “büyüme fırsatlarına daha fazla sermaye ayırabilecek” bir konuma geldiğini söylemişti.

Paramount Plus Türkiye

WBD ve Paramount arasındaki görüşmeler henüz erken aşamada. Taraflar konuyla ilgili yorum yapmayı reddediyor.

Bu olası birleşmenin medya sektöründe daha fazla konsolidasyonu tetikleyebileceği düşünülüyor. Eğer Warner Bros. Discovery ve Paramount Global görüşmeleri olumlu sonuçlanırsa, The Walt Disney Company gibi şirketler de kendilerine yeni yol haritaları çizmek zorunda kalabilir. Disney’in de bir süredir benzer teklifleri değerlendirdiği biliniyor.

Siz bu olası birleşme fikrini nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, eğlence dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Axios

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Zorro Dizisi - Prime Video

Maskeli Kahraman Zorro Geri Dönüyor: Amazon’un Yeni Dizisi Yakında Başlıyor

Insomniac Games Sunset Overdrive Gelirleri

Insomniac’ın 42 Milyon Dolar Bütçeli “Sunset Overdrive”dan Yalnızca 567 Dolar Kazandığı Ortaya Çıktı