in ,

Medya Patronu Byron Allen, Disney’e ABC, FX ve National Geographic Kanalları için 10 Milyar Dolar Teklif Etti

Byron Allen, Disney’den ABC, FX ve National Geographic kanallarını satın almak istiyor. Medya patronu, dev satın alma için 10 milyar doları gözden çıkardı.

Byron Allen - Disney ABC Satın Alma
- Reklam -
- Reklam -

Byron Allen, The Walt Disney Company’ye ait televizyon kanallarını satın almak için harekete geçti. Ünlü medya patronu ABC televizyon ağı ile birlikte kablolu kanallardan FX ve National Geographic’i 10 milyar dolar karşılığında almak istiyor.

The Walt Disney Company son dönemlerde beklenen kârlılık hedeflerine ulaşamaması nedeniyle bazı departmanlarda küçültmeye gidiyor. Disney Plus’ta birçok yerel yapım iptal edilirken şirkete nakit akışı sağlayabilmek için firma bünyesindeki bazı markaların elden çıkarılması da gündeme taşınıyor.

Disney, yeni başlayan dijital yayıncılık işinin para kaybetmeye devam etmesi nedeniyle mali baskılarla karşı karşıya. Şirketin yayın birimi, 2019’da Disney Plus’ı piyasaya sürdüğünden bu yana 11 milyar dolardan fazla zarar etti ve ağustos ayı kazanç raporuna göre yalnızca son çeyrekte 512 milyon dolar zarara uğradı.

- Reklam -

Apple’ın Disney’deki bazı mülkleri satın alma arzusu uzun zamandır bilinirken şirketin mülkleri için alıcı pozisyonuna geçen bir diğer isim ise Byron Allen oldu.

Byron Allen - Disney Satın Alma

Entertainment Studios olarak da bilinen Allen Media Group’un sahibi ve CEO’su Byron Allen; ABD medya sektöründe öne çıkan aktörler arasında yer alıyor. Allen Media Group, Weather Channel’ın yanı sıra çeşitli bölgesel spor ağları ve TV istasyonlarının sahibi olan küresel bir medya prodüksiyon ve dağıtım şirketi olarak biliniyor.

Byron Allen Disney’in TV Kanallarını Satın Almak İstiyor

Bloomberg’ün haberine göre Byron Allen, kablolu yayın ağları FX ve National Geographic ile ABC televizyon ağını satın almak için The Walt Disney Company’ye 10 milyar dolar teklif etti.

Allen’ın temsilcisinin CBS MoneyWatch’a doğruladığı teklif, ABC’nin ulusal TV ağının yanı sıra birkaç bölgesel istasyonu da içerecek. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağın yaptığı açıklamada teklifin “ön hazırlık” niteliğinde olduğu ve her an “değişebileceği” belirtildi.

1943 yılında kurulan American Broadcasting Company (ABC), ABD’de hemen her evde bulunan yaygın bir kanal. 1996’dan beri Disney tarafından işletilen ABC, 240 yerel televizyon kanalıyla da ortaklığı bulunuyor.

Disney’in 21st Century Fox’u satın almasıyla Disney çatısı altına geçen FX (Fox Extended) ise ücretli bir kablolu yayın ağı olarak biliniyor. Fox ile birlikte Disney’in mülkü hâline gelen National Geographic markası ise geçen günlerde basılı dergi yayıncılığını noktalayacaklarını duyurmuştu.

- Reklam -

Disney Varlıkları için Harekete Geçen Farklı Şirketler de Bulunuyor

Disney CEO’su Bob Iger geçen temmuz ayında, geleneksel televizyon ve kablolu yayınların gölgede kaldığını belirterek bu varlıkları satmaya açık olduğuna dair sinyaller vermişti. Bloomberg’e göre Disney o tarihten bu yana aralarında Nexstar’ın da bulunduğu potansiyel alıcılarla görüşme hâlinde.  Nexstar Medya Grubu geçen yıl ağustos ayında The CW’nun %75’lik hissesini de satın almıştı.

Byron Allen - Disney ABC Kanalları Satın Alma

Byron Allen Parlak Bir Medya Kariyerine Sahip

Byron Allen, The Tonight Show gibi programlarda stand-up komedyenliği ve gece yarısı talk show’u The Byron Allen Show’un sunuculuğu gibi başarılı bir kariyerin ardından 1990’ların başında medya sektörüne girdi. 1993 yılında, daha sonra AMG’nin bir bölümü olan Entertainment Studios olarak yeniden adlandırılan CF Entertainment’ı kurdu ve bir dizi satın alma yoluyla yaklaşık 1 milyar dolar değerinde bir medya imparatorluğu yaratmayı başardı.

Allen 2022’de Amerikan futbol takımı Denver Broncos’u satın almaya çalıştı. Ancak Allen’ın bu girişimi başarısız oldu.

Öte yandan bu hamle, Byron Allen ile Disney’in yollarının kesiştiği ilk girişim değil. Allen daha önce Disney ve Fox anlaşmasının rekabet kuruluna takılmasına neden olan spor iştirakini 9.6 milyar dolara satın almıştı.

Byron Allen’ın teklifi ve Walt Disney Co.’nun geleceği hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, medya dünyasından daha fazla gelişme için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Hâlâ 118 milyar dolar eksik!

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

One Piece Dizisi 6 Sezon Sürebilir

Netflix’in “One Piece” Dizisinde Hedef En Az 6 Sezon: Üst Limit ise 12 Sezonu Buluyor

Ataturk Dizisi Netflix Amazon Prime Video

Disney Plus’ın Yayınlamaktan Vazgeçtiği “Atatürk” Dizisi Netflix ve Amazon ile Dünya Çapında Gösterilecek