in , ,

National Geographic Dergisi 135 Yıl Süren Basılı Yayın Macerasını Noktalıyor

National Geographic basılı yayın hayatına veda ediyor. Bilim, keşif ve araştırma dergisi 135 yıl süren matbuat macerasını noktalayacağını açıkladı.

National Geographic Dergisi Sona Eriyor
- Reklam -
- Reklam -

National Geographic dergisi de dijitale yenilen mecralar arasına katıldı. Dünyaca ünlü bilim dergisi, son yaşanan işten çıkarmaların ardından tüm kadrolu yazarlarıyla yolları ayırdı. Dergi, gelecek yıla kadar yalnızca bağımsız çalışanların içeriklerine yer verecek ve önümüzdeki sene matbu yayın serüvenini bitirecek.

1888 yılında kurulan ve yıllar içerisinde devasa bir markaya dönüşen National Geographic; günümüzde The Walt Disney Company çatısı altında yayın yapıyordu. Geçen yıl Türkiye özel edisyonunun artık yayımlanmayacağı açıklanan dergi, şimdi de İngilizce baskısıyla vedalaşmaya hazırlanıyor.

Şirketin sözcüsü dün yaptığı açıklamada National Geographic‘in dijital ürünlere odaklanacağını, yalnızca özel baskıların gazete bayilerinde satışa çıkarılacağını aktardı. Dergiden yapılan açıklamaya göre dergi güncel olarak 1,8 milyon aboneye sahip.

- Reklam -

National Geographic Dergisi Son

Dünyanın en köklü dergilerinden olan ve sırtını küresel bir medya devi olan Disney’e dayayan National Geographic de mali gidişat nedeniyle matbu yayınına veda etmek durumunda kalıyor.

National Geographic Dergisi 100 Yılı Aşkın Süredir Basılı Yayın Yapıyordu

Dünyanın dört bir yanından renkli fotoğraflarıyla tanınan dergi, bir asırdan uzun bir süre önce bilim ve keşfi destekleyen National Geographic Society tarafından kurulmuştu. Dergi, aralarında Alexander Graham Bell’in de bulunduğu akademisyen, bilim insanı ve maceraperestlerden oluşan bir vakıf tarafından yönetilmişti.

Derginin kontrolü son on yılda iki defa değişti. Mecra önce 20th Century Fox‘a satıldı, ardından Fox’un 2019’da 71 milyar dolar karşılığında Walt Disney çatısı altına geçmesiyle bir kez daha el değiştirdi. Şirket bu süreçlerde bir dizi işten çıkartmaya da şahitlik etti.

National Geographic yazarı Craig Welch çarşamba günü paylaştığı bir Tweet ile son gelişmeyi okurlara duyurdu. Derginin yeni sayısının eline ulaştığını belirten yazar; dergide kıdemli yazar olarak 16. ve son yazısını kaleme aldığını duyurdu. “NatGeo tüm çalışan yazarlarını işten çıkarıyor,” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte dergide “yazar” unvanına sahip kimsenin kalmadığı, yeni hikâyeler için dışarıdan kişilerle yıl sonuna dek çalışılmaya devam edeceği açıklandı.

National Geographic Dergisi

- Reklam -

Tüm bu düzenlemeler, nisan ayında yaşanan yeniden yapılanma sonucunda gerçekleştirildi. Süreç içerisinde kaç kişinin işini kaybettiği ise açıklanmadı.

Kalitenin Düşmeyeceği Vurgulandı

Sözcü Chris Albert ise şunları kaydetti:

“National Geographic, kültürel etkiye sahip olağanüstü çok platformlu hikâye anlatımına adanmış aylık bir dergi yayınlamaya devam edecek. Personel değişiklikleri bu işi yapma kabiliyetimizi değiştirmeyecek, aksine bize farklı hikâyeler anlatmak ve okurlarımızla farklı platformlarda buluşmak için daha fazla esneklik sağlayacaktır.

“Son değişikliklerin dergiyi ya da hikâye anlatımımızın kalitesini olumsuz etkileyeceği yönündeki imalar kesinlikle doğru değildir.”

Basılı dergi satış zirvesine 1980’li yılların sonunda ulaşmıştı. ABD’de 12 milyon aboneyi bulan dergi; dünya çapında da milyonlarca okur tarafından takip ediliyordu.

Siz National Geographic dergisinin kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, kültür dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google Haberler‘den takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bakır Krallığı: Daevabad Serisi #2 - S. A. Chakraborty Kitabı Türkçede

S. A. Chakraborty İmzalı “Pirinç Kenti”nin Devamı “Bakır Krallığı” Türkçe Raflarında

Son Buzul Çağı Neden Sona Erdi?

Kıyametin İzinde: Son Buzul Çağı Neden Sona Erdi?