in , ,

Apple’ın Disney’i Satın Alacağı İddiası Yeniden Gündemde: Medya Tarihinin En Büyük Hamlesi Yolda Olabilir

Apple, Disney’i satın alarak medya yarışında önemli bir mevzi kazanabilir. Disney CEO’su Bob Iger, ekonomik darboğazdaki şirkete yeni bir soluk arıyor.

Apple Disney Satın Alması
- Reklam -
- Reklam -

Disney’in Apple’a satılacağı iddiaları bir kez daha gündeme taşındı. Birçok eski stüdyonun karşılaştığı ekonomik problemler, The Walt Disney Company’yi de zora sokmuş durumda. Şirketin CEO’su Bob Iger’ın bu problemi çözümü ise hayli sert olabilir.

Disney CEO’su Bob Iger’ın CNBC’ye verdiği röportajda ABC ve FX gibi TV ağlarının şirketin temel noktası olmadığını kaydetmişti. Bu açıklamadan birkaç hafta önce, kıdemli bir Hollywood yöneticisi The Hollywood Reporter’a sektörü sallayacak bir anlaşmadan söz etti: Apple’ın Disney’i satın alması. Bu konu birçok üst düzey yetkilinin alay ettiği bir fikir olsa da hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Aktarılanlara göre Apple’ın şimdilik bir stüdyo satın alma niyeti yok ve rekabet kurulları böyle büyük bir anlaşmaya izin vermeyebilir.

Apple birçok açıdan eşine zor rastlanır bir alıcı. Şirket 62 milyar dolarlık bir nakit akışına ve 2,8 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip. Öte yandan Disney’in de Apple için bir o kadar eşsiz bir ürün olduğu biliniyor. Apple’ın şimdilik stüdyo almaya niyeti olmadığı gerçeği yansıtıyor olabilir. Fakat Disney yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen paha biçilemez telif haklarına sahip. Sektördeki en büyük markalardan biri olması da onu cazip bir konuma yerleştiriyor.

- Reklam -

Apple ile Disney Arasında Bağlar Eskiye Dayanıyor

Öte yandan Apple ve Disney arasında Steve Jobs gibi özel bir bağ da bulunuyor. Jobs, 2006-2011 yılları arasında Disney’in yönetim kurulunda yer almıştı. Iger da, Jobs’ın ölümünden kısa bir süre sonra Apple’ın yönetim kuruluna dahil olmuştu. 2019 yılında Apple’ın Apple TV+ servisi ile dijital yayın sektörüne girdiği açıklandığı gün bu görevinden istifa etti.

Bazı Hollywood yöneticileri sektördeki stüdyoların üzücü bir şekilde azalmaya devam etmesini bekliyor. Pazarın kıdemli isimlerinden biri, “Ortada 3-4 platform kalacak, kalanları da ya kapanacak ya da başka platformlarla birleşecek. Apple, Amazon, Netflix ve bir platform daha. NBCUniversal, Warners ve Paramount’u bir araya getirirseniz ancak hayatta kalabilirsiniz,” değerlendirmesinde bulunuyor. Buradan yola çıkıldığında Bob Iger’ın da Disney için yeni bir ev araması kulağa uçuk gelmiyor.

Apple Disney Satın Alma Anlaşma

Disney’e bağlı FX, Disney Channel, Disney Junior gibi kanalların ise değeri oldukça düşük ve bu mecraların değeri düşmeye de devam ediyor. Şirketin bunları elden çıkarmak istediği söyleniyor. Ayrıca Fox aracılığıyla elde ettiği Hintli markaların satışı için de kafa yorduğu belirtiliyor. Bununla birlikte geçen aylarda basılı yayınını noktalama kararı aldığı National Geographic’in elden çıkarılması da beklenebilir.

Needham & Co. araştırmacısı Laura Martin üç yıl içinde Disney’in satılacağını düşünenlerden. Martin geçen temmuz ayında yaptığı bir açıklamada, “Eğer satılmazsa ekonomisi gittikçe kötüleşirken sektördeki büyük teknoloji şirketleri ile rekabet etmek zorunda kalacak,” şeklinde konuşmuştu.

Martin ayrıca Apple’ın yeni artırılmış gerçeklik ürünü Vision Pro’nun benimsenmesinde Disney’in yardımcı olabileceğini söyledi. Haziran ayındaki yazısında, “Bob Iger’ın Vision Pro tanıtılırken sahnede olması akla Disney ve Apple’ın giyilebilir teknolojileri arasında stratejik bir birliktelik olabileceğini gösteriyor,” dedi.

St. John’s Üniversitesi profesörü ve avukat Anthony Sabino (kendisini delicesine Disney hayranı olarak tanımlıyor) şirkette olup bitenleri diğerleri gibi yorumlamıyor. Ona göre Iger’ın sözleşmesini uzatması ve Disney’in TV kanallarını satma planı şirketin satılacağına dair bir işaret değil. Sadece yönetim kurulu Iger’a güveniyor ve onlara rehberlik etmesini istiyor.

- Reklam -

ABD Başkanı Joe Biden Disney’e Engel Olabilir

Bununla birlikte Disney’in yaptığı herhangi bir anlaşmanın Joe Biden yönetimi tarafından oldukça detaylı incelenmesi bekleniyor. Biden yönetimi önemli anlaşmaların tamamlanmasını engellemek için davalar açmaktan çekinmiyor ve agresif bir hukuki süreçten geçiriyor. Bunlar da karışık sonuçlar doğurabiliyor.

“Disney başka bir şirketle birleşecek olursa Federal Ticaret Komisyonu ve Adalet Bakanlığı tarafından en ince ayrıntısına kadar incelenecektir. Böyle bir incelemeye dahil olmak da herhangi bir şirket için ayı tuzağına yürümek olur.”

Apple Disney

Daha önce Paramount’un Simon & Schuster’ı Penguin Random House’a satması engellenmişti. Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alması da süreci de mahkemeler aracılığıyla zora sokulmuştu. Fakat Microsoft davayı başarıyla sonlandırdı ve Disney’e satışta başarılı olabilmek için potansiyel bir yol çizdi.

Bob Iger, Disney bu ekonomik problemlere sahip değilken ve kendisi şirketin başına geçmek için emeklilikten dönmeden önce bile bu birleşme fikrine sahipti. 2019 yılında yayınlanan anı kitabı Düşler Nasıl Gerçekleşti?’de bu fikre değinmişti. Iger, Pixar’ı Disney’e satan Steve Jobs ile olan arkadaşlığından bahsederken şirketlerini birleştirme hayalini şu sözlerle açıklamıştı:

“İnanıyorum ki Steve hayatta olsaydı şirketlerimizi bir araya getirirdik. Ya da en azından bunun olasılığı için ciddi bir şekilde tartışırdık.”

Sizin bu ihtimal hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla haber için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Beyza Can

İngilizce Öğretmenliği okudum. Okur, yazar ve oyun oynarım. Gerçek hayattan uzaklaşmak için daima fırsat kollarım. Bunun için sık sık fantastik, bilimkurgu ve korku içeren şeylere sığınırım. 8 yaşımda dolabımdan bir geçit bulamadım, 50 yaşımda kapımda Gandalf’ın belirmesini bekliyorum. O zamana kadar da kendimi edebiyata ve oyunlara vermeyi planlıyorum. Kitaplara ve oyunlara ilgim beni dil öğrenmeye itti. Daha fazlasına ulaşabilmek ve başkalarına ulaştırabilmek için yeni diller öğreniyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pink Floyd Parcasi Beyin Dalgalari Etkisi

Bilim İnsanları, Pink Floyd’un Ünlü Parçasını Beyin Dalgaları Kullanılarak Yeniden Oluşturdu

Avrupa En Eski Gol Koyu

Avrupa’nın Göl Kıyısında Yer Alan En Eski Yerleşim Yeri Bulundu