in ,

H.P. Lovecraft Seslendirmeleriyle Tanınan, Spekülatif Kurgu Yazarı Yalçın Altın Yaşamını Yitirdi

Yazar, seslendirmen ve gazeteci Yalçın Altın 52 yaşında hayatını kaybetti. Altın; fantazi, korku ve bilimkurgu camiasında sevgiyle anılan bir isimdi.

Yalçın Altın
- Reklam -
- Reklam -

Yalçın Altın hayata veda etti. YouTube kanalında seslendirdiği öykülerle spekülatif kurgu dünyasında kendisinden bahsettiren, Evrenin Türküsü adlı bilimkurgu ve korku kitabının yazarı Altın; 52 yaşında aramızdan ayrıldı.

Geçen yıllarda kansere yakalanan ve gördüğü tedavinin ardından sağlığına kavuşan Yalçın Altın; haziran ayında yeniden rahatsızlandığını dile getirmişti. Yazar ve seslendirme sanatçısı Altın, 9 Temmuz 2023’te yaşamını yitirdi. Cenazesi bugün Ayazağa Mezarlığı’na defnedildi.

Altın’ın eşi Aysun Altın acı haberi şu sözlerle duyurdu:

- Reklam -

“Eşim Yalçın Altın Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi yarın (10.07.2023) Öğle Namazı’na müteakip Merkezefendi Camii’nden kaldırılıp Ayazağa Mezarlığı’na defnedilecektir.”

Yalçın Altın YouTube

Yalçın Altın, Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nden Öyküler de Seslendirmişti

Yalçın Altın, kendi adını verdiği YouTube kanalında H.P. Lovecraft, Ray Bradbury ve Robert E. Howard gibi klasik yazarlarla beraber yerli spekülatif kurgu edebiyatının özgün kalemlerini de kanalına konuk ediyordu. Altın bu süreçte hem Kayıp Rıhtım’da yayımlanan bazı çeviri öyküleri hem de Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nde yayımlanan kimi yazarları da kanalında ağırlamıştı.

Temmuz 2022 tarihinde Mantis Kitap’tan yayımlanan Evrenin Türküsü adlı öykü kitabıyla edebiyat dünyasında yeni bir kapı aralayan Altın; bu eserinde bilimkurgu ve korku türündeki çalışmalarını bir araya getirmişti. Yazar daha önce Hayal Kutusu ve Gelişme Hedefleri adlı öykü seçkilerini de derlemişti.

Altın’ın ardından Bilimkurgu Kulübü sosyal medya hesabında şu açıklamayı yaptı:

“YouTube kanalında seslendirdiği bilimkurgu öyküleriyle hafızalarımıza kazınan Yalçın Altın’ı kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyiz. Başta yakınları olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.”

- Reklam -

Yalçın Altın - Evrenin Türküsü

Yazar ve eleştirmen Emre Bozkuş ise Altın için şu ifadeleri kullandı:

“Bilimkurgu, korku ve fantastik edebiyat Türkiye’de hiçbir zaman tam anlamıyla “gerçek edebiyat” olarak görülmedi, benimsenmedi. Hem okurları hem de yazarları daima aykırı bir uğraşı sahibi oldukları imasıyla karşı karşıya kaldılar. Oysa edebiyatın temelinde her zaman duygular, hisler ve buna dayanan arayışlar vardı; arayışı sürdürme çabası da insanın hamurunda saklıydı.

“Yalçın Altın, bu arayışı belki de en samimi, en içten yürüten insanlardan biriydi. Bir kültür mabedine çevirdiği evinde okuduğu, seslendirdiği yüzlerce eserin her birini alt türlerin sadık takipçilerine bir şeyler sunma gayretiyle özenle hazırladı ve asla pes etmeden paylaştı. Onlarca Türk yazarın eseri onun sayesinde sese kavuştu, kimliğe büründü ve onun aziz hatırasıyla birlikte yaşayacak.”

Korku yazarı Mehmet Berk Yaltırık ise Altın’ı şu sözlerle andı:

“Pek çok öykümü, öykümüzü kanalında seslendiren, farklı türlerdeki hikayelerin takipçisi, epey de muhabbetimiz bulunan Yalçın Altın ağabeyimizi kaybetmişiz, başımız sağ olsun…”

Kayıp Rıhtım ekibi olarak Türk spekülatif kurgusu emekçilerinden Yalçın Altın’ın kaybını büyük bir üzüntüyle karşılıyor, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

  2. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Yerli yazarlara seslendirmeleriyle destek oldu, Türk bilimkurgu ve fantastik edebiyatına değerli katkılarda bulundu.

    Allah rahmet eylesin, ailesine ve sevenlerine sabır versin.

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ruhu huzur içinde olsun.

  4. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Allah rahmet eylesin, huzurlar içinde yatsın

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Baldur’s Gate 3 Karakterleri Druid

TikTok Yayından Kaldırdı: “Baldur’s Gate 3” Tanıtımında Ayı Formundaki Druid’in ‘Aşk Sahnesi’ Viral Oldu

Ay'ın Karanlık Yüzünde Gizemli Radyoaktif Kaya Bulundu

Ay’ın Karanlık Yüzünde Gizemli Bir Radyoaktif Kaya Keşfedildi: Perdenin Ardında Sönmüş Volkanlar Olabilir