in , ,

Y. Hakan Erdem’in Distopik Bilimkurgu Romanı “Zaman Çöktü” Yeniden Raflarda

Y. Hakan Erdem imzalı “Zaman Çöktü” bir kez daha raflardaki yerini alıyor. Bilimkurgu romanı, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanıyor. | Ön Okuma

Zaman Çöktü - Y. Hakan Erdem
- Reklam -
- Reklam -

Y. Hakan Erdem’in distopik ögelerle bezeli bilimkurgu romanı Zaman Çöktü, yıllar sonra yeniden raflardaki yerini alıyor. Timaş Yayınları’ndan çıkan eser, okuru 41. yüzyıla götürüyor.

1962 doğumlu Y. Hakan Erdem, eğitimini Boğaziçi ve Oxford Üniversiteleri’nde tamamladı. 1993-2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde, 2002-2021 yılları arasında ise Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Yurt dışında 1996 yılında yayınlanan “Slavery in the Ottoman Empire and its Demise” adlı çalışması, Türkiye’de 2004 yılında “Osmanlı’da Köleliğin Sonu” adıyla ilk kez yayınlandı. 2002 yılında Israel Gershoni ve Ursula Woköck ile “Histories of the Modern Middle East”, 2006 yılında ise Israel Gershoni ve Amy Singer ile “Middle East Historiographies” adlı çalışmaları yayımlandı.

- Reklam -

Kendisiyle yapılan söyleşiler Sözden Kalanlar adıyla yayınlanan Erdem’in Kitab-ı Duvduvani, Unomastica Alla Turca ve Zaman Çöktü adlı üç romanı bulunmaktadır. Zaman Çöktü, ilk olarak 2017 yılında yayımlanmıştı.

Söz konusu roman, Türkiye’nin Batılılaşma hikâyesini insanlarla karşı karşıya gelen koyunlar, tarihten figürler, kara delikleri fantastik elementler ve hicivle birleştiren bir distopya olarak tanımlanıyor. Hemen aşağıdan tanıtım metnine ulaşabilirsiniz.

Zaman Çöktü – Y. Hakan Erdem | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Zaman Çöktü - Y. Hakan Erdem

41. yüzyıl: Koyun ve koçların sembolokrasiye karşı savaşı!

Y. Hakan Erdem, bu kez bilimkurguya el atıyor ve tufandan sonrasına, 41. yüzyıla gidiyor, ama buralardan fazla uzaklaşmadan… Zaman Çöktü, bir bakıma, insanlaşmaya çalışan koyunların, koyunluk değerlerini savunarak insanlara karşı ayaklanışının hikâyesi. Bir bakıma da 21 yüzyıldır süren sembolokrasiye ve Türkiye’nin ruhuna tutulmuş bir ayna: Huriler, buharlaştırıcılar, gargoyle’lar, başkasının uykusunu uyuyanlar, koçlar, dispatlar, siborkullar, kara delikler, kırmızı başlıklı kızlar ve daha neler neler… Belki de, Batılılaşma sürecindeki koca bir ülkenin, mecburen Güneylileşmek zorunda kalışının hikâyesidir bu, kim bilir?

- Reklam -

Gelecekte, 41. yüzyıl Türkiye’sinde geçen kitapta koyunlaşan insanlar, insanlaşmaya çalışan koyunlar, etrafta yüzlerce Fatih Sultan Mehmed klonu, Napolyon, Büyük İskender, Aristoteles gibi tarihi karakterlerle Batılılaşma serüvenindeki Türkiye’yi anlatıyor.

Y. Hakan Erdem, gerek tarih gerekse kurgu alanında ortaya koyduğu eserlerle hem Türkiye’de hem de dünyada kendisini kanıtlamış değerli bir kalem. Zaman Çöktü ise yazarın kurgu alanındaki çalışmaları arasında yer alan önemli bir roman. Türkiye’nin Batılılaşma hikâyesini insanlarla karşı kaşıya gelen koyunlar, tarihten figürler, kara delikleri fantastik elemenler ve hicivle birleştiren güçlü bir distopya.

Toplamda 368 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Ayşe Tuba Ayman üstleniyor, kapak tasarımı ise Barış Şehri’ye ait. Zaman Çöktü, Haziran 2023 itibarıyla yeni baskısıyla raflardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini almaya başladı.

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Y. Hakan Erdem’in eserleriyle ilgili yorumlarınızı ve kitabın konusunu nasıl bulduğunuzu Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat alanından güncel haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gerçeklik Düğümü - Çizgi Roman

Gerçekliğin Birbirine Karıştığı Tekinsiz Çizgi Roman “Gerçeklik Düğümü” Okurla Buluşuyor

Justin Roiland Rick and Morty Yeni Seslendirme

Justin Roiland’ın “Rick and Morty”deki Başroller Dahil Tüm Karakterleri Yeniden Seslendiriliyor