in

Bilim İnsanları, 170 Milyon Yıllık Bir Çiçeği Tanımlamayı Başardı: Kuzeybatı Çin’in En Eski Kapalı Tohumlu Bitkisi

Çinli paleontologlar daha önce yanlış şekilde sınıflandırılmış 170 milyon yıllık bir çiçeği doğru şekilde tanımlamayı başardı.

170 Milyon Yıllık Çiçek Türü
- Reklam -
- Reklam -

Antik bitki üzerinde ilk defa 1998 yılında çalışılmış ancak açık çiçek tohumlu kategorisine dahil edilerek yanlış şekilde sınıflandırılmıştı. Fosil üzerinde yapılan yeni incelenmelerin ardından bunun Kuzeybatı Çin’de bulunmuş en eski kapalı tohumlu bitki fosili olduğu ortaya çıktı.

Bir grup Çinli bilim insanı, Kuzeybatı Çin’deki bilinen en eski kapalı tohumlu bitki olan ve yaklaşık 170 milyon yaşında bir çiçek fosili üzerinde incelemelerde bulundu.

Çin Bilimler Akademisi Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü, Lanzhou Üniversitesi, Ningxia Jeoloji Müzesi ve Northwest Üniversitesi’nden araştırmacılardan oluşan ekip, çığır açıcı bu keşfi uluslararası bir biyoloji dergisi olan Life’ta yayımladı.

- Reklam -

Araştırma ekibi çalışmada 17 milimetre uzunluğunda ve dokuz milimetre genişliğinde bir fosilde 15 milimetrelik bir sapa bağlı oval biçimli tomurcuklar bulduklarını belirtiyor.

170 Milyon Yıllık Çiçek

Çalışmayı yürüten ekibin lideri Wang Xin, fosilin günümüzde Dünya üzerindeki en gelişmiş ve çeşitliliğe sahip olan ve kapalı tohumlular olarak bilinen bitki grubuna ait olduğunu belirtti:

“Hâlihazırda Dünya’da 300.000’den fazla kapalı tohumlu türü bulunuyor.”

Çinli ekibin çalışması, araştırmaya konu olan bitkinin ilk incelenişi değildi. Daha önce araştırmacılar, 1998 yılında, 170 milyon yaşındaki bu fosili incelemiş, onun kozalaklı ağaçlar ve gingko gibi açık tohumlular sınıfından olduğuna hükmetmişti. O zamanlar bu bitkiye Drepanolepis formosa Zhang adı verilmişti.

170 Milyon Yıllık Çiçek Fosili Bilgisayarlı Tarama Teknolojisiyle İncelendi

Bununla birlikte fosilin mikro-BT teknolojisi kullanılarak yeniden incelenmesi; antik bitkinin gerçekte sert bir dış tabaka tarafından korunan ters çevrilmiş, küçük bir yumurtaya sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu, kapalı tohumlularda görülen ayırt edici bir özellik olarak biliniyor.

Ekip, elde edilen bu yeni bilgiler ışığında fosil çiçeğin adını Qingganninginfructus formosa olarak değiştirdi.

- Reklam -

170 Milyon Yıllık Çiçek Türü

Wang, bu keşfin önemi ve anlamını şu sözlerle ifade etti:

Qingganninginfructus formosa; Qinghai, Gansu ve Ningxia da dahil Kuzeybatı Çin’in geniş bir bölümünde yaygın olarak bulunuyor. Bunun keşfi, kapalı tohumluların yaklaşık 170 milyon yıl önce, henüz Orta Jura Dönemi yaşanırken, ortaya çıkıp geniş bir alana yayılmış ve olduklarını ve belirli bir yaşama düzeyine eriştiklerini gösteriyor. Ayrıca bu keşif, bilim camiasının kapalı tohumluların kökeni ve evriminin izini sürmeye devam etmesi için yeni bir referans temeli sağlıyor.”

Çiçek Fosili

Orta Jura Dönemi’nden Kalma

Orta Jura Dönemi (174 ila 163 milyon yıl önce), Dünya’nın topografyasında önemli bir değişikliğe sahne oldu. Süper kıta Pangea, Atlantik Okyanusu’nun yanında Lavrasya ve Gondwana adlı iki büyük kara kütlesini oluşturacak şekilde ayrılmaya başladı. Bu süreçte gerek kara gerekse denizde yaşayan canlılar yeni ve kayda değer evrimsel değişikliklerle karşılaştı.

Bu dönem aynı zamanda, ilginç bir biçimde, açık tohumlu bitkilerin sayısında bolluk yaşanmasıyla da biliniyor. Bu bilgi, 1998 yılında gerçekleştirilen sınıflandırmayı belki daha anlaşılır kılıyor ve aynı zamanda Qingganninginfructus formosa’yı zamanı için daha da eşsiz bir konuma yerleştiriyor.

Siz bu çiçek fosili hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, tüm içeriklerimizden haberdar olmak içinse bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bulgar Kızı / Talas'ın Kıyısında - Cengiz Aytmatov

Cengiz Aytmatov’dan Türkçede İlk Defa Yayımlanan Öyküler: “Bulgar Kızı / Talas’ın Kıyısında”

ChatGPT Yeni Özellikleri ile Artık Çok Daha Güçlü

ChatGPT Artık Çok Daha Güçlü: Resim Çizdirebiliyor, Alışveriş Yapabiliyor ve Tweet Atabiliyor