in

Tarihin En Eski Evcil Hayvan Mezarlığı Mısır’da Keşfedildi

Bu defa bir Stephen King romanı değil! Tarihin en eski evcil hayvan mezarlığı Mısır’da ortaya çıkartıldı.

Tarihin En Eski Evcil Hayvan Mezarlığı
- Reklam -
- Reklam -

Haber bu defa Stephen King’in meşhur korku romanı Hayvan Mezarlığı (Pet Sematary) hakkında değil. Mısırlı arkeologlar, bilinen en eski evcil hayvan mezarlığını ortaya çıkartmayı başardı. Mezarlıkta 600 kedi, köpek ve maymun kalıntısı yer alıyor.

Korku edebiyatının usta kaleme Stephen King’in 1983 yılında yayımlanan Hayvan Mezarlığı romanını hatırlatan bir olay gündeme geldi. Kızıldeniz’in batı kıyısında bulunan Berenike şehrinde; tarihin en eski hayvan mezarlığı keşfedildi. Mezardaki hayvanların tahminen en az 2.000 yıldır orada olduğu düşünülüyor. Hayvanlardan bazıları mezarlarına tasma ve çeşitli süslemelerle gömülmüş.

Berenike şehrinin temelleri Milattan Önce 275 yılında II Philadelphus tarafından atıldı. Hareketli bir liman şehrine dönüşen Berenike, Hindistan ve Çin gibi ülkelerden seramik, baharat ve kumaş ticaretinde önemli bir durak rolü oynadı. Şehir aynı zamanda Afrika’dan getirilen savaş filleri için de önemli bir konuma sahipti.

- Reklam -

Arkeozoolog Marta Osypinska ve arkadaşları mezarlığın bulunduğu alanı ilk defa 2011 yılında keşfettiler. Ekip o sırada bir Roma çöplüğünü araştırıyordu. 2017 yılında bölgede 100 hayvanın kalıntısına ulaşıldı. Ardından araştırma derinleşerek devam etti.

Dünyanın En Eski Evcil Hayvan Mezarlığı Tespit Edildi

World Archaeology dergisinde yayımlanan araştırma, Berenice’de bulunan evcil hayvan mezarlığının birinci yüzyılın ortasından ikinci yüzyılın ortasına dek aktif olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar şimdiye dek Afrika’ya has olmayan toplam 585 hayvan keşfetti. Bulunan hayvanların yüzde 90’ından fazlası kediydi. Mezarlıkta ayrıca Güney Asya’ya özgü köpekler, babunlar ve makaklar da tespit edildi. Köpekler çoğunlukla Spitz türündeydi.

Mezarlığa gömülen kedilerin çoğu çeşitli süslemelerle birlikte gömüldü. Devekuşu kabuğundan boncuklarla işlenmiş metal tasmalar ve kolyeler, kedilere eşlik ediyordu. Bununla birlikte hayvanların birçoğu, bir tür lahit oluşturacak şekilde kumaş ve çömleklerle kaplıydı.

Tarihin En Eski Evcil Hayvan Mezarlığı

Öte yandan mezarlığın gelişigüzel bir şekilde tasarlanmadığı, hayvanların çukurlara özenle yerleştirildiği de belirtildi.

Kimi hayvanlarda ise eğer bir sahipleri olmasaydı daha erken ölebilecekleri çeşitli hastalıklara rastlandı.

- Reklam -

Marta Osypinska konu hakkında şu cümleleri kurdu:

“Çok sınırlı hareket kabiliyetine sahip hayvanlar bulduk. Bu tür hayvanların hayatta kalmaları için, özellikle de dişsiz olanların özel yiyeceklerle beslenmesi gerekiyordu. Eski bir evcil hayvanı beslemek için gereken bağlılık, Berenice halkının evcil hayvanlarla güçlü duygusal bağları olduğunu ortaya koyuyor.”

Mısır’da Daha Önce de Hayvan Mezarları Bulunmuştu

Arkeologlar daha önce de Mısır’da toplu hayvan mezarlıkları bulunmuştu. Ancak bu keşiflerde hayvanların çoğunlukla kurban edildiği ya da Tanrı olarak görüldüğü biliniyor. Bu hayvanların neredeyse tamamı mumyalıydı. Dolayısıyla evcil hayvan olarak kabul edilmiyor.

Mısır’da daha önce bulunan kedi mumyaları, özel teknolojilerle araştırılmış ve bulgular Rennes Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenmişti.

Sizin bu keşif hakkındaki görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Mynet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rüya Gören - Levent Şenyürek

Rüya Gören: Levent Şenyürek’in Yeni Bilimkurgu Kitabı Raflarda

Red Sonja Film Yeni

Red Sonja Filmi Senaristini Buldu: Kızıl Sonya Geri Dönüyor