in

Mısır Açıklarında Hazinelerle Dolu 2.400 Yıllık Gemi Batığı Bulundu

Mısır açıklarında, Antik Yunan topluluğuna ait 2.400 yıllık gemi batığı, hazineler ve mezarlar bulundu.

mısır gemi batığı yunan
- Reklam -
- Reklam -

Mısır açıklarında Antik Yunan zamanından kalma, yaklaşık 2.400 yıllık gemi batığı bulundu. Uzun süren araştırmalar sonucunda Mısır kenti İskenderiye açıklarında, ülkenin Ptolemaios Hanedanı (MÖ 305 – MS 30) yıllarından kalma bir antik Yunan gemi enkazı keşfedildi.

Duyuru, araştırmacı Franck Goddio öncülüğündeki Avrupa Sualtı Arkeoloji Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.

Ebu Kir Körfezi’ndeki batık, Mısır firavunlarının nispeten zayıf olduğu bir dönemde Yunanların bölgedeki etkisini gösteren bir değere sahip.

- Reklam -

Franck Goddio, yaptığı basın açıklamasında geminin Milattan Önce 2. yüzyılda meydana gelen bir deprem felaketi sırasında Amun tapınağının yakınlarındaki kanala yanaşmaya çalışıyordu. Ancak depremde yıkılan tapınaktan kopan devasa kaya parçaları geminin de batmasına neden oldu. Taşların altında suya gömülen gemide, hâlâ o enkazın parçaları bulunuyor.

Mısır Açıklarında Gemi Batığı, Hazineler ve Yunan Mezarları Ortaya Çıkartıldı

Gerçekleştirilen ilk incelemeler gemi uzunluğunun 25 metrenin üzerinde olduğunu gösterdi. Geminin gövdesi ise dönemin klasik tarzına uygun olarak yapılmıştı. Ancak geminin antik Mısır zamanına ait izler de taşıdığı anlaşıldı. Her iki medeniyetten de etkilenen yapı, Nil Nehri’nde seyahate de uygun bir forma sahipti. Böyle hibrit biçimde olan gemi enkazlarına dair örneklerin sayısı ise bir hayli az. Benzer olarak bugüne dek kalan tek örnek, Milattan Önce 235 yılından kalan Punic Marsala gemisi. İçerisinden çeşitli hazineler ve değerli eşyalar çıkartılan gemi batığında araştırmalar devam ediyor.

gemi batığı

Gemi batığı ile birlikte dikkat çeken bir başka keşif ise Milattan Önce 4. yüzyıldan kalma görkemli cenaze törenlerine ev yapmış bir Yunan mezar alanının kalıntıları oldu.

- Reklam -

Büyük İskender’in İskenderiye şehrini kurmasından önce bölgede yer alan Kandiye, uzun yıllar boyunca Mısır’ın Akdeniz’deki en önemli limanı işlevini görüyordu. Şiddetli depremler ve felaketlerde zor zamanlar yaşayan bölge, Nil Nehri’nin Kanopik kolunun ağzındaki Yunan etkinliğini gözler önüne serdi.

mısır gemi batığı yunan

Geçen aylarda yapılan bir başka araştırma, İzlanda’nın Vikinglerden önce Yunanlar tarafından keşfedilmiş olabileceğini de öne sürmüştü.

Siz Antik Mısır ve Yunan toplumlarının ilişkileri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Greek Reporter

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dune yeni fragman

Dune Filminden Yeni Fragman: Denis Villeneuve Yapımı Artık Çok Yakın

Sylvia Plath tarot destesi müzayede

Sylvia Plath’ın Tarot Destesi, Mektupları ve Kişisel Eşyaları 1 Milyon Dolara Alıcı Buldu