in ,

Yiyecek Arayan Porsuk, Roma İmparatorluğu’ndan Kalma Hazine Buldu

Roma İmparatorluğu’ndan kalma hazine, yiyecek arayan sevimli bir porsuk tarafından bulundu. İspanya’daki mağara, ‘tarihi’ bir tesadüfe ev sahipliği yaptı.

roma hazinesi porsuk
- Reklam -
- Reklam -

Roma hazinesi, yiyecek arayan sevimli bir porsuğun çabaları sonucunda ortaya çıktı. İspanya’da bir mağarada, Roma İmparatorluğu’ndan kalma 209 sikkelik bir hazine  bulundu.

Arkeoloji dünyasından keşifler kimi zaman bilinçli kazı çalışmalarıyla ölçerek biçerek yapılsa da bazen işler tatlı tesadüfler eşliğinde de yürüyebiliyor. İspanya’da, kış için kendisine yiyecek arayan bir porsuğun kazdığı çatlaktan Roma hazineleri çıktı.

Araştırmacılar tarafından olağanüstü bir keşif olarak tanımlanan olayda, sikkelerin Milattan Sonra 3 ila 5. yüzyıllardan kaldığı düşünülüyor. Porsuk yuvasından yalnızca birkaç metre ileride tespit edilen sikkelerin İstanbul, Selanik ve Londra gibi şehirlerde üretildiği ifade ediliyor.

- Reklam -

Roma Hazinesi Aç Bir Porsuk Tarafından Gün Yüzüne Çıkartıldı

Bundan kısa süre önce bölgede yoğun bir kar yağışının yaşandığını vurgulayan araştırmacılara göre, porsuk yiyecek arama faaliyetlerine hız vermiş, solucan bulma ümidiyle yuvasının yakınındaki çatlakları derinlemesine kazmıştı.

Arkeolog Alfonso Fanjul Peraza, hayvanın muhtemelen solucan ararken İstanbul ve Selanik gibi farklı bölgelerde üretilen bu Roma sikkelerini gün yüzüne çıkarttığını kaydetti.

roma hazinesi

Sikkelerin çoğu bakır ve bronzdan imal edilmişti. Aralarındaki en büyük sikkenin 8 gram olduğu ve o dönem Roma İmparatorluğu sınırlarında yer alan Londra şehrinde üretildiği belirlendi.

Araştırmacılar keşif hakkında, “Bu şimdiye kadar İspanya’nın kuzeyindeki bir mağarada bulunan en büyük Roma sikke hazinesi,” ifadesini kullandı.

Yaklaşık 85 yıl önce aynı bölgede, İmparator Konstantin dönemine ait 14 altın bulunmuştu. Arkeolog Fanjul konuya dair şunları kaydetti:

“Önemli buluntuların (burada) birikmesi, sınır bölgesinde yaşanan yoğun çatışmaya dair bir yanıt olarak görülebilir.”

- Reklam -

Romalılar, Avrupa kıtasının Akdeniz’e uzanan üç yarımadasından birisi olan İber’i MÖ 218’de fethetmiş ve 5. yüzyılın başlarında Vizigotlar tarafından ele geçirilene kadar burada hüküm sürmüştü.

roma hazinesi ispanya orman

Arkeologlar, bu sikkelerin siyasi ve sosyal istikrarsızlık nedeniyle, güvende kalması için saklanan daha büyük bir hazinenin yalnızca küçük bir parçası olduğunu düşünüyor.

Arkeologlar Daha Fazla Araştırma için Bölgeye Geri Dönmeyi Planlıyor

Araştırmacılar, daha fazla bulguya ulaşmak için bölgedeki çalışmalara hız kazandırmayı planlıyor. Fanjul bu yılın başında verdiği bir demeçte şöyle konuşmuştu:

“Buranın tek seferlik bir saklanma yeri mi, yoksa bölgede bir grup insanın yaşadığı bir yer mi olduğunu bilmek istiyoruz.”

Sevimli porsuğun bu keşfi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Gal Gadot Alfred Hitchcock filmi başrol

Gal Gadot, Alfred Hitchcock Filminin Yeniden Çevriminde Başrol Olacak

Ezbere Yaşayanlar - Emrah Safa Gürkan

Emrah Safa Gürkan Yeni Kitabı “Ezbere Yaşayanlar” ile Raflarda