in

Azerbaycan Mimarisinin Önemli Parçalarından Şeki Han Sarayı Dünya Miras Listesi’nde

Azerbaycan’ın en eski kentlerinden birinde bulunan Şeki Han Sarayı, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini aldı.

Şeki Han Sarayı
- Reklam -
- Reklam -

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi genişlemeye devam ediyor. Bu seferki haberimiz ise yakın komşumuz Azerbaycan’dan geliyor. Şeki Han Sarayı da bu önemli listedeki yerini aldı!

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye 370 km mesafede, Büyük Kafkas Sıradağları’nın eteğinde yer alan Şeki kenti, ülkenin en eski şehirlerinden birisi.

İşte bu tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü “Şeki kentinin tarihi mahallesi ve Şeki Han Sarayı”, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklendi.

- Reklam -

Bakü’de devam eden 43. Dünya Miras Komitesi’nin bugünkü toplantısında dünyanın farklı ülkelerinden doğal ve kültürel anıtların Dünya Mirası Listesi’ne girmesi müzakere edildi.

Yaklaşık 180 ülkeden 2 bin 500’den fazla katılımcının yer aldığı toplantıda, Azerbaycan’ın sunduğu “Şeki kentinin tarihi mahallesi ve Şeki Han Sarayı” oylama ile listeye girmeyi başardı.

Azerbaycan mimarisinin en önemli anıtları arasında gösterilen ve 1762’de hanların yazlık ikametgahı olarak inşa edilen Şeki Han Sarayı’nın en önemli özelliklerinden biri de yapımında çivi veya herhangi bir yapıştırıcı unsurun kullanılmamış olması.

- Reklam -

Çevresi surlarla çevrili, iki kat, altı oda ve iki aynalı balkondan oluşan, salon ve oda duvarları renkli işlemeler, motifler, savaş sahnelerinin yansıtıldığı duvar resimleriyle süslü sarayın ahşap çıtalar arasına çeşitli renklerde cam monte edilerek yapılan geometrik desenli pencereleri, “şebeke” adı verilen el sanatlarının en nadir örnekleri arasında gösteriliyor.

Yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: AA


* Yazarının Kaleminden: Tebriz’den Masallar

* Peri Masallarında Gezmenin En Güzel Yolu Bu Harita Olabilir!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Christopher Nolan liste

Christopher Nolan’ın Sinemaya Bakışını Değiştiren 30 Film

Russell Crowe - Aragorn

Russell Crowe Karşımıza Neredeyse Aragorn Rolüyle Çıkacakmış