Cüce zürafalar doğada ilk kez gözlemlendi. 2015’te Uganda Murchison Şelalesi Ulusal Parkı’nda rutin kontrolleri yapan biyologlar, normal zürafa özelliklerine sahip olmayan Nübye türünde bir zürafaya denk geldi. Zürafaların karakteristik özelliği olan uzun boyun, çok kısa ve bodur bacaklar tarafından taşınıyordu.
Gimli adı verilen zürafanın boyu sadece 2 metre 84 santimetre. Normal bir zürafanın yarısı kadar. Ekip bu duruma çok şaşırsa da tek bir istisna olduğunu düşünerek Gimli’yi uzaktan gözlemeye devam ettiler. 3 yıl sonraysa bu sefer Namibya’da 2 metre 54 santimetre uzunluğundaki bir Angolan zürafasına denk geldi. Nigel adındaki zürafa özel bir çiftlikte yaşıyor.
Fotogrametri teknikleri kullanılarak Gimli ve Nigel’in metakarpal ve radyal kemikleri incelendi. Diz bölgelerine odaklanan ölçümlerin sonucunda, Gimli ve Nigel’in olağan dışı kısa boylarının en muhtemel açıklamasının cücelik olduğunda karar kılındı.
Araştırmayı yapan bilim insanlarından Emma Wells’in Nigel’le ilgili söyledikleri şöyle:
“Namibyalı çiftçiler Nigel’i yıllarca görseler de ancak bizim gözlemlerimizden sonra çocuk değil de yetişkin bir erkek olduğu fark edildi. Özel durumu ancak diğer zürafalarla yan yana geldiğinde fark edilebiliyor.”
İlk Cüce Zürafalar: Nigel ve Gimli
Ekibin açıklamasında bu iki bireyin zürafalarda cücelik görülen ilk örnekler olduğu belirtildi. Cücelik, kemik ve kıkırdak gelişimine hasar veren bir iskelet hastalığı. Şimdiye kadar insanlarda, köpeklerde, ineklerde ve domuzlarda gözlemlenmişti.
İki zürafanın nasıl cüce olduğu henüz belirlenemedi. Bu hastalık genetik kodlardaki rastgele mutasyonlardan oluşabileceği gibi düşük genetik çeşitlilik ve ensest üreme yüzünden de meydana çıkabiliyor.
“Vahşi hayvanlarda bu tarz iskelet hastalıklarının oluşması son derece nadir. Bu geniş ekosistemlerde kendilerine has bir tür olan zürafaların tarihinde yeni bir sayfa açıldı diyebiliriz.
Murchison Şelalesi Milli Parkı’ndaki zürafa nüfusunun 1980’lerin sonlarında yaşanan iç savaş yüzünden önemli miktarda azaldığını belirtmekte fayda var. Günümüzde parktaki toplam zürafa sayısının 1500 civarında olduğu tahmin ediliyor. Son kırk yılda azalan nüfus yüzünden ensest üreme meydana gelmiş olabilir.”
Bilim insanları Gimli ve Nigel’i hayatlarının geri kalanı boyunca gözlemleyip cüceliğin sosyal yaşamlarını ve davranışlarını etkileyip etkilemediğini araştıracaklar.
Cüce zürafalar hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Smithsonian Mag
İsmi veren Yüzüklerin Efendisi hayranı olsa gerek
Fotoğraf o kadar komik ki haberi ciddiye alamıyorum.