in

Eski NASA Çalışanının Mars Açıklamaları Şaşırttı

1970’li yıllarda NASA’nın düzenlediği Mars seferlerinde elde edilen toprakta yaşam belirtisi bulunduğu, dönemin bilim insanlarından Gilbert Levin tarafından onaylandı.

Mars
- Reklam -
- Reklam -

Eski NASA çalışanı Gilbert Levin, Scientific American dergisinde Mars’ta yaşam olmasına karşıt kanıt var mıdır? adlı bir yazı kaleme aldı. Levin’in açıklamaları dikkat çekti.

NASA’nın 1970’li yıllarda üstlendiği Viking adlı Mars görevlerine dair Levin’den şaşırtıcı itiraflar geldi.

Mars’ta yaşam olmasına karşıt kanıt var mıdır? Sorusuna, şaşırtıcı şekilde hiç yok, diyen Levin adından söz ettirmeyi başardı.

- Reklam -

Sözlerine ayrıca, laboratuvar çalışmaları bazı karasal mikroorganizmaların Mars’ta yaşayabileceğini ve büyüyebileceğini göstermiştir, şeklinde devam eden Levin; açıklamalarıyla ilgi odağı oldu.

1970’lerde Mars’ta Yaşam Araştırılmıştı

Viking görevlerinde gönderilen uzay araçları NASA’nın Mars’a ilk seferiydi. Bu programda biyolojik yaşam belirtileri aramak için uzay araçları Mars toprağı toplamayı hedeflemişti.

Gilbert Levin, Mars toprak örneklerini Karbondioksit belirtileri bulabilmek için organik bileşiklerle birleştiren testlerden birisine önderlik etmişti. Beklenti, Mars toprağındaki mikroorganizmaların bileşikle tepkimeye girip sera gazını ortaya çıkarması yönündeydi.

1997 senesinde testlerden nihayet yanıt geldi. Sonuç olumluydu ve aranan mikroorganizma gerekli tepkiyi vermişti. Üstelik bu sonuç 4 farklı testle elde edilmişti. Bununla birlikte iki farklı aracın aldığı örnekleri içeriyordu. Ki bu araçlar birbirlerinden 6.400 kilometre uzaktan toprak örnekleri toplamıştı.

- Reklam -

NASA daha sonra yaptığı testlerde bu şekilde spesifik mikroorganizmalar bulamadı.

Bunun sonucunda ise NASA, topraklarda bulunan ve toprakta yaşayan mikroorganizmaların varlığı hakkında net bir kanıt sağlamadıklarını, dile getirdi.

Levin, kendi söylediklerinin Mars yüzeyindeki su varlığıyla desteklendiğini, alınan toprak örneklerinde yapılan yaşam saptama testlerinden pozitif sonuçlar aldıklarını söyledi.

NASA 2020’de Mars’a yeni uzay araçlarını gönderecek ancak Levin’e göre bu programlarda yaşam saptama testleri yapılmayacak.

Levin, yerleşik bilimsel protokolü koruyarak Mars’taki bir sonraki görevde, yaşam saptama deneylerini mümkün kılmak için çaba sarf edilmesi gerektiğine inanıyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Murişa

Feri Lainscek’in Murişa Romanı Raflarda

Jose Saramago

Jose Saramago’nun Portekiz’e Yolculuk Kitabı Geliyor