in

Şiddetli Fırtınaların Depremleri Tetiklediği Keşfedildi

Bilim insanları, şiddetli fırtına ve kasırgaların deniz tabanında depremlere sebep olduğunu ortaya çıkardı.

Fırtına Deprem
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, en korkulan afetlerden ikisi olan kasırga ve depremin birlikte yaşandığını ortaya çıkardı. Bu olaya ise kasırga/fırtına deprem (stormquake) ifadesi kullanılıyor.

Geophysical Research Letters’ın bu haftaki sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre; kasırga veya nor’easters (ABD’nin Kuzey Atlantik kıyılarında gerçekleşen fırtınalar) sırasında deniz tabanı, 3.5 büyüklüğündeki bir deprem gibi sallanabiliyor ve günlerce sürebiliyor. Bu sarsıntılar oldukça sıradan olsa da daha önce fark edilmemiş, sadece arka plandaki sismik bir gürültü olduğu sanılmıştı.

Florida State Üniversitesi’nden bu çalışmayı yürüten deprembilimci Wenyuan Fan; kasırga sırasında kimsenin deniz tabanında yer almamasından dolayı bu depremlerin insanlara zarar vermeyeceğini fakat ilginç bir durum olduğunu belirtiyor. Bu iki doğa olayının bir araya gelmesiyle akla Sharknado filmi geliyor olsa da, bu durum son derece gerçek. Ancak herhangi bir tehlike bulunmuyor.

- Reklam -

Fırtınalar ve Kasırgaların Oluşturduğu Dalgalar Depremlere Neden Oluyor

Wenyuan Fan, fırtınaların denizlerde dalgaları tetiklediğini, bu dalgaların da farklı türde dalgalar oluşturduğunu belirtiyor. Oluşan bu ikincil dalgalar ise deniz tabanı (sadece bazı bölgelerde) ile etkileşime girerek bu sarsıntılara neden oluyor. Bu olay ise sadece büyük kıta sahanlığının olduğu sığ ve düz yerlerde meydana geliyor.

- Reklam -

Fan’ın ekibi, Meksika Körfezi, Florida, New England, Nova Scotia, Newfoundland, Labrador ve British Columbia’da Eylül 2006 ile Şubat 2015 tarihleri arasında 14 bin 077 adet kasırga depreminin gerçekleştiğini ortaya çıkardı. Bunları saptayabilmek için ise özel bir sensörün gerektiği belirtildi. Ayrıca çalışmaya göre, 2008 yılında yaşanan Ike Kasırgası ve 2011 yılındaki Irene Kasırgası’nın pek çok kasırga deprem yaratmış olduğu da öğrenildi.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brendan Duffy

Brendan Duffy’nin Fırtınalar Kralı Kitabı Çıktı

Neal Stephenson

Neal Stephenson’dan Dünyanın Sistemi Raflarda