in ,

Ünlü Sos Üreticisi Heinz, “Mars Domatesinden” Ketçap Üretmeyi Başardı

Heinz, Mars domatesinden ketçap üretmeyi başardı. Ünlü sos üreticisi, Kızıl Gezegen’in koşullarını simüle ederek yetiştirdiği domatesleri yeni sosunda kullandı.

Heinz, Mars Domatesi Ketçap
- Reklam -
- Reklam -

Mars domatesleri kullanılarak yapılmış bir ketçap fikri kulağa çok mu uzak geliyor? ABD merkezli gıda şirketi Heinz, Kızıl Gezegen’in toprağına benzer nitelikteki bir toprakta domates yetiştirmeyi başardı.

1876 yılında ilk ketçap üretimini gerçekleştiren gıda firması Heinz, 2015’te Kraft Foods ile birleşerek yeni bir döneme başlamıştı. O tarihten beri Kraft Heinz olarak adlandırılan çok uluslu şirketin yeni hedefi ise Mars’ta da üretimlerine devam edebilmek.

Bu hedef doğrultusunda, Mars koşullarına olabildiğince yakın özelliklere sahip bir toprakta yetiştirilen domateslerden ketçap üretmeyi denedi. Çoğunlukla soslarıyla bilinen gıda markası, “Heinz Tomato Ketchup Marz Edition” (Heinz Domates Ketçabı Mars Sürümü) adını taşıyan ürünü kamuoyunun dikkatine sundu.

- Reklam -

Heinz, Mars Domatesi Kullanarak Ürettiği Ketçap ile Gündeme Oturdu

Mars domateslerinden ketçap üretebilmek için uygun koşulları simüle edebilecek bir sera inşa edildi. Uzmanlardan oluşan bir ekip Kızıl Gezegen’in ışık, sıcaklık ve toprak koşullarını bu serada yeniden oluşturdu.

Deney sonucunda yetiştirilen domatesler ise Mars ketçabının üretiminde kullanıldı. Domates sosunun ilk numunesi, lezzet özelliklerinin testi için Dünya atmosferinin ötesine gönderildi. Sos şişesi -70 derece sıcaklıkta 37 bin metre yükseklikte seyahat etti ve nihayetinde Dünya’ya geri döndü.

Heinz, Mars Domatesi Ketçap

Bu domatesin üretilmesi için gerçekleştirilen ilk deney toplam iki sene sürdü. Florida Teknoloji Enstitüsü’ndeki Aldrin Uzay Enstitüsü’nden bilim insanları ve Kraft Heinz uzmanları çeşitli toprak türlerinin, iklim koşullarının, tohum seçimlerinin ve ekinlerin geliştirilmesi için birlikte çalıştı.

Aldrin Uzay Enstitüsü’nden Dr. Andrew Palmer proje hakkında şu şekilde konuştu:

“Şimdiye kadar Mars simülasyonlu koşullarda bitki yetiştirmeye yönelik çabaların çoğu kısa vadeli çalışmalardı. Bu projenin yaptığıysa uzun vadeli gıda hasadını incelemek. Hayalimiz Heinz Domates Ketçabı olacak kalitede bir ürün elde etmekti ve bunu başardık.”

- Reklam -

Palmer, deneyin, “Dünya’nın ötesinde uzun vadeli gıda üretimi için olasılıkları görmeyi,” sağladığını sözlerine ekledi.

Kraft Heinz International Zone’un yöneticilerinden Christina Kenz de heyecanını şu sözlerle aktardı:

“Uzmanlardan oluşan ekibimizin başka bir gezegende bulunan koşullarda domates yetiştirebilmesi ve eserimizi dünyayla paylaşabilmesi bizi çok heyecanlandırıyor.”

Firma yaptığı açıklamada markanın tescilli domates tohumları kullanılarak üretilen ketçabın kalite ve lezzet testlerini geçmeyi başardığını da belirtti. Bununla beraber “ürün” henüz piyasaya sürülmüş değil.

SpaceX ile Mars görevine hazırlanan Elon Musk, Kızıl Gezegen’de kurulacak ilk üstün konumunu dahi açıklamıştı. Öte yandan NASA da Mars görevleri için son hız çalışmalarını sürdürüyor.

Siz bu üretim hakkında ne düşünüyorsunuz? Farklı gezegenlerde tarımın öncüsü olacak bu çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Being the Ricardos Fragmanı: Yeni Aaron Sorkin Filmi

Nicole Kidman ve Javier Bardem’i Bir Araya Getiren “Being the Ricardos”tan Fragman

Yeni Salyangoz Türü keşif

Müzede 150 Yıldır Bekleyen Kutudan Kayıp Okyanusta Yaşamış 33 Keşfedilmemiş Tür Çıktı