in

Uçan Halılar Gerçek Olabilir: Yalnızca LED Işık Kullanarak Bir Cismin Havalanmasını Sağladılar

Yeni bir çalışmada normal boyutlarda bir tabak LED ışık yardımıyla “uçuruldu”. NASA, projeyle yakından ilgileniyor.

LED Işık Uçmak
- Reklam -
- Reklam -

Pensilvanya Üniversitesi’nden bilim insanları iki plastik tabağı sadece ışık kullanarak uçurmayı başardı. Deney akrilik vakum odalarında gerçekleştirildi. Çalışma, NASA tarafından da yakından takip ediliyor.

Mohsen Azadi, çığır açan gelişimi fakülte binasının bodrumunda gerçekleştirildi. Akrilik vakum odalarında, LED ışıklarıyla deney başlatıldı. Sonrasında Azadi ve arkadaşları kontrol odasındaki tecrübelerinden şöyle bahsediyor:

“Ne görmeyi beklediğimizi bilmiyorduk. Yine de bir şeyler görmeyi bekliyorduk.”

- Reklam -

Peki, ne olması bekleniyordu?

Tabakların sadece ışığın gücüyle havalanıp havalanmayacağı test ediliyordu. Işıkla enerjilendirilmiş uçuş ya da fotoforez aslında yeni bir şey sayılmaz. Bilim insanları geçmişte fotoforez kullanarak parçacıkları havalandırmayı başarmıştı. Gelgelelim, sadece görünmez aerosol partikülleri ışığın gücüyle uçabiliyordu. Sonuçta, kütleleri fotoforeze izin verecek kadar küçük maddelerden ötesi asla denenmemişti bile.

Tabaklar havalandığındaysa bilim insanları uzun süre nefes alamamış. Mylar ya da BoPET olarak adlandırılan, ısıya dirençli özel bir plastikten yapılan tabaklar sabit bir uçuş yaşamış. Tabakların bulunduğu platformdaki LED ışıkların ısıttığı tabanları, enleşerek hava partiküllerinin araya girmesine izin verince uçuş gerçekleşebilmiş.

Fotoforez Teknolojisi Atmosferin İncelenmemiş Bölgelerinde Kullanılacak

Bilim insanları fotoforez teknolojisiyle ilerleyen yıllarda atmosferin gizli kalmış bölgelerinde incelemeler yapılabileceğini düşünüyor. Atmosferin, mezosfer tabakası şimdiye kadar incelenemiyordu. Araştırmacılar bu durumun tabakaya “yoksay-fer” diyerek şaka malzemesi olacak kadar gündemde olduğunu belirtti.

Mezosfer, deniz seviyesinden 50 ila 80 kilometre yükseklikte kalan aralığın ismi. Altındaki atmosfer tabakası stratosfer balonlarla ölçüme müsaitken, üstündeki termosferde de uydularla gözlem yapılıyor. Arada kalan mezosfer ne balonların uçabileceği kadar kalın ne de uyduların serbest uçuş yapabileceği kadar ince.

- Reklam -

LED Işık Uçmak

Mezosferin incelenmesi birden fazla sebepten önemli. Bilim insanları ilk olarak mezosferde parçalanıp şarapnelleri katman boyunca dağılmış milyonlarca meteoru çalışma imkânına kavuşacak. Daha önemlisi ozon tabakasındaki hasarı ölçmek ve kimyasal reaksiyonların kaydını tutabilmek için mezosfer ideal ortam.

Işık enerjisine dayalı fotoforez, hâlihazırda pek çok alanda kullanılıyor. Kanser tedavisi bunlardan en önemlisi; ışın tedavisiyle kanser hücrelerinin proteinleri yakılıyor. Fotoforezin uzay araştırmalarına uygulanmasıysa sistemin içsel enerji gücü sayesinde pek çok kolaylık sağlayacak.

Yeni buluşla ilgili düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Wired

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stephen King The Running Man Edgar Wright

Stephen King’in The Running Man Kitabı Yeniden Film Oluyor: Yönetmen Edgar Wright Olacak

Düttürü Dünya İncelemesi - Kemal Sunal

Düttürü Dünya: 80’lerden Günümüze Seslenen Bir Sinema Anlatısı