in

Çarpışan Kara Deliklerin Çıkardığı Ses Keşfedildi

Bilim insanları, birbiriyle çarpışan iki kara deliğin çıkardığı sesleri keşfetmeyi başardı. Ortaya çıkan sonuç ise ürkütücü olmaktan oldukça uzak.

Kara Delik LIGO
- Reklam -
- Reklam -

Kara delikler, evrendeki en güçlü ve en kuvvetli kozmik cisimlerden biridir. Hakkında henüz çok fazla şey bilinmiyor olsa da geçtiğimiz aylarda tüm dünyada belirli gözlemevlerinin birlikte yaptıkları çalışmayla nihayet resmi çekilebilmişti.

İşte bu kara deliklerden ikisi çarpıştıklarında uzaya yerçekimi dalgaları olarak adlandırılan sinyalleri gönderirler. Gizemli varlıklar, Dünya’nın ısı kaynağı olan Güneş’in milyarlarca katı kütleye sahip olabilir. Bu yüzden iki kara delik çarpıştığında evrendeki en güçlü patlamalardan birini beklersiniz. Ancak bu durum pek de öyle değil.

Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalga Gözlemevi (LIGO) laboratuvarından yapılan gözlemler, her birinin güneş kütlesinin yaklaşık 30 katı olan iki kara deliğin çarpışmasının kuş cıvıltısı gibi ses çıkardığını duyurdu.

- Reklam -

Bilim İnsanları Bu Sesi Cıvıl Cıvıl Olarak Tanımlıyor

LIGO laboratuvarından yapılan açıklamada bir çift çarpışan kara delikten gönderilen yerçekimi dalgalarının, ses dalgalarına dönüştürüldüğü ve çıkan sesin kuş cıvıltısına benzediği kaydedildi. Gözlenebilir evrendeki tüm yıldızlardan 50 kat daha fazla enerji açığa çıkaran inanılmaz güçlü olay, saniyenin yalnızca onda biri kadar sürdü.

- Reklam -

Spiral olarak benzeşen kara delikler birbirine yaklaştıkça, yerçekimi dalgalarının frekansı artıyor. Bilim insanları bu seslere cıvıl cıvıl diyor. Çünkü yerçekimi dalgaları üreten bazı olaylar kulağa kuş cıvıltısı gibi geliyor.

Kara delikler olağanüstü derecede büyük olabilir. Örneğin, Yay A galaksisinin ortasındaki dev kara delik, 22 milyon kilometre yarıçapa ve güneşin dört milyon katından daha büyük bir kütleye sahiptir. Bugüne kadar keşfedilen en büyük kara delik ise, güneşin 66 milyar katı olan TON 618.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Emin Alper

Emin Alper’den Polisiye Dizisi Alef Geliyor

Dune

Dune 2 Filminin Senaryosu Şimdiden Yazılıyor