in

Milyonlarca Yıllık Devasa Pençeler Ortaya Çıktı

Yeni bulunan devasa dinozor pençeleri, bir diğer türe benzerliğiyle araştırmacılar arasında soru işaretlerine sebep oldu.

Campana Neuquen fosil
- Reklam -
- Reklam -

Keşfedilen yeni pençe ve kemik örnekleri, bir başka dinozor türünün daha ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Avustralya’daki 107 milyon yıllık Eumeralla Oluşumu’nda ortaya çıkan bulgular hayli dikkat çekici. 20 santimetrelik bir pençe dahil bir avuç kemik, yeni etçil dinozor türünün keşfedildiğine dikkat çekiyor. Bu önemli buluşun kuzeyden binlerce kilometre uzakta yaşayan, daha önce keşfedilen türlerle neredeyse aynı görünmesi ise paleontologları etkileyen asıl nokta oldu.

Journal of Vertebrate Paleontology dergisinde yayımlanan keşif, iki diş, iki pençe, bir ayak bileği kemiği ve bir grup teropot dinozor grubuna ait bir boyun kemiği (megapatuarlar olarak bilinen T. rex gibi hayvanlar) içeriyor.

- Reklam -

Buluşla beraber Avustralya’nın Melbourne eyaletinin güney batısında Eric the Red West’te ortaya çıkarılan yüzlerce fosile yenileri eklenmiş oldu. Bunun yanı sıra buluş, Australovenator wintonensis adında bir türe benzerliğiyle merak uyandırdı.

Swinburne Üniversitesi’nden bir paleontolog ve çalışmanın ilk yazarı olan Stephen Poropat, omurga dışındaki kemiklerin hepsinin Australovenator wintonensis ile karşılaştırılabilir olduğunu; hepsinin de birbirine çok benzediğini söyledi.

- Reklam -

Yeni Keşif, 10 Milyon Yıllık Zaman Farkı Nedeniyle Heyecan Uyandırıyor

Şaşırtıcı benzerlik araştırmacılar için bir merak konusu. Çünkü Australovenator wintonensis, Eric the Red West’in binlerce kilometre kuzeyinde bir bölge olan Queensland’de keşfedildi. Bu kemikler 95 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu da iki farklı fosil keşfinin arasında 10 milyon yıllık bir fark olduğunu gösteriyor.

Stephen Poropat, Australovenator adlı dinozorun kemiklerini bulmuş olabileceklerini veya daha yüksek bir ihtimalle daha farklı bir türle karşı karşıya olduklarını söylüyor. Bir dinozor türünün 10 milyon yıldan fazla hayatta kalmasının olağan dışı fakat imkansız olmadığını da sözlerine ekliyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Siz onu bunu bırakında bu dinozorlar nasıl yok oldu ? Ben gök taşına inanmıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Doctor Who

Doctor Who, 2 Yeni Sezonuyla Geliyor

wonder woman 1984

Wonder Woman 1984’un Kötüsü Belli Oldu