in

Çin’de Tamamen Robotlar Tarafından Klonlanan Domuzlar Üretildi

Robotlar domuz klonladı. Dünyada bir ilk olarak belirtilen klonlama sürecinde insanların gerçekleştirdiği hiçbir operasyon yer almadı.

Robotlar Domuz Klonladı: İnsan Müdahalesi Yok
- Reklam -
- Reklam -

Robotlar domuz klonladı. Çin’de yapay zekâ destekli robotların, herhangi bir insan müdahalesi olmadan taşıyıcı dişi domuz üzerinde yaptıkları deneyler başarılı oldu ve 7 klon domuz dünyaya geldi.

Nankai Üniversitesi’nden Çinli araştırmacılar, robotlar üzerinden domuzları tamamen klonlamanın bir yolunu buldular. Bu yeni gelişme, potansiyel olarak yakın gelecekte hayvanların otomatik klonlanmasının yükselişine işaret edebilir.

Söz konusu klonlama süreci Mart 2022’de gerçekleşti ve üniversitede bulunan dişi bir domuz ile yapıldı. Dişi domuzun, 7 klonlanmış domuz doğurmayı başardığı ve böylece deneyin başarıyla gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı. Sistemin ve sürecin geliştirilmesine katkıda bulunan Liu Yaowei, “Klonlama sürecinin her adımı otomatikleştirildi ve hiçbir insan operasyonu sürece dahil edilmedi,” dedi.

- Reklam -

Aynı üniversite daha önce de robotlar kullanılarak klonlanmış domuz yavruları üretmeyi başarmıştı. Ancak o klonlama sürecinin birçok bölümünde hâlâ insan müdahalesi bulunuyordu ve buna bağlı olarak daha yüksek bir hata payı vardı. Ekip, o zamandan şimdiye tamamen robotlar tarafından yönetilen ve yürütülen bir süreci hazırlamak için algoritmalarını geliştirmeyi başardı.

Robotlar Tarafından Klonlanan Domuz Üretimi Devrim Niteliğinde

Robotlar Domuz Klonladı: İnsan Müdahalesi Yok

Araştırma ekibi üyesi Liu, konuyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

Yapay zekâ destekli sistemimiz bir hücre içindeki gerilimi hesaplayabilir. Böylece robot, klonlama işlemini tamamlamak için minimum güç kullanmaya yönlenir. Bu da insan elinin neden olduğu hücre hasarını önemli ölçüde azaltır.”

- Reklam -

2015 yılında ülkenin ilk klonlanmış domuzunun üretilmesine de yardımcı olan Çin Tarım Bilimleri Akademisi’nde eski bir araştırmacı olan Pan Dengke, yeni sistemin ileride kalan sorunları da düzeltip başarılı sonuçlar vermesi halinde devrim niteliğinde olabileceğini söyledi. Pan, geleneksel klonlama yöntemi olan somatik hücre nükleer transferinin, bu yeni sisteme kıyasla nispeten daha sıkıcı ve zaman alıcı olduğundan bahsetti. Yeni süreç tamamen robotları kullandığından, daha düşük hasarlı hücre oranı nedeniyle klonlama sürecinin başarı oranı önemli ölçüde yükseliyor.

Dünyanın en büyük domuz eti tüketicisi olan Çin, yıllardır domuzları klonlamak ve böylece dışa olan bağımlılığı azaltmak adına çalışmalar yapıyor. Domuz eti tedarik etmek için ithalata güvenen ülke, bu açıdan yüksek maliyetler ödemek zorunda kalıyor.

Yapay zekâ destekli robotların, yakın gelecekte insan müdahalesi olmadan başka neler yapabileceklerini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Mashable

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Belamızı verebileceklerini düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Black Adam Filminden Yeni Fragman Yayında

Dwayne Johnson’lı DC Filmi “Black Adam”dan Beklenen Fragman Yayınlandı

Sanal Kent - Seran Demiral

Seran Demiral’dan Yeni Bilimkurgu Romanı: “Sanal Kent”