in ,

Sanal Gerçeklik Oyunları Şizofreni Gibi Hastalıkların Tedavisi İçin Kullanılabilir

Waterloo Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sanal gerçeklik oyunları otizm, şizofreni ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılabilir.

Sanal Gerçeklik Oyunları Şizofreni
- Reklam -
- Reklam -

Günümüzde sanal gerçeklik (virtual reality) cihazları iyice önemini artırmış durumda. Gün geçtikçe daha gelişiyor ve kullanım alanları genişliyor. Peki bu cihazlar bilimsel amaçlara da hizmet edecek mi?

Waterloo Üniversitesi’nde yapılan “Movement-Contingent Time Flow in Virtual Reality Causes Temporal Recalibration” adlı bir araştırmaya göre otizm, şizofreni ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukların tedavisinde sanal gerçeklik oyunları kullanılabilir. Sanal gerçeklik oyunları bu bozukluklara sahip bireylerin zaman algılarını değiştirmelerine yardımcı olabilir. Bu da durumlarını farklı algılayabilmelerine neden olur.

Makalenin araştırmacılarından Séamas Weech şöyle konuştu:

- Reklam -

“Zamanı kesin olarak tahmin edebilmek dünyayla etkileşimde bulunabilmemiz için çok önemlidir. Bununla birlikte bazı insanların iç saatleri uyumsuzdur ve bu da algılarını ve eylemlerini etkileyen zamanlama problemlerine neden olur.”

Araştırmacılar herhangi bir duyusal, kas-iskelet sistemi veya nörolojik bozukluğu olmayan 18 kadın ve 13 erkekten oluşan bu çalışma için Robo Recall adlı sanal gerçeklik oyununu kullandılar. Bu oyunu kullanmalarının amacı zaman algısını yeniden düzenlemesi için kullanıcıyı teşvik etmekti.

- Reklam -

Weech sözlerine şöyle devam etti:

“Bu çalışma zaman algısının esnek olduğuna dair önemli bir bulgu öne sürdü ve sanal gerçekliğin beyindeki zamanı yeniden düzenlemek için potansiyel olarak değerli bir araç sunduğunu gösterdi.”

Tabii ki bu konuda çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Ancak sanal gerçekliğin bu yönde kullanılması ve tedavi için bir imkân sunabilecek olması mutlu eden bir haber.
Kaynakça:

EurekAlert!
Makale

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Vector Vector dedi ki:

    Farklı gerçekliği “sahte” bir gerçeklikle yenmek mi?

    Düşüncesi bile beynimi karıncalandırdı. İlginç.

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan askerlerin rehabilitesi için simülasyonlar deneniyordu. VR teknolojisinin gelişimiyle simülasyon-rehabilite alanındaki çalışmaların ufaktan ufaktan başlaması sevindirici.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kan izlerinin pesinde ust

Man Booker Finalisti “Kan İzlerinin Peşinde” Romanı Raflarda

grr martin from software

Söylenti: G.R.R. Martin ve Dark Souls’un Yapımcısından Yeni Bir Oyun Geliyor