Isaac Asimov, Robert A. Heinlein, Frederik Pohl, Stanislaw Lem, Michael Crichton, Joe Haldeman gibi ustalar arasında anılan ve “hard science fiction” türünün önemli temsilcilerinden biri olan Larry Niven‘ın dünyaca ünlü bilimkurgu serisi Halka Dünya uzun bir aradan sonra tekrar bizlerle buluştu.
Lary Niven 1938’de California’da dünyaya geldi. 1964’te “The Coldest Place” adında ilk öyküsünü kaleme alıp yazarlık kariyerine başladı. 1967’de “Neutron Star” öyküsüyle Hugo En İyi Kısa Öykü ödülüne layık görüldü. 1970’teyse “Halka Dünya” serisinin aynı adlı ilk kitabını yayımlayarak kariyerinin en önemli çıkışını yakaladı. Bu eseri hem Nebula hem Hugo hem de Locus ödüllerini kazandı. Halen yazmaya devam eden seksen yaşındaki yazar üretkenliğiyle de biliniyor ve bu meşhur serisinde dört kitap (Halka Dünya, Halka Dünya Mühendisleri, Halka Dünya Tahtı ve Halka Dünya Çocukları) bulunuyor. Sizin de hatırlayacağınız gibi bu serinin ilk üç romanı vakti zamanında İthaki Yayınları tarafından basılmış ancak uzun süre önce baskısı tükenenler arasına katılmışlardı. Şimdiyse Panama Yayıncılık bizleri bu kitaplarla tekrar buluşturuyor.
Serinin ilk kitabı olan Halka Dünya, 2850 yılında 200. yaş gününü kutlayan Louis Gridley Wu karakterini merkezine alıp farklı uzaylı türlerinden kurulan bir ekiple çıktığı yolculuğa odaklanıyor. Bir yıldızın etrafını saran devasa dış halka ve onun gece gündüz kavramını ayarlayan iç halkadan oluşan Halka Dünya’ya yapılan bu yolculuk tehlikelerle dolu ve ekipte bulunan karakterlerin geçmişleri de pek iç açıcı değil; özellikle insanların savaştığı, katlettiği ve asimile etmeye çalıştığı Kzin türünden biri de ekipte yer alıyor. Haberi daha fazla uzatmadan gelin birlikte eserin tanıtım metnine geçelim.
Üç bacaklı, iki başlı bir uzaylı ırkı olan puppeteerler, evrenin bilinmeyen derinliklerinde muazzam büyüklükte bir yapı bulur. Etkileyici bir mühendislik harikası olan Halka Dünya, Galaksi çekirdeğinde meydana gelen patlamanın gelecekteki etkilerinden kaçmak isteyen bu ırk için doğru adrestir. Sahip oldukları tüm nüfusu ve uygarlığı buraya taşımak isterler, ancak puppeteerler Halka Dünya’yı inşa edenlerle karşı karşıya gelmek istemeyecek kadar da ihtiyatlıdır. Nessus isimli bir puppeteer, iki buçuk metre boyunda, kedi benzeri, vahşi bir uzaylı ırkı olan kzinlerin bir üyesini ve iki insanı seçerek gezegeni keşfetmek üzere bir ekip oluşturur. Ne var ki Halka Dünya iki yüz ışık yılı uzaklıktadır ve yolculukları hiç de sorunsuz geçmeyecektir.
Evrenin düzenine hâkim olan bu ırkların birbiri üzerindeki güç denemeleri, stratejiler ve entrikalar yolculuk süresince bir bir ortaya dökülür. Ekip dağılma noktasına geldiğindeyse Halka Dünya’ya çoktan varmışlardır. Düşmanlığı ve gururu bir yana bırakıp, bu yeni çevrede hayatta kalmak için birlikte mücadele etmek zorundalardır. Zira önlerinde engin, gizemli, tehlikeli ve mühendisleri hakkında hiçbir şey bilmedikleri yapay bir dünya uzanmaktadır.
Gönül ister ki bu devasa serinin tüm kitapları sırayla ellerimizden kitaplıklarımızdaki bilimkurgu raflarına düşsün. Ayrıca serinin televizyon uyarlaması hakkındaki haberimizi de tekrar hatırlatmak istiyoruz. Panama Yayınları aracılığıyla sunulan 456 sayfalık Halka Dünya’nın çeviri koltuğundaysa eski çevirilerde olduğu gibi yine K. Ümit Kayalıoğlu yer alıyor. Esere fiziksel ve sanal mağazalardan ulaşabilirsiniz.
Keyifli okumalar…
Ayrıca an itibarı ile Kitapyurdunda %45 indirimde 19TL
Yayınevinden yana mutlu değilim. Eski çeviriyi almış olmaları bir nebze içime su serpiyor, ama yine de mutsuzluğumu gidermiyor.
Hayranları için hayırlı olsun elbette
Aynı çeviriyi kullanmaları, hatta “gözden geçirilmiş çeviri” diye belirtmeleri iyi, hoş, güzel, tamam da şu "puppeteerler"i değiştirselerdi bari. Dilimizde karşılığı olan böyle yabancı kelimelerin olduğu gibi bırakıldığını görünce bana bir şeyler oluyor, gözüm seğiriyor.
Yahu şu kitaplar biraz ucuzlasın artık ya ! Kitap mı alıyoruz çeyrek altın mı belli değil. Artık taksit yapıyorum ya. Sahaflar bile 2. el kitapları ateş pahasına satıyor. Tamam kazanmaları lazım da 20-TL’nin altında neredeyse kitap yok. Çok ince saman kağıt şiir kitapları ancak o fiyata. Neyse, yersiz bir çıkış oldu benimki.
Çeyrek altın en son 2003-2006 arası 15₺ idi.