in

Birbirinden Büyülü Çocuk Kitapları Koleksiyonu Artık Çevrimiçi

Dünyanın en büyük kütüphanelerinden birisi olan The Library of Congress, 19 ve 20. yüzyıldan kalma nadide çocuk edebiyatı koleksiyonunu internet erişimine açtı.

Büyülü Çocuk Kitapları Koleksiyonu
- Reklam -
- Reklam -

Bünyesinde 19. ve 20. yüzyılından seçkin çocuk eserlerini barındıran The Library of Congress (Kongre Kütüphanesi) arşivi dijital erişime açıldı!

Çocuk kitapları günümüz edebiyatında önemini koruyan ve hatta giderek artıran bir tür. Yıllardır çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak, gelişimlerini sağlamak, farklı görüşler edindirmek için çeşitli çocuk kitapları alıyoruz. Çocuk kitapları aynı zamanda bizlere kitap yayınlama tarihçesi, eğitim ve çocukların modern tarih boyunca takınması gereken sosyal rollerin iç yüzünü anlama fırsatı tanıyor. Peki bu çocuk kitaplarının dijitalleşmesi ve arşivlenmesi hakkında ne kadar gelişme sağlandı?

Çocuk kitaplarının dijital ortamda arşivlenmesi birçok resimli çocuk kitabının korunmasını ve geniş çapta ulaşılabilir olmasını sağlıyor. Bu konuda güzel adımlardan birisi de geçtiğimiz aylarda Library of Congress tarafından atıldı. Kütüphane, elindeki arşivleri dijital ortama taşıyarak okurların erişimine açtı.

- Reklam -

Bu koleksiyonda başta İngiliz sanatçı Randolph Caldecott tarafından resimlendirilmiş 1887 tarihli Complete Collection of Pictures & Songs eseri olmak üzere pek çok harika iş sergileniyor.

LOC Sergi

Library of Congress’ın 19. ve 20. yüzyıldan dijitalleştirilmiş çocuk kitabı koleksiyonu biyografiler, düz yazılar, çocuk şiirleri gibi geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Koleksiyonda dikkat çeken parçalardan biri Edgar Allen Poe’nun Kuzgun (The Raven) şiirinin Gustave Dore tarafından resimlendirilmiş basımı.

raven LOC

Koleksiyonda yer alan bir başka önemli parçaysa 1896’da yazılan Gobolinks adlı kitap. Eser Herman Rorschac’ın ünlü mürekkep lekesi testleriyle aynı isme dayanan popüler mürekkep lekesi oyunu hakkında.

Gobolinks

1903 tarihli Elisabeth F. Bonsall’ın renklendirdiği The Book of the Cat; Howard Pyle tarafından 1888’de yazılıp çizilen The Wonder Clock; Edith Francis Foster’ın 1902 tarihli Jimmy Crow kitapları da koleksiyonun öne çıkan çalışmalarından.

- Reklam -

The Cat Book

Wonder Clock

Diğer dikkat çeken çalışmaların altında ise W.W. Denslow, Peter Newell, Walter Crane ve Kate Greenaway gibi önemli Amerikan çizerlerinin imzaları var.

humpty dumpty

Bugünkü çocuk kitaplarının dijital sürümleri, basılmış kitapların gelecek nesiller için korunmaya gerek olmadığı anlamına gelebilir. Fakat biz bu büyüleyici koleksiyon için böyle olması gerektiğine karar veren arşivcilere ve kütüphanecilere minnettarız.

Library of Congress’ın dijital arşivine aşağıdaki linkten ulaşarak onların geçmişini ziyaret edebilir ve geleceğinin ne kadar farklı olabileceğini kendiniz hayal edebilirsiniz!

Library of Cogress’in dijital arşivine BURADAN ulaşmanız mümkün.

Kaynak: Open Culture

Haber: Burcu Ülker


* Leonardo da Vinci’nin Meşhur “Codex Atlanticus” Koleksiyonu Artık Çevrimiçi

* 700 Yıllık Nadide Pers El Yazmalarına Artık Çevrimiçi Olarak Ulaşabilirsiniz

* Charlie Chaplin Arşivi Çevrimiçi Olarak Halka Açıldı

Burcu Ülker

1996 Bursa doğumlu. Anadolu Üniversitesi Ingilizce Öğretmenliği mezunu. Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapıyor. Yaşamına Istanbul'da hem öğrenci hem öğretmen olarak devam ediyor. Boş zamanlarında dans eder, okur, yazar. Mücadele etmeyi çok sever. Ona göre hayat, mücadele etmekten ibarettir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avatar vs Avengers: Endgame

Avengers: Endgame, Avatar’ı Geçmeyi Nasıl Başardı?

Vane

Vane: Tüyler Ürpertici Çorak Gezegen