in

Fatma Aliye Yeniden Latin Harflerinde

Edebiyatımızın öncü yazarlarından Fatma Aliye Hanım’ın 3 romanı Latin harflerine aktarılarak Turkuvaz Kitap etiketiyle okurlara sunuldu.

Fatma Aliye
- Reklam -
- Reklam -

Turkuvaz Kitap Yayınevi edebiyatımızda önemli bir boşluğu doldurmak için büyük bir adım atıyor. Osmanlı’nın son dönemlerinde kültür sanat dünyasının önemli kadınlarından birisi olarak öne çıkan Fatma Aliye Hanım (Topuz) eserleri Latin harflerine aktarılıyor.

Daha önce hem Fatma Aliye’nin hem de onun hayatını inceleyen kimi kitaplar raflara gelmişti. Turkuvaz Kitap ise yazarın bütün eserlerini günümüz alfabesine aktararak tam metinler halinde okurla buluşturmak için harekete geçti. Yazarın 3 kitabı şimdiden yayımlandı bile.

1862 İstanbul doğumlu Fatma Aliye Hanım, Osmanlı’nın önemli isimlerinden Ahmed Cevdet Paşa ile eşi Adviye Rabia Hanım’ın kızı olarak dünyaya geldi. Bu şansı iyi değerlendirerek Fransızca öğrenip kaliteli bir eğitim aldı. Ahmed Cedet Paşa’nın görevleri vesilesiyle Halep, Yanya, Şam, Beyrut gibi şehirlerde yaşadı. Kolağası Fâik Bey ile evlendi ve bir yuva kurdu.

- Reklam -

Edebiyat hayatına başladığında ise Bir Hanım takma adını kullandı. Fransızcadan çeviriler yaptı. Servet ve Tercümân-ı Hakîkat gibi yayınlarda bu çevirileri yayındı ve kendisine hatırı sayılır bir okur kitlesi buldu. İlk çevirisinin yayınlandığı yılın (1890) sonunda, nihayet gerçek adını kullandı ve Fatma Aliye imzasıyla Sürat: Eiler’in Prensese Yirmi Birinci Mektubu eserini Tercümân-ı Hakîkat’te yayımladı

Çevirilerine son sürat devam ederken Ahmet Midhat Efendi’yle Hayal ve Hakikat adlı bir roman yazdı. Devamı da geldi.

Fatma Aliye Kitapları, Yayınevinin Kadınların Hafızası Dizisi Kapsamında Yayımlandı

Turkuvaz Kitap’ın okurlarla buluşturduğu eserlerden ilki Udi. 1899 tarihli roman, müzisyen Bedia’nın hayatını konu alıyor.

- Reklam -

Udi ile birlikte yayımlanan ikinci eser ise Refet. Romanda yine genç bir kadının hikâyesi odak noktada.

Levayih-i Hayat ise Hanımlara Mahsus Gazete’de parçalar halinde yayınlanmış, kadınlar arasındaki mektupları işliyor.

3 kitabın da editörlükleri Fatih Altuğ ve Esra Nur Akbulak tarafından üstleniliyor. Eserlerin kapak tasarımları Gülay Tunç’a ait. Esra Derya Dilek ve Ayşegül Ersin’i ise yayıma hazırlayan sıfatıyla görüyoruz.

Kadınların Hafızası – Hafıza-i Nisvan dizisi altında yayımlanan Fatma Aliye eserleri; dizinin de ilk kitaplarını oluşturma ayrıcalığına sahip.

Bengü Akagül

1997'de Kadıköy'de doğdum. Yeditepe Üniversitesinde Sinema bölümünden mezun oldum. Sinemanın yanına edebiyatı da koyarak sevdiğim yazarlar ile kitaplarının ön okumalarında çalıştım. Bugünlerde bir prodüksiyon şirketinde çalışıyor, ukulele çalmayı öğreniyor ve deneyimlerime yenilerini katmaya çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Edward Snowden

Edward Snowden’ın Uzaylı Açıklaması Dikkat Çekti

Walking Dead

The Walking Dead Yan Dizisi Şekilleniyor