in

H. P. Lovecraft’ın Favori Korku Hikâyeleri Raflardaki Yerini Aldı

Ünlü korku yazarı H. P. Lovecraft’ın favori öykülerinin toplandığı eser Laputa Kitap etiketiyle raflardaki yerini aldı.

H. P. Lovecraft
- Reklam -
- Reklam -

Korku ve tuhaf kurgu edebiyatının üstadı Amerikalı yazar H. P. Lovecraft her ne kadar zamanında hak ettiği ünü kazanamasa da şimdilerde beğendiği öyküler dahi basılmaya layık görülüyor. Laputa Kitap tarafından derlenen yazar ve öykülerse şöyle:
hplfh1 – Rudyard Kipling: Canavarın İşareti
2 – M. R. James: Kont Magnus
3 – E. F. Benson: Çok Uzaklara Giden Adam
4 – Fitz-James O’Brien: Elmas Lens
5 – John Buchan: Kemeraltında Esen Rüzgâr
6 – H. G. Wells: Korkunun Hayaleti
7 – Edward Lucas: Lukundoo
8 – Fiona Macleod: Günah Bekçisi
9 – Ralph Adams Cram: Ölüm Vadisi
10 – Hanns Heinz Ewers: Örümcek
11 – Ambrose Bierce: Lanetli Şey
12 – Francis Marion Crawford: Ölü Gülümseme
13 – Nathaniel Hawthorne: Yalnız Adamın Günlüğünden Kesitler
H. G. Wells gibi önemli simaların da içinde olduğu 304 sayfalık eser çeşitliliğiyle keyifli bir okuma vadediyor.

Eseri edinenlere şimdiden iyi okumalar diliyor, H. P. Lovecraft Hakkında Bilmiyor Olabileceğiniz 12 Şey içinse sizi şuraya davet ediyoruz!


Yeni Keşfedilen Canlı Türü Cthulhu’nun Mirasını Sürdürüyor

H.P. Lovecraft’ın Yaratıklarına Kısa Bir Bakış

H. P. Lovecraft Hakkında

Howard Phillips Lovecraft, 20 Ağustos 1890’da ABD’deki Rhode Island’da dünyaya geldi.

- Reklam -

Küçük yaşta babasını kaybeden Lovecraft, annesiyle yaşamaya başladı ve bu onu ruhsal ve fiziksel olarak etkiledi. Babasından miras kalan kütüphaneyi karıştırmayı seven Lovecraft, burada dünyanın en özgün öykülerine imza atmasında yazara ilham kaynağı olan kitapları okudu.

Kara büyü, yasak kitaplar, ezoterizm, okültizm, farklı boyutlar temalarından büyük ölçüde etkilenen yazar; zamanla kendi mitosunu oluşturmaya başladı. Lovecraft, deniz canlılarına karşı büyük bir fobiye sahipti ve bu fobi, yazarın meşhur Cthulhu Mitosu’nun oluşmasında büyük bir etkiye sahiptir.

- Reklam -

hp lovecraft

Lovecraft, meşhur Mitos’unu yaratarak “Kozmik Korku” adında bir türün de oluşmasını sağladı. Cthulhu Mitosu’na göre, insan zihninin algı kapasitelerini aşan Kozmik yaratıklar olan “Eskiler” vardı ve insanlar “Eskiler” adındaki bu zeki yaratıklarla bir şekilde iletişim kurmayı başardıklarında delirmeye mahkumdular. Mitos’a göre insanlar bu canlılarla ancak rüya boyutlarında iletişim kurabilirdiler. Lovecraft, son derece etkileyici bu Mitos’a bağlı tekinsiz öykülerini kaleme alırken, “Eskiler”e tapan mezheplere mensup karakterlerin yanında, saklı bilimle ve simyacılıkla uğraşan karakterleri de öykülerine serpiştirmiştir.

Lovecraft’ın öyküleri genellikle 1. Kişi’nin bakış açısıyla anlatılır. Diyalogların çok nadir bulunduğu bu öykülerde anlatıcının deneyimleri, gerçekten son derece korkunç ve tekinsiz olan öykülerde gerçekleşen olaylar, bu teknikle daha etkileyici kılınmaya çalışılmıştır. Lovecraft, öykülerindeki karakterlerin ağzından kendisi gibi “tekinsiz öykü”ler kaleme alan arkadaşlarının eserlerine, tıpkı o öyküler referansta bulunacak araştırma kitaplarıymış gibi, atıfta bulunur. Yazar, aynı zamanda Necronomicon adında kendi uydurduğu bir yasak kitabın içeriğine de göndermeler yapar. Yazar, bu göndermeleri o kadar başarılı bir şekilde yapar ki okuyucular Necronomicon adlı bu kitabın gerçekten var olabileceğine dair şüpheye düşerler. Bir eserinde öyküyü inandırıcı kılmak için sözü geçen Necronomicon’un bir sayfasında geçen pasajın birkaç dildeki çevirisinin hatalı olduğunu belirtecek kadar inandırıcı bir üslupla yazar.

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Ederi de epeyce tuzlu… Kitapyurdu’nda yüzde yirmi beşlik indirimle 26,25 TL’ye satılıyor. 304 sayfalık bir kitap…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Terminator 2 - James Cameron

James Cameron: “Arnold Schwarzenegger Olmasaydı Terminator 6’yla Dönmezdim”

Elden Ring

George R.R. Martin ve From Software Oyunu Elden Ring Hakkında Bildiğimiz Her Şey