in

Milton’ın Kayıp Cenneti’nde Gizli Bir Akrostiş Bulundu

Bir üniversite öğrencisi John Milton’ın Kayıp Cennet’inde daha önce fark edilmemiş bir akrostiş olduğunu tespit etti.

Kayıp Cennet
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyatın gizemli kapıları yüz yıllar sonra bile aralanmaya devam ediyor. Görünüşe bakılırsa 1667 yılında yayımlanan bir eserden bile hâlâ yeni detaylar ortaya çıkabiliyor. Tufts Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, John Milton’ın Kayıp Cennet adlı başyapıtında daha önce fark edilmemiş bir akrostiş bulunduğunu tespit etti.

Miranda Phaal, John Milton’ın yaratılışı anlatan mitolojisinde daha önce kimsenin görmediği birbiriyle bağlantılı üç örnek gördü. Destansı şiirin Dokuzuncu Kısım’ında yer alan bu örnekler, art arda gelen mısraların baş harflerinden oluşan FALL (düşüş) kelimesiydi.

Gizli mesaj, Adem ve Havva’nın Şeytan’ın yoldan çıkarıcı hareketlerine karşı nasıl mücadele verecekleriyle ilgili tartışmaları sırasında ortaya çıkıyor. Havva, Şeytan’a karşı ikilinin ayrı ayrı mücadele etmeleri gerektiğini, böylelikle çifte onur kazanacaklarını söylüyor. Şiirin bu kısmında her mısranın baş harfi bu stratejinin nasıl sonuçlanacağına dair ipucu veriyor. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

- Reklam -

Phaal’ın Milton Quarterly isimli gazetedeki açıklamaları üzere, bu akrostiş insanın çifte düşüşünü (FFAALL), Şeytan’ın düşüşüyle bütünleştiriyor ve onların ortak kışkırtıcılarına ya da yürüdükleri ortak yola gönderme yapıyor. Tersten okunduğunda ortaya çıkan FALL kelimesi de yine Şeytan’a ve cehenneme gönderme gibi duruyor.

- Reklam -

Kayıp Cennet’te Başka Birçok Akrostiş Bulunuyor

Bu yeni keşfedilen akrostiş gibi metnin içinde birçok akrostiş yer alıyor. Aralarında en ünlüsü ise 1977 yılında Milton Quarterly’de P.J. Klemp’in bulduğu ve yine Dokuzuncu Kısım’da yer alan SATAN (Şeytan) kelimesi olabilir. Tufts Üniversitesi’nde İngilizce profesörü olan John M. Fyler’ın aktardığına göre akrostiş, yılan kılığına girmiş Şeytan ve Havva karşılaştığında ortaya çıkıyor. Havva, Şeytan’ı ve onun asıl amacını tanımayı başaramazken okuyucuya akrostişle yine mesaj alan taraf oluyor.

Milton’ın epik şiirinde yukarıda bahsettiğimiz gibi onlarca akrostiş bulunmakta. Bu akrostişler okuyucuya yaşanmakta olanlarla ilgili gizli mesajlar vermeyi amaçlıyor. Yeni keşfedilen bu mesaj da diğerleriyle aynı hatta ilerliyor. Phaal ise olan biteni açıklarken bulduğu akrostişin tüm şiiri tek bir öze indirgediğini belirtiyor: Üç büyük düşüş ve kaybedilen iki cennet.

Oğuzhan Koç

1998’in sonbaharında, İstanbul’da dünyaya gözlerini açan yazar hala doğduğu semtte yaşamakta. Küçük dünyaların büyük hayalcisi olması nedeniyle zaman zaman kabına sığamıyor. Eskinin öğretmen lisesi şimdininse Çapa Fen Lisesi’nde okurken lise fanzinine yazdığı şiirlerle ilk eserlerini okuyucuya sunmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliği okurken aynı zamanda da edebiyat ve sinemayla ilgileniyor. Gezmeyi, izlemeyi ve yazmayı bir bütün haline getirdiği eserler verme hayali içerisinde yaşarken şimdilik sadece sitelere birkaç haber yazmakla yetiniyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Abyss Abyss dedi ki:

    İki gün önce Se7en filmini tekrar izlerken, yayınevi kursam ilk yayınladığım kitaplardan biri ‘‘Kayıp Cennet’’ olurdu diye düşündüm. Güzel bir rastlantı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Erdal Öz

2019 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Açıklandı

Stranger Things

Stranger Things 4. Sezon Onayını Aldı