Kuzey Kore hakkında neler biliyoruz? Dünyanın en acımasız totaliter rejimlerinden birisinin işlediği bu ülkeden kaçmak nasıl bir deneyim olabilir? Masaji Ishikawa, işte bu önemli deneyimi Karanlıkta Bir Nehir adlı kitabında anlatıyor.
Yarı Kore, yarı Japon olan yazar Masaji Ishikawa ömrünün önemli bir kısmını bu aitsizlik hissiyle yaşadı. 1947 doğum yazar, 1996 yılında “dünyadaki cehennemden” kaçmak için zorlu bir yolculuğa atıldı.
İlk olarak 2000 yılında yayımlanan, daha sonra 2018’de Amazon tarafından basılan ve Goodreads’te Yılın En İyi Anı Kitabı seçilen Karanlıkta Bir Nehir, Amazon’un da en popüler eserleri arasında yer aldı.
Masaji Ishikawa’nını anılarını kaleme aldığı kitabı SaltOkur etiketiyle Türkçedeki yerini aldı.
Karanlıkta Bir Nehir: Kuzey Kore’den birkaçış Öyküsü | Arka Kapak
Karanlıkta Bir Nehir, dünyanın en acımasız totaliter Kuzey Kore’deki yaşamın ürkütücü gerçek hikâyesi… Bir ülkenin kendi vatandaşlarını nasıl tamamen hor gördüğü, basit bir düz yazıyla anlatılıyor. —Kirkus Reviewsrejimlerinden Kuzey Kore’yi ve ondan kaçmaya çalışan bir adamın gerçek hikâyesini ilk ağızdan anlatıyor.
Yarı Koreli yarı Japon Masaji Ishikawa, hayatının önemli bir kısmını, aitlik hissinden yoksun ülkesiz biri gibi hissederek yaşamak zorunda kaldı. Bu duygu, o henüz on üç yaşındayken ailesinin Japonya’dan Kuzey Kore’ye taşınması ve bir anda en düşük sosyal kastın içine düşmesiyle derinleşti. İş imkânları, çocuklarının eğitimi ve toplumda daha yüksek bir statü vaatlerine aldanan Ishikawa’nın Kore vatandaşı babası, bu yeni komünist ülkenin cazibesine kapıldı. Ancak önlerine konulan hayatın gerçekliği bu ütopyaların hepsinden uzaktı.
Ishikawa anılarında; çocukluktan yetişkinliğe uzanan fırtınalı hayatını, baskıcı bir rejim altında geçirdiği acımasız altı yılı ve Kuzey Kore’den kaçışı sonrasında Japonya’ya dönüş zorluklarını bütün samimiyetiyle anlatıyor. Karanlıkta Bir Nehir, sadece sınırların içindeki tüyler ürpertici bir yaşam manzarası değil, aynı zamanda insan haysiyetinin ve inatçı doğasının da güçlü bir kanıtıdır.
Bitirmek için can atacağınız, yürek parçalayan bir hikâye… Karanlıkta Bir Nehir, Kuzey Kore yönetiminin, halkın en yoksul kesimine layık gördüğü ve her gün tekrarlanan zalimliğini gözler önüne seriyor. – Blaine Harden
Bu, acı verici derecedeki dürüst anılarıyla Ishikawa, artık tarikata dönüşmüş denebilecek gaddar bir devletin, halkını korkunç şartlar altında yaşatmasını oldukça çarpıcı bir dille anlatıyor. Büsbütün umutsuzluk içinde olsa dahi, ızdırap dolu hikâyesini güçlü aile sevgisi ve alaycı mizahla zenginleştiriyor. —Booklist
Bay Ishikawa’nın Kuzey Kore’deki sefaleti tarif etmesi kanımızı donduruyor. Ordaki hayatın her yönüne hâkim olan yozlaşma ve baskıyı bize hızlı tempoda, içimizi acıtacak bir dille aktarıyor.” —Wall Street Journal
Masaji Ishikawa, Koreli bir babanın oğlu olarak Japonya’da dünyaya gelmesine karşın daha küçük bir çocuken, sözde cennet ülke Kuzey Kore’ye gönderildi. Hayat hikâyesi ve başından geçen dehşet verici anıları şimdiden bir klasik olarak sunulmalı. —South China Morning Post
2020’nin yeni yayınevlerinden SaltOkur etiketiyle yayımlanan eserin çevirisi Cemre Naz Öztürk’e ait. Kitabın editörlüğü ise Selçuk Uzman tarafından gerçekleştiriliyor. 160 sayfalık kitap raflardaki yerini almaya başladı.
Esere dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!