in ,

Kazakistan Kiril Alfabesinden Latin Harflerine Geçiyor

Kazakistan Ulusal Alfabe Komisyonu yeni Kazak alfabesini tanıttı. Ülke, 2023 ve 2031 arasında kademeli olarak Latin harflerine geçiş yapacak.

Kazakistan Kiril Alfabesi Latin Harfleri
- Reklam -
- Reklam -

Kazakistan, Kiril alfabesini bırakarak Latin harfli yeni Kazak alfabesine geçiş yapıyor. Kazakistan Ulusal Alfabe Komisyonu, 31 harften oluşan yeni alfabesini tanıttı.

Çalışmalarına bundan birkaç sene önce, 2017 yılına başlayan Kazakistan 2023 ve 2031 dönemi arasında ülke çapında kademeli olarak kullanıma sokmayı planladığı ve Latin harflerinden oluşan yeni Kazak harflerini tanıttı.

Ahmet Baytursunov Dil Bilimi Enstitüsü’nün geliştirdiği ve çalışmaları nihayet tamamlanan alfabe “bir ses – bir harf” ilkesine göre hazırlandı. Yeni alfabe dokuz tanesi ünlü olmak üzere 31 temel harften oluşuyor. Fakat alfabede yer almayan X, W ve C gibi harfler de yabancı kökenli kelimelerde kullanılabilecek.

- Reklam -

Kazak Türkçesi bünyesinde yer alan bazı sesler ise çift nokta imi, uzatma imi, çengel imi ve kısaltma imi gibi işaretlerle belirlenecek.

Kazakistan Başbakanı: “Yeni Kazak Alfabesi, dilin modernleşmesine katkı sunacaktır”

Başbakan Askar Mamin başkanlığında toplanan Kazakistan Ulusal Alfabe Komisyonu, söz konusu yeni alfabeyi geliştirmek için 40’tan fazla nüshanın incelendiğini belirtti. Ayrıca üç yıldan fazla bir süredir eğitim kurumlarında yeni alfabenin okunması ve yazılmasına ilişkin olarak birçok anket çalışması gerçekleştirildiği belirtildi.

kazakistan latin alfabesi

Başbakan Askar Mamin, toplantı sırasında yaptığı konuşmada Latin harflerinden oluşan yeni Kazak alfabesi ile ilgili şunları söyledi:

“Alfabenin geliştirilmiş nüshası, Kazak dilinin yaygınlaşmasına yeni bir ivme kazandıracak ve modernleşmesine katkıda bulunacaktır.”

- Reklam -

Latin alfabesine geçiş ile ilgili ilk çalışmalar 2017 yılında, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev önderliğinde başlamıştı.

Çalışmalar her ne kadar 2017 yılında başlamış olsa da, Kazakistan Hükûmeti ilk açıklamayı 2015 yılının ocak ayında yapmıştı. Hükûmet, Kazakçanın 2025 yılına kadar kademeli olarak Latin alfabesine geçeceğini duyurmuştu.

Ülkede halihazırda Kazakça dışında ağırlıklı olarak konuşulan diğer diller arasında Rusça, Özbekçe, Ukraynaca, Uygurca, Kırgızca ve Tatarca bulunuyor.

Kazakistan, 1940 yılından beri Kiril alfabesini kullanıyordu. Ancak bu tarihten önce 1929 ve 1940 yılları arasında da Latin alfabesi kullanmış, daha sonra yeniden Kiril alfabesine geçiş yapmıştı.

Peki ya sizler Kazakistan’ın da aldığı yeni bir karar ile tekrar Latin harflerine dönmesi konusunda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

22 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    Geç olsun güç olmasın. Çok güzel bir haber.

  2. Avatar for kalsedon.okur kalsedon.okur dedi ki:

    Hoş gelmişler. Ortak Türk kültürü için önemli bir adım.

  3. Avatar for eleutheiros eleutheiros dedi ki:

    Kazakistan posta pullarını topluyordum. Yazıları hiç anlamıyordum. Güzel oldu benim için :slight_smile:

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Kazakistan için hayırlısı olsun. :slight_smile:

  5. Avatar for ljuubav ljuubav dedi ki:

    oldukça güzel bir haber.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

17 cevap daha var.

Sandman Dizisi Oyuncu Kadrosu

Sandman Dizisi Oyuncu Kadrosu Resmen Açıklandı

tomb raider dizisi

Netflix, Tomb Raider Dizisi Hazırlıklarına Başladı