in

Keloğlan Ak Ülke Kitabı Muzır ve Müstehcen Bulundu

Keloğlan Ak Ülke adını taşıyan Duran Yılmaz’ın masal kitabı, içerisindeki tecavüz sahnelerinin ortaya çıkmasıyla Bakanlık tarafından muzır ilan edildi.

Keloğlan Ak Ülke Duran Yılmaz
- Reklam -
- Reklam -

Kimi çocuk edebiyatı eserleri cinsel içerikli ifadeler barındırması ile gündeme gelmeye devam ediyor. Duran Yılmaz’ın Keloğlan Ak Ülke adlı kitabındaki cinsel içerikli sahnelerin ortaya çıkması sonrası Bakanlık devreye girdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu eserdeki bazı ifadeleri muzır ve müstehcen ilan etti.

Geçen günlerde Gül ve Düşün adlı çocuk kitabındaki skandal tecavüz sahnesi Türkiye gündemine oturmuştu. Şimdi ise bir Keloğlan masal kitabı içerisinde yer alan ifadeler kamuoyunun tepkisini topluyor.

Resmi Gazete’nin bugünkü nüshasında yayınlanan karar ile birlikte “Keloğlan Ak Ülke” kitabındaki kimi ifade ve tanımların 18 yaşın altındaki okurların maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen etki yapabilecek nitelikte olduğu bildirildi.

- Reklam -

Açıklanan karar sonrası “Keloğlan Ak Ülke” kitabının “Küçüklere zararlıdır” ibaresi altında, içi görülmeyen zarf veya poşet içerisinde, teşhiri ve reklamı yapılmayacak yöntemlerle, 18 yaş üstü kişilere satılabileceği bilgisi paylaşıldı.

Keloğlan Ak Ülke - Duran Yılmaz

Kitapta yer alan tartışmalı ifadeler şu şekilde:

“Sonra oturdu, kızın baş ucuna. Onun ayılmasını bekledi. Kız ayılınca da: ‘Bunu ağabeyine söylersen gebe kalırsın’ diyerek birden yok oldu.

“Kız ağabeyine olanları söylese de çok iyiydi ya korkusundan söylemedi. Hızır da her gün gelerek, ‘Seni ağabeyine söylerim’ diye korkutup onun koynuna giriyordu. Kız memnun değildi, ama yapabileceği bir şey de yoktu. Bir gün Hızır dedi ki:

- Reklam -

“‘Artık sen benim karım oldun. Karnında bir erkek çocuğum var. Yakında doğacak. O doğunca ağabeyinin avdan döndüğü yola bırakacaksın. Avdan gelirken çocuğu bulacak, kucaklayıp getirecek. Bacım al, bu çocuğu bir ninni söyle, ak sütün aksın; emdir; büyütelim. İkiyken üç olalım, diyecek.'”

Yayınevinden “Keloğlan Ak Ülke” Kitabı için Özür

Kitabı yayımlayan yayınevi ise kamuoyundan özür diledi:

“Yayınevimizin isminin böyle bir kitapla anılmış olmasından kaynaklı tüm siz değerli okurlarımız ve sevgili velilerimizden özür dileriz. Bu kitapla ilgili olarak piyasada kalan diğer ürünlerin toplatılması ile alakalı çalışmaların en kısa sürede başlatılacağını ve bu kitaptan ellerinde olan kişilerin firmamıza kargo yoluyla yönlendirmesini rica ederiz.”

Hikâye ve masal yazarı, öğretmen Duran Yılmaz 1942 tarihinde doğdu. 1995 yılında Almanya’da yaşamını yitirdi. Kadın Korkusu, Küçük Balıkçı, Çoban Çocuklar ve Anne, Baba ve Çocuk Sorunsuz İletişim adlı kitapları kaleme aldı.

Peki siz böyle bir eserin bu zamana kadar çocuk kitabı etiketi altında satışta kalabilmesine dair neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Gülten Dayıoğlu: Nitelikli Çocuk Kitabı Kavramı Kaygısı Gölgede Kaldı

Kaynak: Mynet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for asfgdjh asfgdjh dedi ki:

    Muzır ve müstehcen mi? Böyle bir kitabın en başında hic yayınlanmamış olması ve asla çocuk kitabı kategorisine konulmamış olması gerekirdi. Ama yapıldı ve kim bilir kaç çocuğun aklı zehirlendi bunlarla. Şimdi incelemeye alınıyor ve tüm yapılan bunu çocuklara satmayın demek mi? Bu kapakla, bu çizimle basılırsa yine çocuklar alacak, okuyacak. Ne fark etti tam olarak?

    Ha bunu da geçtim böyle bir şey yazan yazarın da bunu basan yayınevinin de ceza alması gerekirken '‘şuraya büyükler içindir yazın sonra tekrar basarsınız’'a getirmek konuyu nasıl bir zihniyettir!?

  2. Avatar for Ozgur Ozgur dedi ki:

    Ömer Seyfettin’i çocuk kitabı yazarı olarak tüm okullarda bulundurdular zamanında. Kemalettin Tuğcu da ondan aşağı kalmaz. Özellikle çocuk kitapları konusunda iyi bir denetime ihtiyacımız var.

    Keşke üçüncü parti bir şirket kitapları çocuklara uygun/değil gibi değerlendirse. TARAFSIZ bir üçüncü parti. Bence veliler çocuklarına okutacakları kitapları öncelikle kendileri okumalılar. Ben çocuğum olsa (imkansız tabi de) Türk bir yazardan çocuk kitabı okutacağımı sanmıyorum.

  3. Avatar for Sindella Sindella dedi ki:

    Sayısız genç-yetişkin kitabı okudum ama böyle sapıkça bir yazıya hiç denk gelmedim. Bu tür şeyleri özellikle mi çocuk kitaplarına yazıyorlar anlamıyorum.

  4. Avatar for frknbkdmr frknbkdmr dedi ki:

    Ömer Seyfettin cidden benim için travmatik olmuştu zamanında.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Keanu Reeves John Wick

John Wick Serisi Kaç Film Sürecek? Keanu Reeves Açıkladı!

Minnoşlar RTÜK Netflix Kararı

Minnoşlar RTÜK Kararı: Netflix’in Tepki Çeken Yapımında Son Durum