in

Minnoşlar RTÜK Kararı: Netflix’in Tepki Çeken Yapımında Son Durum

Minnoşlar filmi için RTÜK’ten ilk açıklama geldi. Netflix, daha önce de özür dilemek durumunda kaldığı Cuties’i kataloğundan çıkarma ihtimali ile karşı karşıya.

Minnoşlar RTÜK Netflix Kararı
- Reklam -
- Reklam -

Netflix, daha önce de başına iş açan ve yaptığı afiş nedeniyle özür dilediği Minnoşlar (Cuties) filmiyle ilgili bir uyarı da Radyo ve Televizyon Üst Kurumu’ndan (RTÜK) aldı.

Maïmouna Doucouré tarafından yönetilen ve ilk olarak 2020 Sundance Film Festivali’nde gösterilen, orijinal adı Mignonnes olan film; 9 Eylül’de Netflix kütüphanesine gelmeye hazırlanıyor. Uluslararası yayın haklarını aldığı film için geçen haftalarda çıkan tanıtım afişi ve fragmanı özellikle sosyal medyada çok fazla eleştiri almıştı. Twitter’da #NetflixPedofilia etiketi ile aldıkları olumsuz eleştiriler sonrası Netflix açıklama yapmış ve özür dilemişti.

Netflix Cuties Afiş Minnoşlar

- Reklam -

Yayıncı platform, resmi Twitter adresi üzerinden kullandıkları uygunsuz afiş için özür dilemiş ve uygun olmayan posterin Sundance’ta ödül kazanan Fransız filmini yansıtmadığını belirtmişti. Ardından da hem görselleri hem de film tanıtımını güncellediklerini belirtmişlerdi.

Fakat yapılan bu güncelleme belli ki RTÜK kurumu için yeterli olmadı. Açıklamada, internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık yapan radyo ve televizyonların, Üst Kurul denetimine alınmasından sonra ilk kez bir seç-izle platformunun dosyasının görüşüldüğü belirtildi.

Kurul tarafından yapılan toplantı sonrası; Minnoşlar filminin 11 yaşında bir çocuğu konu almasına karşın 18 yaş üstü yetişkin izleyicileri hedeflemesi değerlendirildi. Ardından söz konusu yapımın bu gerçekçe nedeniyle yayınlanmamasına karar verdi.

- Reklam -

RTÜK: “Minnoşlar Çocukları İstismar Görüntüleri İçeriyor”

RTÜK’ten gelen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Uzman raporunda yer alan çocukların erken yaşta yetişkin yaşantısı içinde yer aldığı, istismar ve kötüye kullanım içeren bir yapımın potansiyel çocuk istismarı davranış örüntülerini ortaya çıkarabileceği değerlendirildi. RTÜK, müzakereler sonucunda bahse konu yapımla Netflix’in, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan ‘yayın hizmetleri çocuklara, güçsüzlere ve engellilere karşı istismar içeremez ve şiddeti teşvik edemez’ hükmünü ihlal ettiği ve bu sebeple yayıncı kuruluşun söz konusu programı kataloğundan çıkarması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi.”
Netflix Cuties Mignonnes Özür

Mignonnes’ün aldığı karar sonrası yayıncı kuruluştan henüz herhangi bir açıklama yapılmadı. Filmin 9 Eylül tarihinde katalog listesinde yer alıp almayacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Radyo ve Televizyon Üst Kurumu tarafından Netflix’e verilen bu yaptırımı doğru buluyor musunuz? Sizce ücret ödeyerek izlenen bir platformda bu tarz bir karar doğru mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Netflix, “Türkiye’den Çekiliyor” İddialarına Yanıt Verdi

Kaynak: DHA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Sevki_Can Sevki_Can dedi ki:

    Netflix’in bu filmden reyting elde etmek için aptalca kışkırtıcı görsel paylaşmasına mı laf söyleyeyim, milletin bu görsele bakarak daha filmi izlemeden, hiç bir fikri olmadan atıp tutmasına mı laf söyleyeyim bilemedim… Popüler kültürün ne kadar mide bulandırıcı olduğunun bir kanıtı daha bence. Birde bence bu haberleri bu şekilde yayarak kötü niyetli kişilerin ekmeğine yağ sürüldüğü düşüncesindeyim. Lütfen haberdeki görselleri kaldırır mısınız ?

  2. Avatar for MrSpy MrSpy dedi ki:

    gerekli yorumu ve eleştiriyi Murat Soner yaptı. Ağzına sağlık.

  3. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Çocuk işçiye hayır !

  4. Avatar for collona collona dedi ki:

    Sansürün her türlüsüne karşıyım. Bugün devlete sansür uygulaması için bir sopa verirsek yarın bu sopayı iktidar hoşuna gitmeyen her şeyde kullanır. Bugün ülkemizde olduğu gibi.

    Julian Assange, Yeni Zelanda polisiyle birlikte çalışırken polislerin çocuk istismarının sansürlenmesinden rahatsız olduğunu söylüyordu. Ülkede çocuk istismarı sansürlendiği için halk bunu görmüyor dolayısıyla toplumda böyle bir sorunun olduğunu düşünmüyorlar. İstismar toplumda yok sayılıp sansürlendiği için de polislere çocuk istismarıyla ilgilenmeleri için herhangi bir ödenek ayrılmıyor. O yüzden hoşumuza gitmeyen şeyleri sansürleyip yok saymak yerine bunları özgür bırakıp mücadele etmek gerekli diye düşünüyorum.

  5. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Filmi izlemem ama fragmanında gördüğüm kadarıyla çocuk istismarı hakkında toplumu bilinçlendirmekle ilgili herhangi bir derdi olduğunu sanmıyorum. Velev ki öyle olsa bile bu şekilde anlatılması da saçma.

    Ha belki film hiç öyle değil ters köşe yapar bilemem ama film tanıtım afişleri bile beni rahatsız etti. Pedofiliden çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı anlatan filme tamamım ama bir pedofilin ağzının suyunun akarak izleyeceği bir film çekmek nasıl bununla mücadele edecek bilemiyorum.

    Sansürse böyle sansür olsun. Her çekilen filme veya yazılan kitaba eser-sanat müamelesi yapmak kadar saçma bir düşünce yok gözümde.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Keloğlan Ak Ülke Duran Yılmaz

Keloğlan Ak Ülke Kitabı Muzır ve Müstehcen Bulundu

NOS4A2 3. Sezon İptal AMC

NOS4A2 3. Sezon İptal Edildi: Joe Hill Uyarlamasına Veda