in

Ray Bradbury’nin “Resimli Adam”ı Bilimkurgu Klasikleri’nde

Ray Bradbury’nin en sevilen eserlerinden biri olan Resimli Adam bundan böyle “Bilimkurgu Klasikleri” dizisinde.

resimli adam ust
- Reklam -
- Reklam -

Ray Bradbury eserlerinin daha önce Bilimkurgu Klasikleri’ne taşınmayacağını açıklayan İthaki Yayınları bu kararından vazgeçerek bu türün olmazsa olmazlarından biri olan bu değerli yazarın kült yapıtlarını dizi içine katma kararı aldı. “Resimli Adam” (The Illustrated Man) adlı eseriyle bu uzun soluklu diziye giriş yapan Bradbury’nin diğer önemli bilimkurgu eserlerinin de ilerleyen aylarda okurlarla buluşması bekleniyor.

Daha önce 1991 yılında Yılmaz Yayınları’ndan Kemal Bek çevirisiyle çıkan kitap, 2012 yılında İthaki Yayınları’ndan İlker Sönmez çevirisiyle yayımlanmıştı.

Ulusal Kitap Ödülü, Pulitzer Ödülü ve Ulusal Sanat Madalyası gibi ödüllerin kazanan bu öykü toplamı kitabın tanıtım metni ise şöyle:

- Reklam -

resimli adamBu resimler geleceği gösterir.

Ray Bradbury sadece bilimkurgunun değil fantastik edebiyatın ve korkunun da yirminci yüzyıldaki ustalarından biri. Bilimkurgunun “iyi edebiyat” da olabileceğini kanıtlayan belki de ilk yazar. Tüm yeteneklerini sergilediği ve çerçeve öykü formatında yazdığı Resimli Adam ise modern bireyin psikolojisine ve teknolojik ilerlemenin karanlık yanına ışık tutan eşsiz bir öykü derlemesi.

Tüm vücudu, hareket eden dövmelerle kaplı Resimli Adam bu durumundan dolayı neredeyse kırk yıldır kalıcı bir iş bulamamıştır hatta karnavallarda bile çalışamıyordur artık. Çünkü lanetli bedeninin üzerindeki dövmeler geleceği göstermektedir. Yanında belli bir süre geçiren kişinin kaderi Resimli Adam’ın bedeninde görünüverir.

- Reklam -

Dövmeleri üzerinden hikâyeler bir bir ortaya dökülür. Bir çocuğun hayalleri kadar naif, bir bilim insanının gerçekleri kadar kuvvetli toplam on yedi öykü Resimli Adam’ın vücudunda hayat bulur.

Ölümden inançlara, nükleer savaştan ırkçılığa, dünyanın sonundan uzaydaki yalnızlığımıza kadar insanlığa dair birçok konuya değinen Bradbury, hayallerimizle hakikati karşı karşıya getirip eleştiren, düşündüren ve dehşete düşüren bir bilimkurgu klasiği ortaya çıkarıyor.

“Bradbury’nin öyküleri öylesine içinize işliyor ki bir daha unutamıyorsunuz.”
-Margaret Atwood.

18 öyküden oluşan öykü derlemesi Mars Yıllıkları’ndan hemen sonra, Fahrenheit 451’den önce kaleme alınan bir eser. Etkileyici öykülerden oluşan kitap, Bradbury külliyatında önemli bir yere sahip.

Çevirisi İlker Sönmez’e, kapak tasarımı Şükrü Karakoç’a ait olan kitabın editörlüğünü ise dizinin önceki kitaplarında da olduğu gibi Alican Saygı Ortanca üstleniyor. “Bilimkurgunun kaleydoskopu” olarak tanıtılan Resimli Adam, serinin 27. kitabı olarak bugünden itibaren raflardaki yerini almaya başladı.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Metro Serisi Yazarı Dmitry Glukhovsky

Metro Serisinin Yazarı Dmitry Glukhovsky İmza Günü İçin Türkiye’ye Geliyor

jonathan strange bay norrell ust

Jonathan Strange & Bay Norrell: Toplanın, İngiliz Büyüsünü Yeşertecek Eleman Aranıyor