in ,

Tarihi Değiştiren Araştırma: Türkçenin İlk Defa Ne Zaman Konuşulduğu Keşfedildi

Türkçe dilinin de dahil olduğu geniş bir dil ailesi hakkında yapılan çalışma, Türkçenin 9 bin yıl önce eski Çin’de çiftçiler tarafından konuşulduğunu ortaya çıkarttı.

türkçe ne zaman konuşuluyordu
- Reklam -
- Reklam -

Türkçe de dahil olmak üzere geniş bir dil ailesi üzerine yapılan çalışmada, Türkçenin ilkleri ortaya çıkartıldı. 9 bin yıllık tarihe sahip olan dil, ilk olarak eski Çin’de konuşuluyordu. Dili bütün dünyaya yayan ise göç eden çiftçilerdi.

Nature adlı köklü akademik dergide yayımlanan çalışmada küresel bir grup dilbilimci bir araya geldi. Araştırmacılar aralarında Japonca, Korece Türkçe ve Moğolcanın da yer aldığı dil ailesinin kökenleri üzerine çalıştı.

Dünyanın en popüler 20 dili içerisinde bulunan Türkçenin kökeni, bilinen en eski yazılı kaynak olan Orhun Yazıtları baz alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir geçmişe sahip. Ancak elbette yazılı kaynaklardan önce de Türk dili Asya kıtasında konuşulmaya devam ediyordu. Eski Türkçenin de üyesi olduğu tüm Türk dillerinin ortak atası olan varsayımsal bir Ön Türkçenin de var olduğu düşünülüyordu.

- Reklam -

Şimdi ise yapılan yeni bir çalışmada Türkçenin geçmişine dair önemli bilgiler keşfedildi. Modern Japonca, Korece, Türkçe ve Moğolcanın dahil olduğu dil ailesinin kökenleri üzerine yapılan araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı. Dilbilimsel, genetik ve arkeolojik kanıtları bir araya getiren makaleye göre söz konusu dil grubu yaklaşık 9 bin yıl önce eski Çin’de Liao Nehri vadisinde yaşayan Neolitik darı çiftçileri tarafından kullanılıyordu.

Bulgular, Buz Devri’nin ardından insanlığın tarımı benimsemesinin, dünyanın bazı büyük dil ailelerinin geniş kitlelere ulaşmasına nasıl neden olduğunu. Darı, avcı-toplayıcılar tarımsal bir yaşam tarzına geçerken önemli bir erken mahsuldü.

Türkçe, Eski Çin’de Yaşayan Çiftçiler Tarafından Konuşuluyordu

Araştırma, 8 bin kilometreden fazla alanda kullanılan Trans-Avrasya dillerini konuşan kişilerin genetik atalarının belgelendiğini vurguladı. 98 Trans-Avrasya dili arasında Korece, Japonca, Türkçe ve çeşitli Türk dilleri, Moğolca ve çeşitli Tunguz dilleri de yer alıyor. Bu dil ailesini kullanan çiftçilerin kuzeydoğu Asya’da ilerledikleri, alt dillerini binlerce yıl boyunca kuzeye, batıya, Sibirya’ya, doğudaki Kore yarımadasına ve deniz üzerinden Japon takım adalarına yaydığı belirtildi.

Araştırmacılar, 98 dil için bir kelime bilgisi kavramları veri seti tasarladılar. Tarımla ilgili kalıtsal kelimelerin özünü belirlediler ve bir dil aile ağacı oluşturdular.

türkçe köken tarih

Arkeolinguistik Araştırma Grubu’nun lideri, Almanya’daki Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden ve Nature dergisinde yayımlanan çalışmanın baş yazarı karşılaştırmalı dilbilimci Martine Robbeets konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Birinin dilinin, kültürünün veya halkının köklerinin mevcut ulusal sınırların ötesinde olduğunu kabul etmek, bazı insanların henüz yapmaya hazır olmadığı bir tür kimlik teslimidir.”

- Reklam -

İç İçe Geçen Kültürler Dikkat Çekiyor

Robbeets, Asya’daki birçok dilin ve kültürün iç içe geçtiğinden de bahsetti:

“Japonya, Kore ve Çin gibi güçlü uluslar genellikle bir dili, bir kültürü ve bir genetik profili temsil ediyor olarak resmedilir. Milliyetçi gündemleri olan insanları rahatsız eden bir gerçek, Asya’dakiler de dahil olmak üzere tüm dillerin, kültürlerin ve insanların birbirine karışmış olmasıdır.”

İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden arkeolog ve çalışmanın ortak yazarı Mark Hudson, araştırmacıların Çin, Japonya, Kore yarımadası ve Rusya Uzak Doğu’daki 255 arkeolojik alandan gelen verileri incelediklerini ve çanak çömlek, taş gibi eserlerdeki benzerlikleri değerlendirdiklerini söyledi. Aletler, bitki ve hayvan kalıntıları da araştırmanın odağındaydı. Ayrıca, çeşitli bölgelerden 269 antik mahsul kalıntısının tarihlerini de hesaba kattılar.

Güney Kore Halkının Kökenlerine Dair Önemli Bulgular

Bununla birlikte Güney Kore’deki Yokchido’da bulunan kadın kalıntılarının %95’i Japonya’nın eski Jomon halkından geliyordu. Bu da Kore’nin son atalarının deniz üzerinden göç ettiğini ortaya çıkarttı.

Robbeets, “Eski Korelilerin, şimdiye kadar yalnızca Japonya’da tespit edilen Jomon atalarını yansıttığını görmek şaşırtıcı,” ifadesini kullandı.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NTV, Reuters

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilteriskagan ilteriskagan dedi ki:

    Bu yüzde yüz kesinliği olan bir araştırma değil hatta bayağı spekülatif bile sayılabilir. Makro-Altay (makalede Transeurasian denmiş.) genel olarak kabul gören bir dil ailesi deği zaten.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Türk dil ailesi üzerine daha derin araştırmalar ve yeni bulgulara ulaşılması dileğimle. Bu ilginç ve güzel bilgilendirme için teşekkürler.

  3. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Çin uygarlığını kuranların eski Türk boyları (özellikle Chou’lar) olduğunu iddia eden yazılar okumuştum. Bu araştırma da bunu destekliyor gibi.

  4. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Chou’lar Çin topraklarına MÖ1200 civarında geliyor. Makalede bahsettiği muhtemelen MÖ 5000 civarları. Bu tarihte ortada sümer, mısır ve çin tarafında yazı yoktu. Hiyeroglif yazısı olabilir. Buda mısır, sümer ilk yazısı bu şekildeydi. Ön Türklerin taşlara kazıdıkları damgalar mevcut ama bunların tarihlendirilmesi tartışmalı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jodorowsky's Dune kitabı

Çekilmeden Efsane Olmuştu: Jodorowsky’s Dune Kitabı Açık Artırmaya Çıkıyor

Görünür Bir Yerde - Eda İşler | "Beni Bulan Hikâyeler"

Görünür Bir Yerde – Eda İşler | “Beni Bulan Hikâyeler”