in

Yazar ve Çevirmen Teliflerinden KDV’nin Kaldırılması Teklif Edildi

Yazar ve çevirmen telif gelirlerinden KDV’nin kaldırılması, alınan stopajın ise yüzde 10’a düşürülmesi teklif edildi.

Yazar ve Çevirmen Telifleri KDV Stopaj
- Reklam -
- Reklam -

Yazar ve çevirmen teliflerinden alınan KDV’nin kaldırılması için kanun teklifi verildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili olan Murat Bakan, telif gelirinden KDV’nin kalkmasını, stopajın ise yüzde 10’a düşürülmesini istedi.

Türkiye’de yazar ve çevirmen telifleri çoğu zaman komik rakamlara karşılık gelmeleri ile gündem oluyor. Bu defa mecliste, yazar ve çevirmen telifleri hakkında bir teklif verildi.

CHP Milletvekili Murat Bakan, yazar ve çevirmenlerin teliflerinde önerdiği düzenleme için iki kanunda değişiklik istedi. Bakan, Gelir Vergisi Kanunu’nda önerdiği değişiklikle spotajın yüzde 10’a düşürülmesini, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda önerdiği değişiklikle KDV’nin kaldırılmasını talep etti.

- Reklam -

Yazar ve çevirmen telif gelirlerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Bu gelirden alınan stopaj ise yüzde 17. Bakan ise hem KDV’nin sıfırlanmasını hem de tıpkı Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi, stopaj oranının yüzde 10’a sabitlenmesini istiyor.

Yazar ve Çevirmen Telifleri için KDV ve Stopaj Konusunda Kanun Değişikliği Talebi

CHP’li Milletvekili Murat Bakan, kanun teklifinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı:

“Entelektüel birikimle üretimin farklı alanlarının iç içe geçtiği yayıncılık sektörü ülkemizde çözüm bekleyen farklı sorunlarla karşı karşıya. Bu sorunların başını vergi yükü çekiyor. Yazar ve çevirmenlerin telif gelirlerinden yüzde 17 stopaj, yüzde 18 KDV kesiliyor. Bu vergi uygulaması hem eser üretenin hem eser üretiminin hem de üretilen eserin geniş ve farklı kitlelere ulaşımının önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Bunun için bir adım atmak gerekiyor. Önerimiz; yazar ve çevirmenlerin telif gelirinden KDV’nin kaldırılması, stopaj oranının -Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi- yüzde 10’a düşürülmesi.

- Reklam -

“Toplumsal Bilincin Yükselmesi ve Sosyal Fayda”

“Böylece hem vergi yükleri azaltılan yazar ve çevirmenler desteklenmiş hem de yayınların daha geniş kitlelere ulaşması açısından teşvik edici bir adım atılmış olacak. Yazar ve çevirmenler üzerindeki vergi yükünün azaltılması demek; başta okuma alışkanlığı olmak üzere kültür, sanat ve edebiyat aracılığıyla insanların bireysel gelişimlerine katkı sunmak demek. Toplumsal bilincin yükselmesi, demokratik ve sosyal toplum ile sürdürülebilir yaşam felsefesinin toplam değerinden doğacak önemli bir toplumsal ve sosyal faydanın sağlanması demek.”

Daha önce Koronavirüs pandemisinin getirdiği sıkıntılar nedeniyle sinema, tiyatro, opera ve müze giriş ücretlerinde KDV yüzde 1’e düşürülmüştü.

Siz bu kanun teklifi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce edebiyat emekçilerinin teliflerinden alınan vergi ve stopaj oranı değiştirilmeli mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BirGün 

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

20 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Aha, yine zam gelecek demek ki.

  2. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Altına, dövize, borsaya,kripto paraya veya mevduat hesabına para yatırmaya gerek yok. Temel ihtiyaçlara yatırım yapalım bir yükseldi mi bir daha düşmüyor. Zarar ettim stresi olmaz en azından. :// Y.T.D

  3. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Zarar hep var, olacak da. Bundan beş sene önce alınan domatesle şimdiki domates bir mi? Mesela yazın 100 kilo domates alıp dolaba yığsanız 5 sene acayip kâr edersiniz.

  4. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Domateslerin çürüyebileceğini öngöremedim. YTD yazayım da davalık olmayayım şimdi xd

  5. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Bize zam olarak yansımayacaksa olabilir. Zaten CEHAPE(!) teklif sunduğu için reddedilir. Sıkıntı yok yani :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

15 cevap daha var.

district 10 Neill Blomkamp

District 10 Geliyor: Yönetmen Neill Blomkamp Doğruladı

Lost Finali Josh Holloway sawyer araf

Lost’un Sawyer’ı Dizideki Adayı Bir Tür “Araf” Olarak Değerlendiriyor