in

Yusuf Atılgan Külliyatının Saklı Parçası İlk Defa Raflarda: “Siz Rahat Yaşayasınız Diye”

Anayurt Oteli, Aylak Adam gibi kitaplarla edebiyatımızda oldukça değerli bir yere sahip olan Yusuf Atılgan’ın saklı kalmış bir eseri, ilk defa gün yüzüne çıkıyor.

Yusuf Atilgan Siz Rahat Yasayasınız Diye
- Reklam -
- Reklam -

Uzun yıllar Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan, edebiyatımızın önemli isimlerinden Yusuf Atılgan, geçtiğimiz sene bütün eserleriyle Can Yayınları bünyesine katılmıştı. Özellikle yeni kapaklarıyla gündeme gelen Atılgan külliyatı, kimi okurlarca olumsuz eleştirilere tutulsa da, sular şimdilik durulmuş gibi görülüyor.

Çünkü ortada saklı kalmış bir eser var. Yusuf Atılgan’ın vakti zamanında yazıp sonra da yok ettiği romanın giriş bölümü de içeren bu kitap, belli ki yine çok konuşulacak. Yazarların tamamlamadığı ya da sonradan imha etmeye karar verdiği işlerin; daha sonra tekrar ortaya çıkması, yanında birçok etik tartışmayı getirdiği kuşkusuz. Yine de işe saf bir okur olarak bakmak ilk adımda çok daha çekici duruyor. Öyle ki Atılgan’dan birkaç satır fazla okumak bile, birçokları için son derece kıymetli bir deneyim olarak kabul edilebilir.

Yayınevinin, kitabı tanıtmak için seçtiği cümlelere hep birlikte bakalım:

- Reklam -

yusuf atilgan son kitap
Yusuf Atılgan gibi bir bakıma “saklı” bir yazarın ardında bıraktığı notlar her zaman heyecan vericidir. Atılgan’ın “Eşek Sırtındaki Saksağan” adlı bir roman yazdığı, sonra da o metni yok ettiği biliniyordu. Elinizdeki kitap, bu romanın yazarın sandığında bulunan giriş bölümüyle birlikte elyazılarından derlenen notlarını, şiirlerini, dergilerde kalmış kısa öykülerini ve yaptığı çevirilerden örnekleri içeriyor.
Şimdi de kitaptan kısa bir alıntı:

Kafamdaki romanı yazmak için işimden ve oğlumdan vakit ayıramıyorum, ama üzüldüğüm de yok. Bu koşullarda vaktim olsa da istediğim gibi yazacağımı sanmıyorum. Köyde, sessizlikte, üstünde dura dura çalışmaya alışmış biri için İstanbul çok hareketli; ama buna da alışacağımı, bu koşullarda yazacağım zamanın geleceğini sanıyorum. Yazmadığım için ne devleti ne de yayımcıları suçluyorum. Bunda bir suç varsa doğrudan benim suçum bu.

- Reklam -

Kitabın gün yüzüne çıkması hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    YKY’nin hainliği. Çünkü kendileri bunu hep yapıyorlar. Gecikmiş bir Turgut Uyar tiyatrosundan tutun da İlhan Berk’in öykülerine kadar. Hatta yayın politikalarında bile bu var. Yerli fantastik ya da bilimkurgu yayınlamadıklarını dosya gönderim şartlarında belirtiyorlar. Ama satması garanti ve ‘‘tutacak’’ yabancı yazarların fantazyalarını piyasaya sürüyorlar. Muhtemelen bu dosyadan da haberleri vardı, yani kenarda köşede kalan parçalardan, ama yayımlamayı hep ertelediler.

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Yazarın tarzına ve hikâyeciliğine az buçuk aşinaysanız, bir sebeple yarım kalan işlerini okumak bile keyifli; kendi tahminlerinizle hikâyeyi kendi kafanızda tamamlayabilirsiniz bile. Hayran kurgusuna girse de keyifli.

  3. Avatar for DenaroForbin DenaroForbin dedi ki:

    Tamamlanmamış romanı Canistan bayağı güzeldi. Anayurt Oteli ve Aylak Adam da güçlü eserler. Öyküleri romanları kadar olmasa da onlar da güzeldir. Okuyacak başka bir Yusuf Atılgan eseri kalmadığı için üzülüyordum. Bu haber beni çok mutlu etti

    Keşke Oğuz Atay’dan da bir şeyler çıksa.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

edebiyatta alternatif turlerin yukselisi ust

“Edebiyatta Alternatif Türlerin Yükselişi” Dosyası İçin Açık Çağrı

cloverfield gercek devam filmi

İlkine Sadık “Gerçek” Bir Cloverfield Filmi Geliştiriliyor