in ,

2021 Bill Finger Ödülleri Sahiplerini Buldu

2021 Bill Finger Ödülleri kazananları açıklandı. San Diego Comic-Con etkinliğinde duyurulan ödüller, çizgi roman dünyasına katkılarından dolayı onurlandırılan isimlere veriliyor.

2021 Bill Finger Ödülleri Kazananları
- Reklam -
- Reklam -

2021 Bill Finger Ödülleri sahiplerini buldu. 2005 yılından beri San Diego Comic-Con festivalinde Eisner Ödülleri ile birlikte verilen ödül; “hak ettiği ödülü veya takdiri göremeyen çizgi roman yazarlar” için Bill Finger’ın yakın arkadaşı Jerry Robinson tarafından verilmeye başlanmıştı.

Comic-Con bünyesinde oluşturulan seçici komitenin başkanlığını Mark Evanier ile birlikte Charles Kochman, çizgi roman yazarı Kurt Busiek, çizer ve tarihçi Jim Amash, çizer Scott Shaw, ve yazar ve editör Marv Wolfman üstleniyor. Evanier ödül öncesi yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Maalesef şu an aramızda olan bir yazarı onurlandıramayacağımız bir konumdayız. Geçmişte çizgi roman dünyasına büyük katkıları olmuş fakat bu katkıları yeterince onurlandırmamış isimlere hak ettiği değeri vermek için buradayız. 2020 Comic-Con etkinliğinde olduğu gibi bu sene de ölümünden sonra ödüllendirdiğimiz 6 isim var. Bu yazarlar arkalarında bıraktıkları eserlerle bu ödüle layık görülmüştür.”

- Reklam -

İşte 2021 Bill Finger Ödülleri Kazananları

2021 Bill Finger Ödülleri

1. Robert Bernstein (1919-1988)

Eski bir İngilizce öğretmeni olan Bernstein ilk çizgi romanlarını 1945 yılında yazmaya başlamıştı. İlk işleri doldurucu yazar olarak çok satan Crime Does Not Pay gibi çizgi romanlar olmuştu. Daha sonra savaş, vahşi batı ve korku üzerine Atlas Comics’de (daha sonra ismini Marvel olacak değiştirecektir.) yazar olarak çalışmıştır. Fakat çizgi roman dünyasınadaki en büyük katkıları 50’li yılların başından 1968 yılına kadar DC Comics bünyesinde Superman, Superboy, Supergirl, Aquaman, Green Arrow ve diğer çeşitli eserlerde yazarlık yapması olmuştur. Bunlara ek olarak Marvel Comics için Iron Man, Thor ve Human Torch gibi işlerde “R. Berns” lakabıyla yazarlığını yapmıştır. Fakat 1968 yılında müzik yapmak için yazarlığı bırakmış ve 1988 yılında aramızdan ayrılmıştır.

2. Audrey “Toni” Blum (1918-1973)

Toni Blum ilk kadın çizgi roman yazarları arasında kendisine yer bulan bir isim. Çizer Alex Blum’un kızı olarak birçok çizgi romanda, farklı mahlaslarla ya da hiç adı bile geçmeden yazmıştır. Bu sebeple ilk eserini bulmak zor olsa da kayıtlarda yazdığı kadarıyla DC için hazırlanan 1936-37 yılları arasında yayınlanan The Vikings isimli seride çalıştığı düşünülüyor. Yaptığı işler daha sonraları “The Marvel Method” olarak adlandırılacak ve yarım kalan işleri diğer yazarlar tarafından bitirilecektir. Fakat zamanında sektördeki erkek egemenliğinden dolayı ismi duyulamamış isimlerden biri. En çok bilinen eserleri Quality Comics bünyesinde yazdığı Black Condor, The Ray, Dollman ve Uncle Sam çizgi romanlarıdır. İkinci Dünya Savaşından sonra sektörden ayrılmış ve çeşitli çocuk kitapları için editörlük yapmıştır.

3. Vic Lockman (1927-2017)

Vic Lockman çizgi roman dünyasında çalışmaya 1950 yılında Dell Comics bünyesinde metin yazarı olarak başlamıştı. Kısa süreli bu işinden sonra Dell Comics için kısa süreli çizimler, metin yazarlığı ve renklendirme gibi işlerde çalıştı. Fakat en önemli işi şirketin Neşeli Hayvanlar serisi için 29 yıl boyunca yazdığı hikâyeleriyle oldu. Bu dönemde her gün 4 ila 8 sayfa tutan hikâyeler yazan Lockman bütün eserlerini elde yazıp düzenlemesi gerekiyordu. Gönderdiği bütün eserler yayımlanmasa da Dell Comics editörlerine göre Lockman o dönemde yedi binin üzerinde yazı göndermişti. Satın alınmayan ya da basılmayan eserleri ise sonraları Disney Stüdyolarına gönderilmiş ve yazıları Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety ve Sylvester, Woody Woodpecker gibi çizgi filmlerde kullanılmıştı.

4. Robert Morales (1958-2013)

New York’ta doğan Morales’in çizgi roman dünyasına girişi ise Heavy Metal ve Publishers Weekly gibi dergiler sayesinde olmuştur. Daha sonraları editörlüğünü yaptığı Reflex dergisi sayesinde tanıştığı çizer Kyle Baker ile birlikte çeşitli projeler yürütmüştür. Bu projeler arasında belki de en ünlüsü Marvel için hazırladıkları Truth: Red, White and Black çizgi romanı olmuştur. 2003 yılında yayımlanan eser sayesinde Afrikan-Amerikan karakter olan Isaiah Bradley ile tanışmıştık. Eser, Amerika’da yaşanan ırkçı tutum, adaletsizlik ve deneyler üzerine çarpıcı bakış açıları sunmuştu. Dahası Bradley The Falcon and the Winter Soldier dizisinde de kendisine yer bulmuştu.

- Reklam -

5. Paul S. Newman (1924-1999)

Guinness Rekorlar kitabına en çok eseri yayınlanan çizgi roman yazarı olarak girmeyi başaran Newman uzun hayatı boyunca yaklaşık 4 bin 100 basılı eser sığdırmıştır. Sektöre 1947 yılında DC tarafından yayımlanan A Date With Judy serisiyle giren Newman kısa süre sonra Avon Comics, Timely (Marvel), Fiction House gibi çeşitli şirketlere yazılarını satmıştı bile. Sektörde en uzun süreli yazdığı seriler ise Dell Comics bünyesinde çıkarılan The Lone Ranger ve Turok serileriydi. Yazarlığını yaptığı çeşitli eserler; Doctor Solar, Hopalong Cassidy, Kid Colt, Fat Albert, Gene Autry, The Twilight Zone ve Yosemite Sam sayılabilir. Bunlar dışında çeşitli genç okurlar için kitap senaryoları ve gazete ekleri de yazmıştır.

6. Robert “Bob” White (1928-2005)

Bob White, Archie Comics bünyesinde çıkarılan Cosmo the Merry Martian çizgi roman serinin yazarıdır. Çizgi roman sektöründe genellikle Archie Comics bünyesinde çıkarılan serilerin metinlemesini ve renklendirmesini yapmıştır. En popüler eseri ise Archie and Me isimli çizgi roman serisidir. Serinin ana yazarı olmasa da birçok macerada yazarlık koltuğunda bulunmuştur. Ayrıca Archie Comics’in ’60 yıllarında çıkardığı süper kahramanlar olan The Shield, Black Hood ve The Web for Archie’s serilerinde de yazmıştır. Fakat 1968 yılında Archie Comics tarafından rakip firma Tower Comics için Tippy Teen serisinin yazarlığını yaptığı iftirası atılınca sektörü tamamen bırakmıştır. Daha sonra bilgisayar programcısı olarak çalışan White 2005 yılında aramızdan ayrılmıştır.

William “Bill” Finger DC’nin ve belki de çizgi roman dünyasının en ikonik karakterlerinden biri olan Batman’in yaratıcısı olarak tarihe adını yazdırmış bir isim. Kendisi çizgi romanın başkarakteri Batman’in yaratılmasının yanı sıra Joker, Two-Face, The Penguin gibi birçok kötü karakterin de sayfalarda görünmesine katkıda bulunmuştur. Ayrıca Detective Comics’in bir parçası olarak Green Lantern hikâyelerinin bir bölümünü de kaleme almıştır.

2021 Bill Finger Ödülleri sahipleri için ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Comic-Con

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sylvia Plath Mektupları

Sylvia Plath’ın Mektupları Açık Artırmaya Çıkıyor

Downton Abbey 2 Çıkış Tarihi

Downton Abbey 2 Filminin Çıkış Tarihi Ertelendi