in ,

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Verilecek Ödüllerin Sahipleri Belli Oldu

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ödüle layık görülen isimler açıklandı. Onur Ödülü’nün sahibi Tilbe Saran oldu.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Ödülleri
- Reklam -
- Reklam -

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde hangi isimlerin ödüle layık görüldüğü açıklandı.

Sinemada kadın emeğinin altını çizmek, bu emeği görünür kılmak ve yeni nesil kadın sinemacıları cesaretlendirmek için verilen Uçan Süpürge Ödülleri, bu sene 26. defa düzenlendi.

1998 yılından beri düzenlenen festival, 2016’ya dek Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği; sonrasında ise Uçan Süpürge Vakfı imzasıyla organize ediliyor.

- Reklam -

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Cannes, Berlin, Rotterdam gibi festivallere jüri gönderen; FIPRESCI jürisine sahip ilk kadın filmleri festivali olma özelliği de taşıyor.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Onur Ödülü oyuncu Tilbe Saran’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu Asiye Dinçsoy’a, yönetmen-senarist Belmin Söylemez ve kurgucu Selda Taşkın’a, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Öyküsu Özyürek’e verilecek.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Kazananlar

31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde ödüller 31 Mayıs’taki açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Ödülleri Açıklandı

ONUR ÖDÜLÜ

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin sinema dünyasında yönetmen ya da oyuncu olarak yıllardır üreten ve emek veren kadınlara saygı sunmayı amaçlayan Onur Ödülü bu yıl 21. defa sahibini bulacak.

Bu seneki ödül; oyunculuğa 1984 yılında Kenter Tiyatrosu’nda başlayan, hemen iki yıl sonra Dormen Tiyatrosu’nda Hangisi Karısı adlı oyunla ilk ödülünü alan, Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu’nun kurucularından, yurtiçi ve yurtdışında pek çok oyunda rol alan, 1985 yılında Kırlangıç Fırtınası filmiyle adım attığı sinemada Bir Erkeğin Anatomisi, Kaç Para Kaç, Beş Vakit, Turquaze, Zenne, Çekmeceler, Yol Ayrımı, Seni Buldum Ya ve Bergen filmleriyle adından söz ettiren Tilbe Saran’a verilecek.

BAŞARI ÖDÜLÜ

Bilge Olgaç Başarı Ödülleri için ise bu sene üç isim ödülün sahibi olacak.

- Reklam -

Sinemaya 2008 yılındaki Fırtına filmiyle adını atan, Hayatın Tuzu ile Adana Altın Koza Film Festivali Umut Veren En İyi Genç Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülen; Toz Bezi, Dirlik Düzenlik, Yüzleşme yapımlarıyla adından söz ettiren Asiye Dinçsoy ödüle layık görülen isimlerden birisi.

Deneysel kısa film Uyku Hâli’nden son filmi Ayna Ayna’ya dek yaklaşık 25 yıllık süreçte Bıyık, ZAP!, Dalgalar, Pencereler, Hayatımın Fotoğrafı, 34 Taksi, Bugün İstanbul Ne Kadar Güzel ve Şimdiki Zaman gibi yapımlara imza atan Belmin Söylemez, festivalden bu yıl Bilge Olgaç Ödülü alacak diğer isim oldu.

70. Berlin Film Festivali kapsamında Berlinale Talents’e seçilen, 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Cahide Sonku Ödülü’nü, 40. İstanbul Film Festivali’nde Zuhal filmiyle En İyi Kurgu Ödülü’nü, 29. Adana Film Festivali’nde Ela ile Hilmi ve Ali filmi ile Ayhan Ergürsel adına verilen En İyi Kurgu Ödülü’nü alan, bu filmler ile beraber Siyah Beyaz, Taş, Körfez, Küçük Şeyler, Ankebût, Bana Karanlığını Anlat, Çilingir Sofrası gibi uzun ve kısa metrajlı yapımın kurgusunda imzası bulunan Selda Taşkın da Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü kazananlar arasında.

GENÇ CADI ÖDÜLLERİ

Öykü Özyürek - Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada

Genç aktrisleri yüreklendirmek, genç kadınların sinema maceralarını destekleyerek bu alandaki üretimlerine dikkat çekmek ve kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009 yılından beri verilen Genç Cadı Ödülü yönetmenliğini Özgürcan Uzunyaşa’nın üstlendiği Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada filminin başrolü Öyküsu Özyürek’e takdim edilecek. Özyürek bu yapımda uğradığı taciz sonrasında çevresindeki erklere rağmen kendi hakikatini korumak için mücadele eden bir kadına hayat vermiş ve performansıyla dikkat çekmişti.

Genç oyuncu ayrıca açılışını Tokyo Film Festivali’nde yapan, yakın tarihte Türkiye’de de vizyona girecek Melisa Önel imzalı Aniden filminde de rol alıyor.

26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla sinema haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Uçan Süpürge

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Red Dead Redemption Film Jack Black

Jack Black’in Hayali “Red Dead Redemption” Filmi

The Mother Fragmanı: Jennifer Lopez Suikastçı Rolünde

Jennifer Lopez’in Suikastçı Rolünde Yer Aldığı “The Mother” Filminden Yeni Fragman