in

Rembrandt’ın Başına Gelmeyen Kalmayan Tablosu, Yapay Zekâ Tarafından Restore Edildi

Rembrandt tablosu Gece Devriyesi, yapay zekâ aracılığıyla restore edildi. Eserin başına yıllardır gelmeyen felaket kalmamıştı.

Rembrandt tablosu Gece Devriyesi yapay zeka restore yeni
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ bu sefer de Rembrandt eserlerinin izini sürüyor. Hollandalı sanatçının 17. yüzyılda yaptığı Gece Devriyesi adlı çalışması, 1715 yılında hasar görmüştü. Şimdi ise teknoloji yardımıyla bu eser restore edildi. Tablonun güncel hâli Amsterdam’da sergilenecek.

1606 ve 1669 yılları arasında yaşayan ve Hollanda Altın Çağı’nın önemli temsilcileri arasında yer alan Rembrandt, Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi, Lazarus’un Yükselişi, Danae, Banyosunda Betşeba, Yahudi Gelin, Aziz Petrus’un İnkârı ve Belşazzar’ın Ziyafeti gibi pek çok unutulmaz eserin altında imzasını barındırıyor.

Sanatçının orijinal adı De Nachtwacht olan Gece Devriyesi (ya da Yüzbaşı Franz Banning Cocq ve Milis Birliği) çalışması, 1642 tarihinde resmedilmişti.

- Reklam -

Sonradan defalarca hasar gören bu tablo, yapay zekâ sayesinde restore edildi. Çalışmada eserin 17. yüzyılda yapılmış bir kopyasından faydalanıldı. Tablonun son hâli Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Rijksmuseum’da sergilenecek. Müze müdürü Taco Dibbits, restorasyon ile resimdeki ana karakterlerin yeniden yerleştirilmesinin Rembrandt’ın orijinal kompozisyonunun gerçek dinamiğini ortaya çıkardığını ifade etti.

Rembrandt tablosu Gece Devriyesi yapay zeka restore

Resmin sol tarafında iki adam ve bir çocuk figürü 60 santimetrelik bir kesikle çıkarılmış, bu değişiklikle resim 4,36 metreden 3,79 metrelik boyuta küçültülmüştü.

Hollanda’da Koronavirüs tedbirlerinin yavaş yavaş gevşetilmesi ile birlikte, müzeler de kapılarını ziyaretçilere açmaya başladı. 2019 senesinde restorasyonuna başlanılan Gece Devriyesi de yeni dönemde üç hafta boyunca meraklılarını bekliyor olacak.

Rembrandt Tablosu Gece Devriyesi, Yapay Zekâ ile “Tamamlandı”

Gece Devriyesi eseri 1642 senesinde Amsterdam valisi Cocq tarafından sipariş edilmişti. Dönemin yetkililerini ve ordu mensuplarını işleyen çalışma, 73 sene boyunca belediye binasında sergilendi. Ardından kendisine yeni bir ev buldu. Fakat bu yeni yuvada tablo evin duvarlarına sığmayınca kenarlarından makasla kırpılarak ufaltıldı. Kesilen parçaların akıbeti ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

Rembrandt’ın eserinin başına gelen, bununla da sınırlı değil. Tablo 1911 yılında “bıçaklandı”. Dahası, Hollanda’nın Naziler tarafından işgali sırasında bir sığınakta saklandı. 1975’te bir kez daha yırtıldı. 1990’da ise üzerine asit püskürtüldü.

Nihayetinde eksik parçalar yıllar sonra yeniden bir araya getirildi. Bu çalışmada Rembrandt’ın dönemdaşı Gerrit Lundens’in, eser için yaptığı bir kopyadan yararlanıldı.

- Reklam -

Peki Yapay Zekâ Bu Restorasyonun Neresinde?

Projeden sorumlu bilim insanlarından Robert Erdmann, çalışma hakkında “sanat okuluna yapay zeka göndermek” tanımını yapıyor.

Erdmann kesik parçaların yerine oluşturulan yeni parçaların birbirine uyumlu olabilmesi için üç farklı yapay sinir ağını eğittini ifade ediyor. Böylece farklı örnekler verilen bilgisayar bir çeşit yapay zeka gibi eğitildi.

Bilgisayar Rembrandt’ın orijinalini kopyası ile karşılaştırarak stili buldu. Bu taklit süreci öyle başarılı oldu ki, bilgisayar eserde bulunan çatlakları bile kopyalayabilir hâle geldi.

Son olarak görüntü tuvale basıldı, verniklendi ve resmin dört bir yanına metal çerçevelerle yerleştirildi.

Resmin bu yeni katkı ile ekstra derinlik ve perspektif kazandığının altını çizen uzmanlara göre Rembrandt beklenmedik şekilde şaşırtıcı şeyler yapmaya devam ediyor.

Sanatçı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yapay zekâ geçen günlerde de Modigliani’nin tablosundaki sırrı çözmeye yardımcı olmuştu.

Yapay zekânın sanat ve benzeri alanlardaki kullanım şekilleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Rembrandt’a dair bizimle paylaşmak istediğiniz yorumlarınız var mı? Kayıp Rıhtım Forum’da sohbete katılabilirsiniz.

Kaynak: EuroNews

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dune erteleme güncel vizyon tarihi yeni

Kovaladıkça Kaçan Dune Filmi Bir Başka Erteleme Daha Aldı

Öte Dünyalar - Tatyana Tolstaya

Tatyana Tolstaya, Okuru “Öte Dünyalar”ın Belirsizliğine Davet Ediyor