in

20. Yüzyılın En Pahalı Sanat Eseri Oldu: Warhol’un “Marilyn Monroe” Portresi 195 Milyon Dolara Satıldı

Andy Warhol imzalı Marilyn Monroe portresi 195 milyon dolara alıcı buldu. Açık artırma ile satışa sunulan eser, 20. yüzyılın en pahalı sanat çalışması olarak kayıtlara geçti.

andy warhol Marilyn Monroe tablo
- Reklam -
- Reklam -

Andy Warhol tarafından hazırlanan Marilyn Monroe portresi açık artırmada satışa sunuldu. 195 milyon dolara alıcı bulan eser, 20. yüzyılın en pahalı sanat çalışması olmayı başardı.

Pop art adlı sanat akımının öncüleri arasında yer alan Amerikalı sanatçı Andy Warhol tarafından 1964 yılında yapılan Marilyn Monroe portresi açık artırmaya çıktı.

Shot Sage Blue Marilyn adını taşıyan portre New York’taki dünyaca ünlü müzayede evi Christie’s üzerinden açık artırmaya sunuldu.

- Reklam -

Warhol’un Monroe’nun ünlü fotoğrafından esinlendiği tablosu, bugünün popüler kültüründe de önemli bir yere sahip.

Andy Warhol Tarafından Yapılan Marilyn Monroe Portresi 20. Yüzyılın En Pahalı Sanat Eseri Olarak Tarihe Geçti

195 milyon dolardan alıcı bulan eser “20. yüzyılının en pahalı sanat eseri” olarak kayıtlara geçti.

Christie’s Müzayede Evi daha önce yaptığı tahminlerde eserin 200 milyon dolar civarına satılacağını öngörüyordu. Tablonun Müzayededeki satış fiyatı 170 milyon dolar olarak kaydedildi. Fakat vergiler ve ek masraflar da eklenince satış bedeli 195 milyon doları buldu.

Tablo için yaklaşık 200 milyon dolarını gözden çıkartan isim ise Larry Gagosian oldu. Birçok sanat galerisinin sahibi olduğu bilinen Gagosian’in bu hamlesine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

andy warhol Marilyn Monroe tablo rekor

Bununla birlikte Christie’s Müzayede Evi, satıştan sağlanacak gelirin İsviçre merkezli bir vakfa gideceğini doğruladı. İlgili vakıf, elde edilen parayı dünyanın çeşitli bölgelerindeki çocukların eğitiminde kullanacak.

- Reklam -

Marilyn Monroe Portresi Uzun Yıllar “Mona Lisa” ile Kıyaslandı

Shot Sage Blue Marilyn tablosu birçok sanat uzmanı tarafından Leonardo da Vinci’nin 1503 tarihli Mona Lisa eseriyle kıyaslanıyordu.

Öte yandan 20. yüzyılın en pahalı sanat eseri rekoru Warhol’dan önce Pablo Picasso’nun 1955 tarihli Cezayir Kadınları adlı tablosuna aitti. Cezayir Kadınları eseri, 179, 4 milyon dolara alıcı bulmuştu.

Bu satın alım, Warhol’u bir eserine en çok para ödenen Amerikalı sanatçı da yaptı. Warhol’dan önceki rekor 110 milyon dolar ile, yine Warhol’un arkadaşı olan graffiti sanatçısı ve dışavurumcu ressam Jean-Michel Basquiat’a aitti.

Andy Warhol’un Marilyn Monroe portresi ayrıca, Rönesans döneminin ünlü İtalyan ressamı Leonardo da Vinci’nin Hazreti İsa’yı resmettiği 450 milyon dolara satılan Salvator Mundi adlı tablonun ardından dünyanın en pahalı ikinci sanat eseri oldu.

Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak,” sözüyle bugünleri görmeyi bilen Andy Warhol hakkında daha fazla bilgiye buradaki içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Siz bu tablo hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, BBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

etgar keret türkiye

Etgar Keret Türkiye’ye Geliyor: Pera Film’den “Çarpıcı Gündelik Yaşamlar”

özgür hünel söyleşi

Özgür Hünel: “Benim Hikâyelerim için Teknolojik Gelişmeler Birer Araçtır, Amaç Değil”