in

Marvel Filmleri Eleştirilerine Terry Gilliam da Katıldı

Martin Scorsese ve Ford Coppola’nın ardından Terry Gilliam da Marvel filmlerine tepki gösteren yönetmenlerin arasındaki yerini aldı.

terry gilliam marvel aciklamasi
- Reklam -
- Reklam -

Son yıllarda Marvel filmleri dünyanın dört bir tarafını kuşatmış durumda. Öyle ki bir sene içerisinde çıkan Disney yapımı Marvel filmlerinin bütçelerinin toplamı akıl almaz rakamlara ulaşabiliyor. Bazı başarılı yönetmenler ise son zamanlarda bu tür kurgu filmlere karşı savaş açtılar denilebilir. Scorsese ile başlayan Marvel filmlerine tepki gösterme akımına ise geçtiğimiz günlerde Terry Gilliam da katıldı.

Scorsese zamanında çizgi roman uyarlaması yapımlarının temalarını oyun parklarından farkı bulmadığını belirtmiş; birkaç gün sonrasında ise yorumunda düzeltme yaparak aslında bu filmleri yepyeni bir sanat formu olarak algıladığını dile getirmişti. Ancak Scorsese’nin yaptığı yorumun ilk halini destekleyen pek çok yönetmen oldu ve bu yönetmenlerin hissettiği problem daha durağan ve düşük bütçeli filmlerin, yakında süper kahraman filmleri yüzünden beyaz perdeden tamamen dışarı itileceği yönünde.

Monty Python and the Holy Grail, Brazil, Time Bandits, Life of Brian ve The Man Who Killed Don Quixote gibi filmlerden tanıdığımız başarılı yönetmen Terry Gilliam’ın da konuya dair söyleyecekleri var.

- Reklam -

The Man Who Killed Don Quixote cekimleri

Gilliam Indiewire’la olan röportajında Disney ve MCU hakkındaki fikirlerini dile getirdi. Söylediklerinden hayli öfkeli olduğu anlaşılan Gilliam ise sosyal medyada çok sayıda tepki aldı. Röportajda bazı düşüncelerini şu cümlelerle paylaştı:
“Marvel filmlerinin piyasaya bu denli hükmetmesinden hoşlanmıyorum. Farklı farklı birçok filmin edinebileceği parayı tek bir filmle ediniyorlar. Teknik olarak, gerçekten harika filmler. Aslında bu filmlerde kusur bulamam çünkü yapımlarının içerisinde bulunan teknik beceriler bu filmleri muhteşem kılıyor.”
Yorumlarına biraz daha olumlu bir bakış açısıyla yaklaşan Gilliam, sorulan sorular arttıkça biraz daha sert eleştirilerde bulunmaya başlayarak Disney markası için şu cümleleri kurdu:

Terry Gilliam: “Her Zaman Başka Bir Şehri Havaya Uçurmak Zorundalar”

“Eğer bu denli güçlü bir markaysanız gerçeklikle biraz daha ilgili olmanız gerekir. Çünkü bu filmlere göre kayda değer bir şey yapmak için hepimizin süper kahraman olması gerekiyor; bundan hoşlanmıyorum. Beni delirten nokta da bu; normal bir insan olarak sorunlar karşısında ne yapmamız gerektiğini ve bu sorunları çözerken hayatta kalmanın nasıl bir şey olduğunu aslında biliyoruz. Yine de kendilerini tekrar etmeleri haricinde bu filmlerdeki katıksız şölenlerde kusur bulamam. Her zaman başka bir şehri daha havaya uçurmak zorundalar.”
Black Widow - Avengers: Endgame fragman

Gilliam’ın eleştirilerini yorumlayan hayranlara göre, aslında onun hırslandığı nokta orta halli bir bütçeyle çekilmiş filmlerin süper kahraman yapımlarının yarısı kadar bile gişe yapamaması. Çünkü başarılı yönetmenin konuşmasını bitirdiği cümleleri, dünya çapında 1.3 milyar dolar hasılat yapmış Black Panther filmini hedef aldı:

Gilliam, Black Panther’dan Nefret Etmiş

“Black Panther filminden nefret ettim. Beni çıldırtıyor. Siyahi çocuklara bu fikrin inanılabilir bir şey olduğunu aşılıyor. Saçmalık. Tamamıyla saçmalık. Bence bu filmi yapan insanların hiçbiri daha önce Afrika’da bulunmadı. Sadece gidip oradan Afrika’ya ait desenlerle bezeli kumaşlar ve başka şeyler için bir modacı tuttular. Ben bu filme sadece nefret besledim, bu nefretimin büyük bir kısmını oluşturan şey ise bu saçmalığın önemi hakkında medyada dönüp duranlardı.”
black panther

Gilliam bu noktada kendini frenlemeyi başarıyor. Black Panther’ın yönetmeni Ryan Coogler henüz Terry’nin yorumlarına bir karşılık vermedi.

- Reklam -

Terry Gilliam konuşmasının sonuna doğru içinde yaşadığımız dünyanın kafasını hayli karıştırdığını ve kendisinin hep insanları düşündürmek veya güldürmek isterken başını derde soktuğunu söylüyor. Birçok yönetmen süper kahraman filmleri furyasının ve ona harcanan paranın saçma olduğunu söylerken tepki alsa da, hala bu yorumlara katılıp ifadelerinin sertliğini artıran yönetmenler çıkmaya devam ediyor. Özellikle Marvel hayranları ise Disney’in artık sert bir ifadeyle bütün eleştirileri tekrar yanıtlaması beklentisindeler.

Siz bu yaklaşım hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Avengers Filmlerinde Gördüğümüz Thanos, Marvel Sinematik Evreni’ne Geri Dönebilir

Kaynak: Indiewire

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the witcher dizi inceleme

The Witcher: Romanlardan Diziye Epik Bir Hikâye

Mark Hamill

Star Wars: The Rise of Skywalker Sonrası İlk Teşekkür Mark Hamill’dan