in ,

NASA, Kahramanmaraş ve Çevre İllerini Vuran Depremin Hasarını Gösteren Uydu Görüntülerini Paylaştı

NASA depremin yarattığı hasarın uydu fotoğraflarını paylaştı. Kurum, Kahramanmaraş ile ilçesi Türkoğlu ve Gaziantep Nurdağı’ndaki hasarı noktasal olarak gösteren haritaları yayınladı.

NASA Depremin Yarattığı Hasarı Uydu Görüntüsü ile Paylaştı
- Reklam -
- Reklam -

NASA, Kahramanmaraş ve çevre illerini vuran 7.7 ve 7.6’lık depremin hasarını gözler önüne seren uydu fotoğraflarını paylaştı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, paylaştığı yeni görüntüler ile deprem bölgesinde hasarı çarpıcı şekilde ortaya koydu. Afeti yakından takip ettiklerini söyleyen NASA, söz konusu depremin San Francisco’yu yerle bir eden 1906 depremine benzediğini ifade etti.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde kısa aralıklarla gerçekleşen 7.7 ve 7.6’lık depremler, tüm Türkiye’yi alt üst etmiş durumda. Şimdiye dek açıklanan resmi rakamlara göre şimdiye dek 21 bin 43 kişi hayatını kaybetti ve 80 bin 97 de yaralandı. Hâlen sağ olduğu anlaşılan mucize kurtuluşlar gerçekleşse de enkaz altından çıkarılamamış ve hayatını kaybeden birçok vatandaşın olduğu ifade ediliyor.

- Reklam -

Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremi ile ilgili yerinden görselleri de bu sefer NASA paylaştı. “Türkiye’deki Deprem Hasarı” başlığıyla paylaşılan sayfada, uydu görüntülerine yer verildi. Kahramanmaraş, Türkoğlu ve Nurdağı’nın belli bölgelerini işaretleyen görüntülerde kırmızı bölgeler ağır hasarlı binaları ve alanları, turuncu ve sarı renkli noktalar ise orta seviye hasar görmüş binaları ve alanları gösteriyor. Ayrıca aynı sayfada iki depremin şiddeti sırasıyla 7.8 ve 7.5 olarak ifade ediliyor.

NASA Depremin Yarattığı Hasarı Uydu Görüntüsü ile Paylaştı

NASA Yetkilisi: “Kahramanmaraş Depremi 1906’da San Francisco’yu Yerle Bir Eden Depreme Benziyor”

Her iki depremin de, kara yüzeyinin 18 kilometre altındaki bir faydan kaynaklandığını; sığ derinlik, depremin merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen şiddetli sarsıntılar ürettiği anlamına geldiğini söyledi. İlk depremi yaklaşık dokuz saat sonra 7,5 büyüklüğünde yeni bir deprem ve yüzlerce küçük artçı sarsıntı izledi.

NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’nda jeofizikçi olarak çalışan Eric Fielding, depremle ilgili olarak şunları söyledi:

“Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanmaya devam eden çok geniş çaplı ve güçlü depremlerdi. İnsanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran, çok geniş alanlar boyunca etkili, son derece güçlü sarsıntılar meydana getirdi. Kırılmanın uzunluğu ve şiddeti 1906 yılında San Francisco’yu yerle bir eden depreme benziyordu.”

- Reklam -

NASA Depremin Yarattığı Hasarı Uydu Görüntüsü ile Paylaştı

Programın yöneticisi Shanna McClain, olayı yakından izlediklerini söyledi ve şu şekilde devam etti:

“Uydulardan mümkün olduğu ölçüde hasarı haritalamaya ek olarak, müdahale çabalarında zorluk oluşturabilecek artan heyelan risklerini, elektrik kesintilerini ve hava durumunu izlemek için uyduları kullanıyoruz.”

Hasarın yer aldığı yüksek çözünürlüklü haritaya buradan ulaşabilirsiniz.

Sizler de depremle ilgili son gelişmeleri Kayıp Rıhtım Forum’da yer alan konular üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mert Fırat Variety Dergisine Deprem Hakkında Konuştu

Mert Fırat Variety’ye Konuştu: “Uluslararası Sinema Sektörünün Yardımına İhtiyacımız Var”

Türkhan Bozkurt

Bilimkurgu Yazarı ve Öğretmen Türkhan Bozkurt Depremde Yaşamını Yitirdi