Storyteller, Annapurna Interactive tarafından 2023 yılında yayınlanmış bir puzzle oyunu. Yapım, bağımsız oyun camiasının önemli markalarından biri olan Annapurna’nun bu seneki başarılı işlerinden biri olarak kayda geçti.
Storyteller Video Game Insights verilerine göre Aralık 2023 itibarıyla 1,5 milyon dolar gelire ulaşarak şirketin Steam’de şirketin ticari olarak en başarılı 11. oyunu oldu. Son olarak oyunun Netflix Games koleksiyonunda yer aldığını da söylemek gerekiyor.
Arjantinli bağımsız bir oyun geliştiricisi olan Daniel Benmergui paylaştığı bilgilere göre Storyteller aslında çok uzun bir yapım aşamasına sahip. Benmergui’nin YouTube hesabında oyunun alpha versiyonunun 2013 tarihli görüntüleri mevcut ve birkaç sene boyunca oyunu nasıl geliştirdiğini yine diğer videolarda görebilmek mümkün. Storyteller’ı oynadıktan sonra oyunun tasarım süreci boyunca nasıl aşamalardan geçtiğini görmek için bu videoları incelemenizi mutlaka öneririm.
Peki “Storyteller”ın Konusu Ne?
Storyteller bütün herkese bir hikâye inşa etme fırsatı sunuyor. Bunu yaparken tıpkı bir storyboard gibi her biri bir durumu ifade eden resim karelerini oluşturmak ve onları belirli bir hikâye örgüsüne göre sıralamak gerekiyor.
Oyunun temel mekaniği kişi ve sahne ögelerini seçmek ve oluşan durumları hikâye örgüsü oluşturacak şekilde belirli bir mantıkla sıralamaktan ibaret. Ancak oyuncunun tercihleri her eylemde, karede anlamlı bir cümle yaratıyor ve sonucu değiştirebiliyor. Nihayetinde ortaya ihanet, cinayet veya entrikanın olduğu farklı durumlar çıkabiliyor.
Oyun hanedanlıkta geçen bir aşk hikâyesini, Adem ve Havva efsanesini veya pamuk prenses evrenini sıkça kullanıyor. Parodi özellikleri de gösteren öykülerin bir anlamda yeni okumalara da yer açabileceğini düşünebiliriz. Oyunu bitirdikten sonra şu soruyu sorabiliriz: Biz bu öyküleri ve öykü temalarını nereden biliyoruz ve bu öyküleri bize kim anlattı?
Oyunda her bölümde temalar ve öyküler farklılaşıyor. Bununla birlikte bazı bölümlerin birden fazla çözümü bulunuyor ve oyunun kitli son bölümünü açabilmek için tüm bu bölümleri eksiksiz üretebiliyor olmak gerekiyor. Çok-sonluluk hem yaratıcılığı teşvik ediyor hem de her öykünün ulaşması gereken nihai ve evrensel bir son veya kurgu olmadığını gösteriyor.
Storyteller Hakkında Kısa Bir Değerlendirme
Oyunun en güzel yanı herkesin bir hikâye yaratabileceğini göstermesi ve buna teşvik etmesi. Hikâye oluşturma mantığının nasıl işlediğini anlamak için de harika bir rehber aynı zamanda. Bazı karelerin yeri değiştiğinde, çıkan sonucun da değiştiğini görebilmek anlatıyla ilgilenen veya hikâyeciliği öğrenmek isteyen herkes için oldukça yararlı. Oyunun bunu görselliğe döküp evrensel bir dil üretebilmesi de çok önemli. Oyuncuyu aktif bir fail olarak, öykünün ve oyunun merkezine koyması, onu sadece pasif bir izleyiciden ziyade yaratıcılığa yönlendirmesi oyunun en önemli özelliği.
Oyun geleneksel hikâyeleri yorumlama şeklimiz açısından da düşünmeye oldukça değer. Bir hikâyeyi kurarken, klişe öykü durumlarını yaratmaya yönelimli davranışlarını gözler önüne serebiliyor. Yine bir başka dikkat çekici nokta da oyuncunun toplumsal cinsiyet rolleri üzerine davranışlarını görebilmeye izin vermesi. Bu açıdan oyunun eleştirilebilir olduğunu da söylemek mümkün. Tabii tüm bunları kontrolü oyuncuya vererek sorgulama imkânı doğurduğu için oyun tasarımının yenilikçi yapısını da vurgulamak gerekiyor.
Storyteller, oynanış süresi olarak oldukça kısa olsa da, tekrara kaçmayı engellediği için oyunun kompakt ve yeterli bir deneyim yarattığını söyleyebiliriz. Yenilikçi bir oynama türü getirdiği için gelecekte belki de daha gelişmiş versiyonlarıyla karşılaşabiliriz.
Her ne kadar dallanan anlatıları oyunlarda sıkça görsek ve hatta artık neredeyse tüm oyunlarda karşımıza çıksa da bu tür görsel hikâye oluşturma oyunlarına rastlamak pek mümkün değil. Bu mekaniklerin potansiyel olarak çizgi romanlara da uyarlanabileceğini ve çok daha zengin deneyimler yaratabileceğini öngörebiliriz.
Storyteller hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla oyun keşfi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!