Ömer Ünal, Yeşim Taşı Efsanesi serisinin devam macerası olan Gizemli Kitap adlı eserinin ortaya çıkış sürecini Kayıp Rıhtım okurları için kaleme aldı.
Serinin ilk kitabını yazarken okurların vereceği tepkiyi de merak ediyordum açıkçası. Karanlık Dünya’ya Yolculuk adındaki ilk kitap, yayımlanınca heyecan ve merak duyguları bir arada kol geziniyorlardı. Kısa süre içinde gelen olumlu tepkiler sonrasında mitolojinin yükselişine bir de özne olarak dahil olmanın mutluluğunu yaşamaya başladım. Kitabın dört baskı görmüş olması ve özellikle genç okur kitlenin devamıyla ilgili beklentileri kalemimi daha rahat oynatmama olanak verdi.
Raflardaki yeni kitabım Gizemli Kitap’ı salgının ilk aylarında yazmaya başladım. Konuyu bilenler anımsayacaktır, Yeşim Taşı’nın kaybı sonucunda büyük felaketler yaşanmaya başlıyor ve olağanüstü maceraların eşiğindeki çocuklar ile yolculuğa adımlar atılıyor. Evden çıkmanın yasaklandığı, kısıtlı adımlar atabildiğimiz ve neredeyse her gün olumsuz bir haber aldığımız aylarda fantastik bir kitap yazmak açıkçası benim için hiç de zor olmadı. Yaşamın kendisi aslında büyük bir epik maceraydı da biz mi göremiyorduk, sorusunu sormaya başladım kendime.
Yeşim Taşı Efsanesi #2 “Gizemli Kitap” Mitoloji ve Fantaziyi Bir Araya Getiriyor
Neil Gaiman, kurgu bize gerçeği söyleyen bir yalandır derken belki de tam olarak bunu kastediyordu. Fantastik yazında da bu böyle. Üç çocuk, Yeşim Taşı’na ulaşmak ve onu doğru yerde kullanabilmek için canavarları yenmeleri gerekirken bir de bakıyoruz ki hayatımızı devam ettirebilmek için maske takmak, sosyal mesafeye uymak zorundayız. Yaşamın kendi içinde var olan canavarları alt etmek belki daha da zor. Üstelik kurguların hepsinde bir yaşam hakkı daha var herkes için oysaki gerçek hayatta böyle bir şansımız yok.
Dünya mitolojilerinde ortak bazı figürler ve olaylar mevcut. Bu nedenle uzun zamandır okuduğumuz ve izlediğimiz eserler bizden ne kadar uzak coğrafyalara ait olursa olsun bizleri etkilemeyi başarıyor. Yunan mitolojisinden esintilerle hazırlanmış kitaplar büyük bir beğeniyle okunuyor. İskandinav mitleri, bir Odin ya da Thor karakteri dikkatlerimizi çekiyor. Ancak bu noktada durup düşünmemiz gerek. Bizler bu çağın modern insanları olarak mitolojiye bu denli ilgi duyuyorsak ve dünyanın birçok bölgesinde mitler bu denli hakim oluyorsa çağlardır, bizler yani Türkler mitolojinin neresindeyiz? Yıllardır nesne konumunda kalarak izlediğimiz, okuduğumuz mitolojinin aslında tam da orta yerinde durduğumuzu görmenin zamanı gelmedi mi? Mitoloji editörü olarak da hazırladığım kitaplardan okurlar takip etmişlerdir. Örneğin; Dr. Seçkin Sarpkaya’nın Türklerin Şeytani Masalları kitabında ya da Mehmet Berk Yaltırık ile Sarpkaya’nın Türk Kültüründe Vampirler adlı kitaplarında bize ait karakter ve tipler, inanmalar Türk mitolojisinin zenginliğini gözler önüne seriyor. Türk mitolojisi, olağanüstü yaratıklar ve olaylar bu denli zengin birer malzeme sunarken sanat dünyasının buna ideolojik yaklaşması ya da bu hazineden kaçması akıl tutulmasından başka bir tamlamayla izah edilemez.
Gizemli Kitap’a geri dönecek olursak, kahramanlar serinin ikinci kitabında Hızır ve Dede Korkut ile yine görüşecekler. Hatta Lokman Hekim ve Yeniçeri Hasan da dahil olacaklar öyküye. Bu kez sadece Ankara değil kadim kent Hatay’a da yolculuğa çıkacaklar. Tabii ki Yeşil Dünya, Alor ve Karanlık Dünya arasında da gizli geçitler aracılığıyla yolculuklar devam edecek. Serinin son kitabının ise daha erken bir zamanda çıkmasını ümit ediyorum ben de tüm okurlar gibi. Umarım fantastik edebiyattaki hızlı yükseliş giderek devam eder ve insanların zihinlerine aydınlık sözcükler düşürür. Ursula Le Guin, buna fantastiğin yükselişi değil de gerçekliğin çöküşü penceresinden de baksa da gerçeğin dışındaki yerlere ve zamanlara, öte diyarlara duyulan özlemin mitolojinin sonsuz sunumuyla az da olsa giderilebileceğine inanıyorum.
Ömer Ünal
Yeşim Taşı Efsanesi / Gizemli Kitap hakkındaki yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz. Sitemizdeki diğer yazar maceralarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!