Fantastik kurgu çizerleri, büyülü dünyaları gerçeğe taşımakta oynadıkları kilit rollerle hatırlanıyor. Özellikle kitap çizimlerinde unutulmaz izler bırakan bazı sanatçılar, bugün hâlâ birçok düşün perde arkasında okurları selamlıyor.
Gerçekliğin ortasında anlam arayışı ve mücadele içerisinde savaş verirken bazen başka bir diyarda yaşasak nasıl olurdu diye çoğumuzun aklından geçmiştir. Böyle zamanlarda biz okurlar ve sanatseverler olarak fantazyaya yöneliriz.
İşte şimdi sizlere bahsedeceğimiz çizerler o okuduğumuz masalların veya diğer fantastik edebi eserlerin hayat bulmasını sağlayan hayal gücü kurtarıcılarımız.
İşte İz Bırakan Bazı Fantastik Kurgu Çizerleri
Arthur Rackham (Hayal Gücü Gezgini)
İngiliz illüstratör Arthur Rackham, çocukluk yıllarından itibaren üretken bir sanatçıydı. İlk çizimlerini evdekilerden gizlice, yorganın altına saklanıp çizerdi. Elinden kâğıtlar alınsa bile yastık kılıflarına çizmeye devam ederdi. Avustralya seyahatinde ilham toplarken, yolculuğu esnasında sulu boya tekniği ile birçok eser üretti. Ailesinin baskısıyla itfaiye ofisinde kâtip olarak işe girdi. Akşamları ise Lambeth sanat okuluna devam etti. Gazetelere sulu boya çizimlerini göndererek sanat yolundaki macerasını başlattı.
Arthur, kitap illüstrasyonunun altın çağının önemli isimlerinden biri oldu. Renkli sanat eserlerinin doğru şekilde çoğaltılması sayesinde kitap üretiminde dönüm noktası yaşadı. Kitap dünyasına girişi To the Other Side: A Guide to Canada and the United States isimli seyahat rehberiyle başladı.
Grimm Kardeşler’in masallarına renk kattı. Alice Harikalar Diyarında kitabı için çizdikleri çok başarılıydı. William Shakespeare’in Yaz Gecesi Rüyası ile Uyuyan Güzel, Gulliver’in Gezileri, Külkedisi gibi klasiklere de çizimleriyle imzasını attı. Detaycı, benzersiz, hayal gücünün yaratıcı stili ile harika bir çizer olarak sanat dünyasında ve fantastik kurgu çizerleri arasında önemli yer edindi.
Brian Froud (Peri Sanatçısı)
Başarısı dünya geneline yayılan İngiliz “peri sanatçısı” Brian Froud, Maidstone Sanat Koleji’nde okurken mitoloji ve perilerin folklorik tarihi ile ilgilenmeye başladı. Goblinler, periler, ağaç yaratıkları ve efsanelere olan ilgisi onu çizime yöneltti. Kullandığı sanatsal teknikler ve folklorik bilgi birikimi sayesinde, Muppet’ın yaratıcısı Jim Henson’un dikkatini çekti. Henson, Froud’tan bambaşka bir dünya yaratmasını istedi ve böylece The Dark Crystal doğdu. Ardından David Bowie’nin Goblin Kral rolünde yer aldığı Labirent filminin çizim ve tasarımlarıyla başarısını zirveye taşıdı.
Froud’un bazen eğlenceli bazen korkutucu, karanlık ve gizemli çizimleri fantastik bir diyardan gerçek dünyamıza gönderilmiş hediyeler gibi. Şehirden uzakta ormandaki evindeyken, illüstratör arkadaşı Alan Lee ile birlikte İngiliz peri bilimini anlatan Faeries kitabını ortaya koydular. Muhteşem bir başarıya ulaşan eser birçok sanatçıya da ilham oldu.
Kendisine perilerin varlığıyla ilgili gelen sorulara şöyle bir yanıtı var:
“Yıllarca peri resimleri yaptıktan sonra bana sık sık onlara inanıp inanmadığım soruluyor. Verebileceğim en iyi cevap, onlara inanıp inanmama konusunda pek seçeneğimin olmadığıdır. Çünkü onları resmetmemde ısrar ediyorlar gibi görünüyorlar.”
Harry Clarke (Baştan Çıkarıcı Mephistopheles)
İrlandalı çizer ve tasarımcı Harry Clarke, babası sayesinde sanatla erken tanıştı. Çocukken, kilise binalarını dekore eden babasını izlerdi. Bu gözlemleri ve yeteneğiyle yirmi bir yaşında ilk kez cam sanatıyla (vitray) ödül aldı. Fakat onu sanatın içine asıl çeken art nouveau akımıydı.
Edgar Allan Poe’nun çılgın ve korkutucu yaratıcılığını çizimleriyle en iyi aktaran kişi Harry Clarke’tı. Poe’nun yazıları ve Clarke’ın çizimleri buluşunca merak uyandırıcı bir karanlığa dönüştü. Poe’nun Çukur ve Sarkaç, Goethe’nin Faust kitabındaki çizimleri sarmaşık gibi yayılan sembolist bir korku çağrısıdır. Karmaşık ve karanlık tonları, minyatür çarpık figürleri modern sanat tarihinin en gizemli illüstrasyon çalışmalarındandır.
Çizimleriyle tamamladığı ilk kitap olan Andersen’in Peri Masalları en tanınmış çizimlerini içerir. Clarke’ın özellikle Mephistopheles’i, baştan çıkarma ve lanetlenmeyi büyülü bir şekilde yansıtıyor. Dönemindeki benzer sanatçılar gibi modernizmin şekillendirici gücünü içsellik ve entelektüel bir coşkuyla bizlere aktarıyor.
Warwick Goble (Sulu Boya Perileri)
İngiliz illüstratör Warwick Goble, Hindistan, Japonya ve Arabistan’ın peri masallarında uzmanlaştı. H. G. Wells’in Dünyalar Savaşı ilk işlerinden biridir. Ticari bir gezginin oğlu olup, Westminster sanat okulunda okudu. Gazetede resimler yaparak sanatsal kariyerine başladı. Çalışmaları Kraliyet Akademisi’nde sergilendi.
Binbir Gece Masalları’nda sulu boya tekniğini kullanıp resimleyerek popüler oldu. Ardından Su Bebekleri, Yeşil Söğüt ve çeşitli Japon peri masallarını resimleyerek kendine özgü üslubunu geliştirmeyi başardı. Fantastik, akıldan çıkmayan eserleri onu klasik bir boyuta taşıdı.
Kay Nielsen (Arp Çalan Karakterler)
Kay Nielsen, Kopenhag’da ünlü bir sanatçı ailede doğdu. Sanat ve zenginlik içinde büyürken doğal olarak ilgisi bu yönde oluştu ve Paris’e sanat eğitimi almaya gitti. İskandinav ve Japon mitolojisinden etkilendi. Peri masallarını sulu boya kullanarak koyu tonlarda resmetti. İlk işi In Powder and Crinoline’den sonra büyük beğeni toplayıp tanındı. Henüz sanatsal kariyerinin başındayken en ünlü eseri “Güneşin Doğusu, Ayın Batısı: İskandinav’dan Eski Masallar” yayınlandı.
Art nouveau, Japon gravürler, romantik sanat ve soğuk İskandinav havasını birleştirdi. Binbir Gece Masalları için şehvetli illüstrasyonlar çizdi. Çalışmalarının başarısı Hollywood’a ulaştı. Everyman filmi için tasarımlar yaptı. Walt Disney iş birliği ile animasyon film Fantasia’nın “Kel Dağ” sekansını tasarladı. Kay’ın peri masalı çizimleri, kitap illüstrasyonlarının altın çağında büyük etki yarattı. Tarzı öylesine zariftir ki tüm karakterleri arp çalacakmış havası vermektedir.
Edmund Dulac (Renklerin Sihirli Dansı)
Fransa’da doğan Edmund Dulac, hukuk ile başladığı eğitim hayatından sanat tarihine yönelerek dünyamıza eşsiz çizimlerini kazandırdı. Yıldızların Kızları, Güzel ve Çirkin, Binbir Gece Masalları, Andersen’in Peri Masalları, Kar Kraliçesi gibi dünyanın en ünlü masallarının çizimlerini yaptı. Kitapların haricinde dergilerde de çizdi ve pullar, banknotlar da tasarladı. Dulac’ın renk geçişleri, tonlamalarının zenginliği kendine özgü bir teknik oluşturarak fark yarattı.
Oryantalizmi çizimlerine entegre eden ilk kişilerden biriydi. Art nouveau akımından ilham alıp kendi karakterlerine yansıttı. Shakespeare’in Fırtına kitabını resmetti. Mürekkep ve sulu boya kullanarak yaptığı bu çalışmalar sayesinde Fırtına, resimli kitap tarihinin en başarılı kitaplarından biridir. Edmund Dulac’ın mitolojik ve fantastik ögelerle dolu eserleri günümüzde de birçok sanatçıyı etkilemektedir.
Tüm sanat ve kitapseverlere, ürkütücü gerçekliğimizin içine ışık dolu doğaüstü eserlerini sundukları için sanatçılarımıza teşekkür ederiz.
Sizlerin unutamadığı fantastik kurgu çizerleri var mı? Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında hafızalarınıza kazınan illüstrasyonları ve onları gerçeğe dönüştüren sanatçıları bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Daha fazla liste içeriği için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!