in ,

Haldun İlkdoğan ile “Kralın Gülüşü” Üzerine: “Umutsuzluk Olmasa İnsan Olması Gereken Kişiyi Nasıl Bulabilir?”

Haldun İlkdoğan ile yeni kitabı “Kralın Gülüşü” üzerine konuştuk.

Haldun İlkdoğan ile Kralın Gülüşü Üzerine
- Reklam -
- Reklam -

Haldun İlkdoğan yeni kitabı Kralın Gülüşü ile geçen haftalarda okurların karşısına çıktı. Genç Timaş etiketiyle yayımlanan eserle ilgili yazarıyla, yazım sürecini ve kitabı konuştuk.

Genç Timaş’ın Gençlik Kitaplığı’nda yerini alan fantastik kurgu türündeki Kralın Gülüşü, Ocak 2024’te yayınlandı. Okurları büyülü bir dünyaya davet eden kitap toplamda 480 sayfadan oluşuyor.

Aynı zamanda bir akademisyen olan yazar Haldun İlkdoğan, son kitabında adalet, toplumsallık ve iyilik gibi temel temaları işleyerek genç okurlara değerli yaşam dersleri sunuyor. Kitabın kahramanı Alaz’ın, tüm zorluklara rağmen hayallerini gerçekleştirme motivasyonu, gençler için güçlü bir örnek teşkil ederken kitap aynı zamanda kadının toplumdaki yerine dair önemli mesajlar içeriyor.

- Reklam -

Haldun İlkdoğan ile “Kralın Gülüşü” Üzerine Keyifli Bir Söyleşi

Kralın Gülüşü adlı son eserinizin üzerinde gençlik romanı etiketi var ama bu roman için ‘yaşsız’, her yaştan insanın okuyabileceği katmanlı bir metin desem ne dersiniz? Hem bununla hem de kitabın içeriğini biraz sizden dinleyerek başlayalım.

Çocuk olmak hepimizin ortak paydası. Dahası bir topluma doğup orada yaşamın, toplumsal olanın ve dünyanın dinamikleriyle tanışarak bir kimlik biçimlendirmek de. Kralın Gülüşü’nün hikâyesi hepimizin hayata başladığı yerden başlıyor: Dünyaya doğmak. Bir çocuğun, gencin ya da bir yetişkinin muhakkak uğradığı bir duraktır orası.

Kitapta doğumundan on dokuz yaşına gelene kadar bir bireyin kendini gerçekleştirmesine tanık oluyoruz. Bu noktada kitaba yaşsız demek doğru olacaktır çünkü kaç yaşında olursanız olun muhakkak kendinizden bir parçayla kitabın herhangi bir karakterinde karşılaşabileceksiniz. Dahası yetişkinliğe giden yolda hayata dair sorgulamaların ve hayali bir kralın öğretilerinin hikâyeye eşlik etmesi de kitabın hem gençleri hem de yetişkinleri cezbedebilecek önemli bir yönüdür.

Kitapta Piraye’nin oğlu Alaz için bir hayat kurma hayaliyle başlayan hikâye Alaz’ın kendi geleceğine dair hayallerine takılıp devam ediyor. Kimin genç yaşta gelecekte kim olacağına dair hayalleri olmamıştır ki? Ve kaç yetişkin Alaz gibi bazı hayallerinin yıkılışının tanığı olmamıştır?

Haldun İlkdoğan: “Alaz Karakteri Kendimin Bir Sureti”

Kralın Gülüşü - Haldun İlkdoğan

Merak ediyorum romanın kahramanlarından Alaz’da, Haldun İlkdoğan’dan neler var?

Sadece Alaz’da değil kitaptaki birçok karakterde kendimden bir şeyler var aslında. Yine de ben de bu konuda en çok Alaz’ı işaret edebilirim. Çünkü yeteneklerine bağlı olmaktan çok bağımlı olması, bazen onlara küsse dahi bir gözü, bir kulağı, aklının bir köşesiyle asla kopamıyor olması, kötülüklere karşı tavrı, kendini savunuş şekli, sanatına dair bazı yaşadıkları, kendine hak ettiğini düşündüğü hayatı inşa ediş tarzı, köpekleri, boya kalemleri, çizmeye doğal düşkünlüğü, ne olursa olsun doğru ve dürüst olandan vazgeçmemek için çabalaması, iyi kötü her şeyi üretken bir sonuca eriştirmesi, insanları, farklı kimlikleri ve toplumu kavrama niyeti, sınır bilmezliği, kararlılığı, en çok da sevme şekli, kısacası bazı yaşadıklarından tutun hayata karşı durduğu konuma dair birçok şeyiyle Alaz için kendimin bir sureti diyebilirim.

Alaz ve ailesi zorluklara karşı pes etmeyen güçlü profildeki insanlar. Hayat karşısında umutsuzluğa kapılan kişilere Kralın Gülüşü neler söyler? Kitabınız insanların içlerindeki ‘kralı’ keşfetmelerine yardımcı olur mu?

Roman “Kendi karanlığında aydınlanır insanın sırrı.” alıntı cümlesiyle başlıyor. Bu cümlesiyle sorunuza bir bakıma cevap veriyor aslında. Umutsuzluklar olmasaydı bir insan hayatta olması gereken kişiyi nasıl bulabilirdi ki? Umutsuzluk tam da umduğumuz, güvendiğimiz ve inandığımız şeyin ne olması gerektiğine dair bir kavrayışın ön koşuludur: Kendimiz ve kendi değerimiz. Bu noktada Kralın Gülüşü’nün okuyucunun kendi kralıyla yüzleşebilmesine olanak tanıyan bir kapıyı aralaması kaçınılmazdır. Gerisi ise insanların ilhamlarıyla kendi sırlarını aydınlatabilme cesaretinde gizlidir…

- Reklam -

İnsanlığın Değerli Olduğu Bir Şehir

Kitapta geçen Bolena şehri, sizin ütopyanız mı? Yaşadığınız şehrin ya da ülkenin Bolena gibi bir yer olmasını ister miydiniz?

Evet, Bolena tam olarak benim yaşamayı arzu ettiğim bir ütopya. Bireyin yeteneklerine odaklanabildiği, toplumun hayata hızla karışabildiği, samimi, sıcak, sokaklarında yüksek kültür ve etik nosyonları hâkim olan dahası her köşesinde sanatın, üretmenin, insanları bütünleştirebilen bir inanç kavrayışının olduğu bir şehir devleti. Kim insaniyetin değerli olduğu böyle bir şehirde yaşamak istemez ki?

Haldun İlkdoğan Kralın Gülüşü Röportaj

Romanın doğuşunda ya da yazım sürecinde ilham aldığınız bir kaynak var mıydı?

Kralın Gülüşü gecenin karanlığında karşılaştığım kâğıt toplayan bir baba ve oğluyla başlayan bir yolculuktu. İçini dolduran fikirler ise insanın onu çevreleyen iyi ya da kötü koşullardan beslenerek kendini gerçekleştirmesi, yaşama sanatının bir nevi ustası olması konuları etrafından biçimlenmektedir. Bu noktada romanda Mekân ve Göstergebilim teorileriyle temellendirerek Toplumsal Mekânın Üretimi üzerine yazdığım doktora tezimden esintilerin olduğunu ve bu akademik minvalin masalsı bir ifadeye dönüşmüş olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır

Bunlara ek olarak yazılarımda etkili olan bir diğer unsur toplumsal olaylar, çelişkiler, ironiler, karşılaştığım insanlar tavırlar ve düşüncelerdir. Bunların hepsini harmanlayıp insana, topluma ve kanıksanmış doğrulara dair bir eleştiri düzlemi oluşturarak fantastik bir evren kurmaya çabalamaktayım. Dolayısıyla Kralın Gülüşü toplumsal gerçekçi fantastik bir tavrın ürünüdür.

Kitabın çizimleri de size ait. Hem yazarı hem de çizeri olmak yazım sürecini nasıl etkiledi? Bu iki süreç birbirini nasıl tamamladı size göre?

Kitabı yazarken karakterler ve onları çevreleyen dünya zihnimde çoktan biçimlenmiş olduğu için çizimlerin konseptlerini oluşturmak oldukça kolay oldu. Yine de yazarken sokaklarında gezindiğim şehrin haritasını çizmek çok ilginç ama bir o kadar da keyifli bir deneyimdi. Şehri kelimeler, cümleler, olaylar ve duygular biçimlendirdi. Dahası haritayı tamamladıktan sonra Bolena’yı yaşamış olma hissi ise harikaydı.


Haldun İlkdoğan ile Kralın Gülüşü kitabı üzerine gerçekleştirdiğimiz röportaj konusundaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

A Quiet Place: Day One Filmi Geliyor | Fragman

“A Quiet Place: Day One” Filminden İlk Fragman Yayınlandı

Percy Jackson and the Olympians 2. Sezon Onayı - Disney

Disney’in “Percy Jackson and the Olympians” Dizisi 2. Sezon Onayı Aldı