in ,

150 Milyon Yıl Önce Okyanuslarda Terör Estiriyordu: İngiltere’de Bir ‘Deniz Canavarının’ Kafatası Bulundu

İngiltere’de tarih öncesi çağlarda yaşamış devasa bir ‘deniz canavarı’ olan pliosaurus cinsi sürüngene ait kafatası bulundu.

150 Milyon Yıllık 'Deniz Canavarı' Kafatası Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

İngiltere’nin güney bölgesinde yer alan Dorset kontluğundaki Jurassic Sahili’nde devasa bir deniz canavarının kafatası gün yüzüne çıkartıldı.

İngiltere’nin güney Dorset kıyılarında yapılan bir keşifte tarih öncesi çağlardan kalma denizde yaşayan devasa bir pliosaurun (pliozor) inanılmaz derecede iyi korunmuş kafatası gün ışığına çıkarıldı. Olağanüstü buluntu bir zamanlar dinozorlar döneminde okyanuslarda hüküm sürmüş olan bu hayranlık uyandırıcı antik yaratıklarla ilgili uzun süredir devam eden gizemleri çözmeyi vaat ediyor.

Yaklaşık 150 milyon yıl öncesine tarihlenen bu fosilleşmiş kafatası, kayıtlardaki diğer tüm pliozor buluntularından yaklaşık 3 milyon yıl daha taze olan eşsiz bir örnek olarak öne çıkıyor. Bilim insanları bunun henüz bilim tarafından bilinmeyen tamamen yeni bir türü temsil edip edemeyeceğini, tarih öncesi deniz yaşamına dair kitapları yeniden yazabilecek bir olasılık olup olmadığını merak ediyorlar.

- Reklam -

İlk olarak 2022 baharında tespit edilen bu fosilin ortaya çıkarılması ve özenli kazı süreci, ünlü doğa bilimci Sir David Attenborough’un sunacağı ve 14 Şubat’ta yayımlanması planlanan Attenborough and the Jurassic Sea Monster adlı PBS belgeselinde anlatılacak.

150 Milyon Yıllık ’Deniz Canavarı’ Kafatası Bulundu

Bu etobur deniz sürüngeninin büyüklüğü neredeyse 2 metre uzunluğundaki kafatasının büyüklüğünden ve yarım metrik tonu aşan fosilleşmiş ağırlığından anlaşılıyor. Encyclopaedia Britannica’da anlatıldığı üzere bu pliozorlar 15 metreye kadar ulaşabiliyor ve tarih öncesi sulardaki hâkimiyetlerini sergiliyorlardı.

Devasa Deniz Canavarı Kafatası İngiltere’nin Jurassic Sahili’nde Bulundu

Dorset’in ünlü Jurassic Sahili (Jurassic Coast) boyunca bir uçurumun derinliklerinde bulunan fosilin konumu, çıkarılması için göz korkutucu bir zorluk teşkil ediyordu. Örneği ortaya çıkaran ekibin bir parçası olan yerel paleontolog Steve Etches, yaklaşan yaz fırtınaları ve uçurum erozyonu fosilin bütünlüğünü tehdit etmeden önce zamana karşı yapılan yarışın altını çizerek kazı işleminin karmaşıklığını ortaya koydu.

İlk keşif Etches’in arkadaşı Philip Jacobs’un bir plajda pliozorun burnuna rastlamasıyla tesadüfi bir karşılaşmadan kaynaklandı. Bulduklarının önemini fark eden ikili fosilin tamamını korumak için hızla harekete geçti ve uçurumun yüzeyindeki kesin yerini belirlemek için insansız hava araçlarını kullandı. Çıkarma işlemi, ekibin havada asılı haldeyken uçurumu yonttuğu üç haftalık tehlikeli bir operasyonu kapsıyordu. Etches son günün yoğunluğunu şöyle hatırlıyor:

“Onu çıkarmamız bir mucize çünkü bu şeyi çıkarmak için son bir günümüz vardı ve bunu da akşam 9:30’da yaptık.”

- Reklam -

150 Milyon Yıllık ’Deniz Canavarı’ Kafatası Bulundu

Daha sonra Etches tarafından yapılan titiz restorasyon çalışmaları kafatasının parçalanmış kalıntılarını bir araya getirdi. Çamur ve kemikteki çatlaklarla ilgili ilk zorluklara rağmen, yeniden yapılandırma yavaş yavaş titiz bir bulmaca çözme görevine dönüştü ve sonunda her kemik parçası restore edildi.

Denizlerin Korkusuz Hükümdarı Plizor: Devasa Deniz Canavarının Sırları

Belgeselde yer alan Bristol Üniversitesi’nden Profesör Emily Rayfield’e göre, olağanüstü korunmuş fosil, günümüzün tuzlu su timsahından iki kat daha güçlü bir ısırma kuvvetine sahip olan plizorun denizlerin zirve yırtıcısı olarak hünerlerine canlı bir bakış sağlıyor. Kafatasındaki duyusal çukurlar, avlanmak için evrimsel bir avantaj olan su basıncı değişikliklerini tespit etme yeteneğine işaret ediyor.

Bulunan fosil bu eski deniz yırtıcılarını anlamak için bir geçit görevi görerek, inanılmaz avlanma stratejilerine ve tarih öncesi ekosistemlerin dinamiklerine ışık tutuyor. Dünyanın en güçlü yırtıcısına air detaylar önümüzdeki aylarda daha net şekilde ortaya çıkacak.

150 milyon yıllık geçmişe sahip bu kafatası hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Edition CNN

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Aile Arasında 2 Filmi Geliyor

“Aile Arasında 2” Duyuruldu: İşte Gülse Birsel İmzalı Devam Filmine Dair İlk Bilgiler

Konuşan Hayvanlar: Joni Murphy Romanı Türkçede Çıktı

Joni Murphy’den Modern Zamana Dair Muzip Bir Fabl: “Konuşan Hayvanlar”