in , ,

“Dragon Ball”un Yaratıcısı Akira Toriyama: “Hiçbir Zaman Animeye İlgim Olmadı, Çoğunu İzlemedim Bile”

Akira Toriyama’nın Tokyo Anime Ödülü Festivali’ndeki konuşması, “Dragon Ball”un yaratıcısının hayranlara son seslenişi oldu.

Akira Toriyama'nın Hayranlara Son Mesajı
- Reklam -
- Reklam -

Akira Toriyama 1 Mart 2024’te aramızdan ayrıldı. Dragon Ball’un yaratıcısı ünlü manga sanatçısının basına ve hayranlara son seslendiği an ise Tokyo Anime Ödülü Festivali öncesi ödül kabul konuşmasıydı. Toriyama bu açıklamasında animeye hiç ilgisi olmadığını, kendi eserinden uyarlanan işleri bile izlemediğini kaydetmişti.

Kısa süre önce geçirdiği beyin kanseri nedeniyle sürpriz şekilde hayatını kaybeden Toriyama’nın son röportajı gündem oldu. Efsanevi mangaka, animeye karşı ilgi duymadığını ve kendi eserlerinden uyarlanan işleri bile pek izlemediğini itiraf etti. Bu itiraf, hem şaşırtıcı hem de Toriyama’nın yaratıcılığına dair ipuçları içeriyordu.

14 Aralık 2023’te Akira Toriyama’nın 2024 Tokyo Anime Ödülü Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldüğü duyuruldu. Bu haber anime camiasında büyük heyecan yarattı. Hayranlar, Mart 2024’teki ödül törenini büyük bir merakla beklemeye başladı.

- Reklam -

Ancak öncesinde bu ödülle ilgili olarak Toriyama’dan bir yorum talep edildi. X’teki (Twitter) @SupaChronicles isimli hesap tarafından paylaşılan açıklama, Toriyama’nın tepkisi her zamanki mütevazı kişiliğini yansıtıyordu.

"Dragon Ball"un Yaratıcısı Akira Toriyama: "Hiçbir Zaman Animeye İlgim Olmadı, Çoğunu İzlemedim Bile"

Mütevazı Bir Dâhi: Akira Toriyama’nın Hayranlara Son Mesajı Sürpriz Bir Bilgiyi İçeriyordu

Akira Toriyama şunları kaydetmişti:

“Dürüst olmak gerekirse hiçbir zaman animelere pek ilgi duymadım. Utanarak söylemeliyim ki kendi işlerim animasyona uyarlandığında bile çoğunu izlemedim. Çalışma arkadaşlarımdan özür dilerim. Bundan yaklaşık 10 yıl önce, Dragon Ball animasyon filminin senaryosunu gözden geçirmem istendi. Ben de karakterler ve arka planlar için bazı basit tasarımlar çizdim. ‘Zor kısmı çalışma arkadaşlarıma bırakabilirim,’ diye düşünmüştüm. Bu nedenle Anime Ödülleri Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi olmam gerçekten utanç verici. Çok teşekkür ederim.”

Toriyama’nın samimi itirafı, sadece mütevazı yapısını değil, Dragon Ball gibi sevilen anime uyarlamalarının yaratılışının ardındaki işbirliğini de vurguluyordu. Yetenekli ekibe yaptığı övgü, zanaata ve kendi vizyonunu ekranlara taşıyan kişilere duyduğu saygının bir göstergesi niteliğindeydi.

Akira Toriyama’nın Son Sözleri

Akira Toriyama’nın Son Sözleri

- Reklam -

Akira Toriyama, vefatından önceki dokunaklı son sözlerinde kariyeri boyunca kendisini destekleyen herkese içten şükranlarını sundu. Samimi bir dille konuşarak, sağlık durumuyla ilgili belirsizliklerini dile getirdi ve bunun kısmen gençlik yıllarındaki yaşam tarzı tercihlerinden kaynaklandığını belirtti.

“Son olarak, bugüne kadar beni destekleyen herkese teşekkür etmek istiyorum!” şeklinde bir cümleyle röportaj konuşmasını bitiren Toriyama, sağlığıyla ilgili endişelerini de dile getirerek aynı tempoda eser üretmeye devam edebileceği konusunda şüpheler duyduğunu da şu cümlelerle itiraf etti:

“Daha ne kadar yapabileceğimden emin değilim, çünkü muhtemelen gençliğimdeki yaşam tarzım nedeniyle sağlığım pek iyi değil. Ancak daha ilginç eserler yaratmak için elimden geleni yapacağım, bu yüzden lütfen beni desteklemeye devam edin!”

Ne yazık ki, söylemlerinde haklılık payı vardı ve festivale yetişemeden hayata gözlerini yummuş oldu.

Akira Toriyama’nın düşünceleri hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: OtakuKart

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Çoğu mangaka gibi tıpkı.

    Şu animeleri hatta movieleri cannon alan kitleye güzel bir kapak aslında bu. Çoğu mangaka anime adaptasyonuna edilen müdehalelerin farkında bile değil çoğuna da sormuyorlar zaten “şunu böyle yapalım mı?” diye. Asıl kaynak her daim mangadır. Ha, elbette çok powerscaling ya da seriyle ilgili derin tartışmalara girmeyeceksen izle geç seni ırgalamaz.

    Asıl kaynak ile çelişen bir durum varsa(yazarın onayı hariç) uyarlamadaki bilgi veya durum geçersizdir. Tabii Bleach: TYBW gibi istisnalar da var, orada direkt yazar yeniden yazım yapıyor anime için. O durumlarda elbette animeyi canon alacaksın.

  2. Avatar for starmaster starmaster dedi ki:

    Çok doğru.
    Bu yüzden anime uyarlamaları başarısız oluyor.
    Öne piece başarılı olma sebebi yazar direk işin içinde.
    Avatar ise iyi gidiyordu ancak yazarını devre dışı bırakmışlar.

  3. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Konu sanirim yanlis anlaşılmış. Manga (yada Anime) sektorundeki bircok kisi ya zamansizliktan (bkz Rent A Girlfriend mangakasi NHK World’deki mulakatinda , Hunter X Hunter mangakasi da birkac ay once verdigi mulakatta, eseri kendi baslarina cizdikleri zamanlar uyumaya bile ucu ucuna zaman bulduklarini soyluyorlar) ya ilgisizlikten, yada bakis açilarinin kaymamasi icin (aklima gelen en yakin ornek Rintaro’nun kendi Metropolis uyarlamasini yapmaya basladiginda Fritz Lang’in Metropolis’ini izlememis olmasidir) bir tercih olarak yogun sekilde Anime izlemiyor. Yani tam zamanli bir iste calismayan bir animesever cogu zaman Manga/Anime sektorunde olan bircok kisinin izlememis oldugu yapimlari izlemiş/okumuş olabilir. Direkt manga uyarlamasi olmayan bir franchise’den ornek vermek gerekirse 2007’deki Gundam serisi olan Gundam 00’in yonetmenligine getirilen Seiji Mizushima o zamana kadar cikan cogu seriyi izlememis oldugunu itiraf etmisti, 2009’deki New York Anime Festival’inde konusan Yoshiyuki Tomino (ki ilk serinin yonetmeni ve bas yaraticilarindandi) Gundam icin cikan bircok seriyi izlemedigini soylemis, bu yuzden Gundam Unicorn finalini yonetmesi icin verilen teklifi bile reddetmiş, kendi yazdigi romandan uyarlanan ilk Hathaway’s Flash filmini uzerinden gecen bir seneye ragmen bile izlemedigini soylemisti. Bir baska benzer ornek olarak da 1987’deki Char’s Counter Attack filminde Char’in yakin korumasi Gyunei Guss’u seslendiren Koichi Yamadera (ki Cowboy Bebop’da Spike Spiegel’in sesi olarak da hatirlanabilir) o ana dek tek Gundam bolumu bile izlemedigini farkeden Shiuchi Ikeda tarafindan azarlanisini kariyerindeki donum noktasi olarak ornekliyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 Body Problem 2. Sezon Hazirliklari Basladi

Dan Benioff ve D.B. Weiss, “3 Body Problem”ın 2. Sezonunu Planlamaya Başladı

Jumanji 4 Filmi

Uzun Zamandır Yolu Gözlenen “Jumanji 4” Filminde Umutlar Tazelendi