in ,

12 Yaşındaki Dâhi Çocuk Yaptığı Deney ile “Arşimet’in Ölüm Işını” Teorisini Doğruladı

12 yaşındaki Brenden Sener, “Arşimet’in Ölüm Işını”nı yeniden yaratarak antik konseptin doğruluğunu kanıtladı.

Arşimet'in Ölüm Işını Bir Çocuk Deneyi ile Doğrulandı
- Reklam -
- Reklam -

Arşimet’in Ölüm Işını teorisi doğrulandı. Kanada’da yaşayan 12 yaşındaki Brenden Sener, bilimsel merak ve yaratıcılığını kullanarak meşhur “Ölüm Işını”nın küçültülmüş bir versiyonunu yeniden yarattı ve işlevselliğini başarıyla gösterdi.

M.Ö. 287 yılında Sicilya’nın Siraküza kentinde doğan Arşimet, matematiksel becerisi ve yaratıcı zekâsıyla tanınıyordu. Katkıları, Leonardo Da Vinci de dahil olmak üzere sonraki mucitler tarafından kabul edildi.

Antik Yunan’ın en tanınan isimlerinden biri olan Arşimet, daha çok suyun kaldırma kuvveti ile anılsa da aslında birçok fikriyle döneminin saygın kişileri arasında yer alıyordu. Bu deneylerden birisi de bir silahtı. Ünlü filozof, şehrini korumak için denizin olduğu bölgedeki kayalıklara koca bir ayna yerleştirmişti. Bu ayna sayesinde güneş ışığı açısını doğru bir şekilde ayarlayarak düşman gemilerini yakıyordu. Böylece gemiler karaya varmadan kül oluyordu.

- Reklam -

O dönemlerde böyle bir icat oldukça sansasyoneldi. Işının gücü o kadar yüksekti ki sırf bu yüzden buluşa “Arşimet’in Ölüm Işını” adı verildi. Fakat şimdiye dek aralarında ünlü filozof René Descartes’ın da bulunduğu şüpheciler tarafından kurgu olduğu gerekçesiyle reddedilerek tartışmalara konu oldu. Ancak Brenden Sener’ın deneyi, bu antik mekanizmanın gerçek olabileceği ihtimalini güçlendirdi.

12 Yaşındaki Çocuğun Deneyi, Arşimet’in Ölüm Işını Fikrinin Gerçek Olabileceğini Ortaya Çıkardı

Arşimet'in Ölüm Işını Bir Çocuk Deneyi ile Doğrulandı

Ölüm Işını’nın tarihsel bağlamı, Arşimet’in bu silahı Roma Donanması’na karşı kullandığı varsayılan M.Ö. 213-212 yıllarındaki Siraküza Kuşatması’na kadar uzanıyor. Arşimet’in Pençesi gibi diğer icatların yanı sıra Ölüm Işını, güneş ışınlarını düşman gemilerine odaklayıp alev almalarına neden olarak işgalci güçleri püskürtmeyi amaçlıyordu.

Genç bilimci kontrollü ve kapalı bir ortamda gerçekleştirdiği deneyde, antik silahın mekanizmasını taklit etmek için kızılötesi termometreler, plastik kelepçeler, içbükey aynalar ve LED masa lambaları kullandı. Elde ettiği bulgular her bir ilave ayna için 2 derece sıcaklık artışı olduğunu ve dördüncü bir ayna eklendiğinde 8 derecelik önemli bir sıçrama yaşandığını ortaya koydu. Bu durum, 2005 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından gerçekleştirilen ve Arşimet’in tasarımının bir gemiyi sadece 11 dakika içinde ateşe verme potansiyelini ortaya koyan önceki deneylerle örtüşüyordu.

12 Yaşındaki Çocuk Yaptığı Deney ile "Arşimet'in Ölüm Işını" Kavramını Doğruladı

- Reklam -

12 Yaşındaki Çocuk Yaptığı Deney ile "Arşimet'in Ölüm Işını" Kavramını Doğruladı

12 yaşındaki Brenden Sener Yaptığı Deney ile Birçok Ödüle Layık Görüldü

Çalışmanın genç yazarı, CSJF Journal’da yayımlanan yazısında “Deneysel bulgularıma dayanarak MIT grubuyla aynı fikirdeyim. Yeterince güçlü bir ısı kaynağı ve hepsi mükemmel bir açıyla odaklanmış daha büyük, çoklu aynalarla yanmanın mümkün olabileceğine inanıyorum,” diye yazdı. Sener bu deneyiyle birlikte Matthews Hall Yıllık Bilim Fuarı Altın Madalyası, Fizik Bilimleri Thames Valley Bilim ve Mühendislik Fuarı Altın Madalyası kazandı. Ayrıca Londra Halk Kütüphanesi Çocukların Bilim ve Teknolojiyle İlgilenmesine İlham Verme Ödülü’ne layık görüldü.

Deneyin başarısına rağmen soğuk havalarda veya bulutlu koşullarda potansiyel kullanışsızlığı gibi bazı sınırlamaların altı da çizildi. Ayrıca Arşimet’in Ölüm Işını’nın tarihsel doğruluğu, arkeolojik kanıtlardan yoksun olduğu için spekülatif olmaya devam ediyor.

12 yaşındaki çocuğun Arşimet’in Ölüm Işını’nın doğruluğuyla ilgili yaptığı deneyin ayrıntılarına buradan ulaşabilir ve yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazla bilimsel haber için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

David Fincher'ın Klasik Gerilim Filmi The Game Dizi Oluyor

“The Game” Dizi Oluyor: David Fincher Klasiği, “Scream”in Yaratıcısıyla Yeniden Hayat Buluyor

Deadpool 3 Filminden İlk Fragman: Wolverine Geliyor

Wolverine’li “Deadpool 3” Filminden İlk Fragman Yayınlandı