in ,

Ay Yüzeyinde Oluşan Çifte Kraterin Sebebi Belli Oldu

Ay’a geçen yıl çarparak Ay yüzeyinde iki kraterin oluşmasına neden olan cismin gizemi aydınlatıldı.

Ay Yüzeyinde Oluşan Çifte Kraterin Sebebi Belli Oldu
- Reklam -
- Reklam -

Ay’a geçen yıl çarpan cismin ne olduğu ve cismin nasıl bir çifte krater yaratmayı başardığı hakkında yürütülen araştırma sonuçlandı.

Arizona Üniversitesi’nden uzmanlar, cismin 2014 Chang’e 5-T1 misyonundan atılan Long March 3C roket gövdesi olduğunu ve nedeninin ise Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından açıklanmayan ek bir yük olduğunu düşünüyor.

Ay’da oluşan çift kraterin sebebi ilk kez gözler önüne serildi. Uzay mühendisi Tanner Campbell, “Chang’e 5 T1 durumunda, çarpmanın neredeyse düşey olduğunu biliyoruz ve bu kadar eşit boyutta iki krater elde etmek için, birbirinden uzak olan iki yaklaşık eşit kütleye ihtiyacınız var,” diyor.

- Reklam -

Gökbilimciler WE0913A adı verilen cismi Mart 2015’te Catalina Gökyüzü Araştırması’nda keşfetmiş ve geçen yıl Ay yüzeyiyle son buluşmasına kadar takip etmişlerdi. Başlangıçta bu cismin bir SpaceX roketi olduğu düşünülse de şüpheler daha sonra 2014 Çin misyonuna yoğunlaştı.

Ay Yüzeyinde Oluşan Çifte Kraterin Sebebi Belli Oldu

Son çalışmada, bilinmeyen nesnenin hareketi ve yansıttığı ışıktaki değişiklikler incelenerek tam olarak neler olup bittiği anlaşılmaya çalışıldı. Cismin uzayda bir uçtan diğerine dönerek devrilmesi, roketin bir tarafındaki motorlara karşı dengeleyici bir kütleye işaret ediyor ve aynı zamanda çift kraterin oluşumunu da açıklıyor.

Ay’da Oluşan Çifte Krater Çin Uzay Aracının Bir Parçası Olabilir

Çin Ulusal Uzay İdaresi ekstra yükün ne olduğunu açıklamıyor ve roketin kendilerine ait olmadığını iddia ediyor. Campbell, “Açıkçası, ne olabileceğine dair hiçbir fikrimiz yok – belki ek destek yapısı, ek enstrümantasyon veya başka bir şey olabilir,” diyor ve ekliyor: “Büyük olasılıkla asla bilemeyeceğiz.”

Uzay aracı parçalarının boşluğa atılması veya bu roketlerin Ay’a çarpması alışılmadık bir durum değil. Ancak bu son olay uzay çöplerinin artan bir sorun hâline geldiğini hatırlatıyor. Yörüngedeki uydulara ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na ciddi zarar verme potansiyeli bulunuyor ve atmosferdeki birçok enkaz yanmadan önce dünyaya ulaşma şansı bulabiliyor.

- Reklam -

Ay Yüzeyinde Oluşan Çifte Kraterin Sebebi Belli Oldu

Planetary Science Journal’da yayımlanan bu son çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, uzaya gönderilen her şeyin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Makine mühendisi Roberto Furfaro şunları söylüyor:

“Ay’a giderek daha daha fazla araç gönderdiğinizde, onları sadece takip etmekle kalmayıp aynı zamanda oraya ulaştıklarında ne yapacaklarını da anlamak son derece önemli hale geliyor.”

Siz bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzay hakkında daha fazla içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fallout Dizisinden İlk Görseller Paylaşıldı

Amazon’un “Fallout” Dizisinden İlk Görseller Paylaşıldı: İşte Popüler Oyunun Uyarlamasına İlk Bakış

Merriam-Webster 2023'ün Kelimesini Seçti: "Otantik"

Merriam-Webster Sözlüğü 2023’ün Kelimesini “Otantik” Olarak Seçti