in ,

Merriam-Webster Sözlüğü 2023’ün Kelimesini “Otantik” Olarak Seçti

Merriam-Webster Sözlüğü 2023’ün en popüler kelimesini “otantik” (authentic) olarak seçti. ABD’nin köklü yayıncısı aramalardaki artışa dikkat çekti.

Merriam-Webster 2023'ün Kelimesini Seçti: "Otantik"
- Reklam -
- Reklam -

Merriam-Webster Sözlüğü 2023’ün kelimesini açıkladı. “Otantik” (authentic) yılın en popüler sözcüğü oldu.

Yapay zekânın artık insan hayatının iyice içine girdiği ve Elon Musk’ın Twitter’ı X’e dönüştürdüğü 2023 yılında Merriam-Webster’ın baş editörü Peter Sokolowski, sözlük şirketinin sitesinde bu kelime için yapılan aramaların rutin olarak yoğun olduğunu ancak yıl boyunca yeni zirvelere çıktığını söyledi.

“Otantik mutfak. Otantik ses. Otantik benlik. Otantik sanat.” gibi aramalarla editörlere göre “2023’te otantiklik krizi” yaşandı. Kelimenin sık sık aranmasının sebeplerine değinmek yerine, arama yoğunluğu ve dünya olayları arasındaki ilişkilere odaklanıyorlar. Bu yıl belirgin bir artış zaman dilimi olmamakla birlikte, “otantik” kelimesine artan ilginin sürekli olduğu görülüyor.

- Reklam -

Bu yıl yapay zekânın yılı olsa da aynı zamanda ChatGPT’nin de içinde yer aldığı OpenAI’ın liderlik krizi yaşadığı bir andı. Taylor Swift ve Prens Harry sözlerinde ve eylemlerinde özgünlüğün peşine düştüler. Musk, şubat ayında Dubai’de düzenlenen Dünya Hükümet Zirvesi’nde şirket başkanlarını, politikacıları, bakanları ve diğer liderleri kendi hesaplarını açarak sosyal medyada “otantik konuşmaya” çağırdı.

Merriam-Webster 2023'ün Kelimesini Seçti: "Otantik"

Otantiklik Krizi: Merriam-Webster’a Göre 2023’ün Kelimesi ‘Otantik’ Nasıl Popülerlik Kazandı?

Peter Sokolowski 2023 yılında yaşananlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Artık bir öğrencinin bir makaleyi kendi başına yazıp yazmadığına güvenebilir miyiz? Bir politikacının bir ifadeyi kullanıp kullanmadığına güvenebilir miyiz? Artık gördüklerimize her zaman güvenmiyoruz. Bazen kendi gözlerimize veya kulaklarımıza inanmıyoruz. Artık otantikliğin başlı başına bir performans olduğunu fark ediyoruz.”

Otantik kelimesi, Merriam-Webster’a göre yoğun anlamlarla dolu. İşte bunlardan bazıları:

- Reklam -
  • “Sahte veya taklit değil: gerçek, hakiki.”
  • “Kendi kişiliğine, ruhuna veya karakterine sadık.”
  • “Kabul veya inanç göstermeye değer olarak, gerçeğe uyumlu veya gerçeğe dayalı olarak.”
  • “Orijinaliyle aynı şekilde yapılmış veya gerçekleştirilmiş.”
  • “Temel özellikleri yeniden üretecek şekilde orijinale uygun.”

Merriam-Webster 2023'ün Kelimesini Seçti: "Otantik"

“Otantik,” 2022’de seçilen “gaslighting” kelimesinden sonra Merriam-Webster’ın en iyi kelimeyi seçtiği 20. yılını işaret ediyor.

Daha önce de Cambridge Sözlüğü 2023’ün kelimesini “halüsinasyon” olarak seçmiş ve sözlüğün artık yeni bir anlamı olduğunu duyurmuştu.

Merriam-Webster Sözlüğü’nün “otantik” kelimesini yılın en popüler sözcüğü olarak seçmesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: AP News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ay Yüzeyinde Oluşan Çifte Kraterin Sebebi Belli Oldu

Ay Yüzeyinde Oluşan Çifte Kraterin Sebebi Belli Oldu

Napolyon: Yeni Okay Tiryakioğlu Kitabı Çıktı

Okay Tiryakioğlu’nun Kaleminden “Napolyon”un Çarpıcı Hikâyesi Yeni Bir Kurguyla Raflarda