Bilim insanları, bacağında küçük bir mantar filizlenen kurbağanın beklenmedik keşfini endişe ve heyecanla karşıladı.
Söz konusu kurbağa, Hindistan’ın Batı Gat Dağları eteklerinde gözlemlendi. Araştırmacılar, bu keşifle birlikte ilk kez canlı hayvan dokusunda büyüyen bir mantarın kayıtlara geçtiğini belirtti.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’ndan araştırmacılar, Reptiles and Amphibians dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada Rao’nun ara form altın sırtlı kurbağası (Hylarana intermedia) olarak adlandırılan türe ilişkin bulgular yayınladı.
Uzmanlar ilgili mantarın normal şartlarda çürüyen odun üzerinde yetişen Mycena türü bir mantar olduğunu dile getirdi.
İlk Defa Gözlemlendi: Bir Kurbağa Böğründe Mantar Filizlendi
Araştırmacılar çalışmada şu ifadelere yer verdi:
“Bildiğimiz kadarıyla canlı bir kurbağanın böğründen bir mantarın filizlenmesi daha önce hiç belgelenmemişti.”
Mantarın doğasıyla ilgili tüm ayrıntılar henüz belirlenebilmiş değil ancak keşfin sonuçları bazı sorunların varlığına işaret ediyor olabilir.
Normal şartlar altında mantarlar hayvan derisinde yetişmiyor. Çünkü deri, bu organizmaların varlıklarını sürdürebilmeleri için gerekli besin maddelerine genellikle sahip olmuyor.
Bununla birlikte Batrachochytrium dendrobatidis adı verilen parazit mantar, hayvan yaşamı için ciddi bir tehdit arz ediyor ve dünya çapında amfibi popülasyonunda azalmaya yol açıyor.
Bu, geçen yıl bir araştırmada çoğunlukla yalnız bitkileri etkileyen ve gümüş yaprak hastalığına yakalanmalarına neden olan bir mantar enfeksiyonunun varlığının ortaya çıkmasından bu yana bilim dünyasında kendine yer bulan en yeni mantar vakası.
Birkaç yılda evrimleşerek 20.000 kat büyüyen mantarlardan ’ölümü kandıran’ mantarlara dek, mantarların gizemli dünyasında daha aralanması gereken çok kapı bulunuyor.
İlginizi çekebilir: Mantarların Yağmurdan Sonra Kendi Aralarında ‘Konuştukları’ Keşfedildi
Siz bu gözleme dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: Indy100
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!